- yra geras pakaitalas alergiją galintiems sukelti maisto produktams (pavyzdžiui, pienui);
- mažina susirgimo krūties, tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžiu riziką;
- mažina širdies ligų išsivystymo tikimybę;
- mažina sirgimo osteoporoze tikimybe;
- apsaugo nuo menopauzės simptomų ar juos susilpnina;
- gerina žarnyno veiklą.
Kodėl soja yra tokia naudinga?
Sojoje yra keli komponentai, suteikiantys jai teigiamų savybių. Šie komponentai yra:
- izoflavonai – augalinės kilmės junginiai, kuriems priskiriami įvairūs sveikatai naudingi poveikiai (pvz., anti-kancerogeninis).
- probiotikai – naudingos bakterijos, kurios pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, gerina žarnyno veiklą ir padeda sumažinti per didelį cholesterolio kiekį.
- dideli baltymų ir kalcio kiekiai, mažesni kai kurių svarbių vitaminų kiekiai.
Kaip įtraukti soją į vartojamų maisto produktų sąrašą?
Sojos įtraukimas į racioną nereiškia, kad reikia visiškai pakeisti mitybą. Paeksperimentuokite su keliais iš sojos gaminamais maisto produktais, kad sužinotumėte, kas jums patinka. Į racioną įtraukite tik tai, kas jums patiko. Ieškote naujų idėjų, kurios padėtų pradėti vartoti soją? Pagalvokite apie tai:
- gaminant tortus, blynus ar kitus miltinius patiekalus į tešlą maišomus kiaušinius pakeiskite sojų miltais – vieną kiaušinį atitinka vienas šaukštas sojos miltų;
- į racioną įtraukus sojos produktus organizme sumažės cholesterolio ir riebalų kiekis;
- rytais dribsnius užpilkite ne karvės, o sojos pienu;
- salotas gaminkite su tofu;
- įprastą kepimo aliejų pakeiskite sojų aliejumi;
- pasilepinkite iš sojos pieno gaminamais pieno kokteiliais;
- salotų užpilą ar padažą gaminkite kaip pagrindą naudodami sojos aliejų;
- kiniškame restorane užsakydami maistą paprašykite ir miso sriubos;
- grietininiuose makaronų padažuose panaudokite sojos pieną;
Internete ar kulinarijos knygose galima rasti daugybę receptų su soja, todėl pradėkite nuo jų, o vėliau galėsite kurti ir savo receptus.