Laukė labai ilgai

„Airijoje lietuviai ir rusai neverti žmogaus statuso - taip jie nuvertinti. Ligoninėje turi laukti mažiausiai penkias valandas, kad medikai tave pastebėtų“, - guodėsi ir piktinosi Kauno medicinos universiteto (KMU) Onkologijos ligoninėje besigydanti moteris.

V.Stanevičienė su liūdesiu prisimena vizitus pas netolerantiškus gydytojus: ji garsiai dejuodama kentėjo skausmą, kol po kelių valandų sulaukė dėmesio. Tuomet V.Stanevičienei buvo pamatuota temperatūra, paglostytas išsipūtęs pilvas, bet neatlikta jokių kitų tyrimų. Po to moteris išgirdo stulbinančią frazę: „Viskas gerai, jokių problemų“. Valerija iš skausmo manė mirsianti, kantrybei išsekus tiesiog atsistojo ir sūnaus vedama išėjo iš ligoninės. Skausmų kankinama, išsekusi ligonė sugebėjo parskristi į Lietuvą.

„Kai į mūsų ligoninę atvyko V.Stanevičienė, jos sveikatos būklė buvo itin sunki, kraujas nusilpęs iki kritinės ribos“,- pasakojo KMU Onkologijos ligoninės gydytoja Joana Celiešiūtė.

V.Stanevičienei nedelsiant buvo perpiltas kraujas, pašalinti vandenys iš pilvo, atlikta operacija.

„Žmonės dažnai būna abejingi savo sveikatai. Eina pas gydytojus, kai liga pasiekia gyvybei pavojingą stadiją“,- sakė jau nebesistebinti žmonių aplaidumu J.Celiešiūtė. Gydytoja dažnai nori paklausti ligonių: “O kur jūs buvote anksčiau?“

Dievina Lietuvos gydytojus

„Lietuvoje gydytojai yra tarsi dievai, stebukladariai. Jei būčiau žinojusi, kad taip manimi rūpinsis, iškart būčiau skridusi į Lietuvą“, - ašaroms riedant veidu kalbėjo ligonė. Moteris po operacijos puolė bučiuoti rankas daktarams ir seselėms – taip buvo išsiilgusi žmogiškos pagalbos.

Valerija pasakojo, kad ir į susirgusius vaikus Airijoje nekreipiama dėmesio. Moters draugės šeimai taip pat teko nueiti skausmingą medicinos pagalbos paieškų kelią. Po kelių valandų laukimo buvo paskelbta ta pati diagnozė: „Viskas gerai, tegul išgeria vaistų“. Vaiko mama ilgai nedelsusi susidėjo daiktus ir parskrido į Lietuvą. Mažajam buvo diagnozuotas plaučių uždegimas.

Vaistai neparduodami

„Vaistinėse jokių vaistų negausi, tik pačių silpniausių nuo slogos. Jei reikia stipresnių, eik pas daktarus, lauk kelias valandas ir nežinia kada sulauksi konsultacijos“, - pasakojo V.Stanevičienė.

Ji niekada sveikata nesiskundė. Airijos klimatas nepalankus prie jo nepratusiems: dažnai lyja, vėjuota, drėgna. Norintieji užsidirbti gyvenimui ir santaupoms dirba mažiausiai pusę paros be laisvadienių. Dažnai žmonės skundžiasi sąnarių skausmais. Moteris džiaugėsi, kad dirbo ne fizinį darbą, o lietuvių ir rusų vaikus mokė anglų kalbos. Už diagnozę - viskas gerai - Valerija sumokėjo 60 eurų. Už kelis apsilankymus pas Airijos gydytojus tenka mokėti tūkstantines sumas.

Sulaukia grįžtančiųjų bumo

„Vasaros atostogų metu daug užsienyje dirbančių lietuvių grįžta į tėvynę susitvarkyti savo sveikatos problemų“, - sakė KMU Onkologijos ligoninės direktoriaus pareigas laikinai einantis profesorius Žilvinas Saladžinskas. Jis patvirtino, kad su medicinos paslaugos užsienyje kainuoja labai brangiai, pas gydytojus nusidriekia ligonių eilės.

Profesorius dirba ne tik Onkologijos ligoninėje, kur iš užsienio grįžę lietuviai rečiau kreipiasi, bet ir privačioje klinikoje. Gydytojas pasakojo, kad vasarą privačioje klinikoje itin daug pacientų, jie nori greitai išsitirti ir pasigydyti, nes po to vėl išvyksta į užsienį dirbti.

„Į kitas šalis uždarbiauti važiuoja darbingo amžiaus žmonės, jų sveikata dažniausiai būna gera“, - sakė Ž. Saladžinskas. Tačiau pasitaiko susirgti ir tenka kreiptis į gydytojus, o jų paslaugos svetimtaučiams kainuoja itin brangiai. Dėl to ligoniai pasinaudoja tik būtinąja pagalba ir skrenda į tėvynę.

„Šalyse, kurios yra Europos sąjungos narės, mūsų tautiečiams pagalba turi būti suteikta nemokamai. Tačiau sveikatos paslaugos nėra griežtai reglamentuotos, kiekviena šalis turi savitų niuansų“,- sakė Ž. Saladžinskas. Kartais už suteiktas paslaugas reikia sumokėti, tačiau grįžus į Lietuvą pinigai grąžinami. Svarbiausia turėti socialinio draudimo pažymėjimą. Airijoje oficialiai dirbantieji turi socialines garantijas, tad jie gali gydytis abiejose šalyse.

Vertina skubią situaciją

„Airijoje daktarai skuba suteikti neatidėliotiną pagalbą. Pirmenybė suteikiama esant grėsmingoms situacijoms, o ligoniai, kurių būklė nėra kritiška, laukia po penkias šešias valandas. Lietuvoje žmonės pripratę, kad medikai jiems rodo ypatingą dėmesį, todėl susidūrus su kitokia situacija užsienyje juos ištinka šokas“, - komentavo profesorius Ž.Saladžinskas.

Jo teigimu, užsienio šalių klinikose dirba kvalifikuoti medikai, tačiau jie teikia specializuotas paslaugas. Dažniausiai ligoniai apžiūrimi bendrosios praktikos gydytojo, po to, jei reikia, skiriami specializuoti tyrimai ir gydymas. Bendrosios praktikos gydytojo konsultacija kainuoja apie 40 – 60 eurų, vizitas pas specialistą – daugiau kaip šimto eurų sumą, o atlikus įvairias procedūras susidaro nemenka suma.

Mūsų tautiečius dažnai šokiruoja ir tai, kad dauguma gydytojų yra ne airiai, o indai, arabai, juodaodžiai. Pas juos patekę lietuviai jaučiasi nejaukiai.

Profesorius Ž.Saladžinskas rekomenduoja lietuviams tėvynėje nusipirkti vaistų ir nereikės, nesunkiai sunegalavus, veržtis pas užsienio šalių gydytojus.