Kuo dažniau ir su kuo mažesnėmis pertraukomis žmogus sugeba atlikti lytinį aktą, tuo jo potencija didesnė.

Seksologų teigimu, potencija yra įgimtas dalykas ir dažniausiai priklauso nuo vyro lytinės konstitucijos, nors iš dalies ją reguliuoja kultūros tradicijos, papročiai, asmenybės seksualinės nuostatos. Ji taip pat priklauso ir nuo seksualinės praktikos - kuo dažniau lytiškai santykiaujama, tuo labiau potencija didėja, ir atvirkščiai.

Potencija kinta priklausomai nuo amžiaus. Didžiausia seksualinė potencija būdinga 17-20 metų jaunuoliams. Kai kurie šiame amžiuje gali per valandą patirti net iki 8 orgazmų. Nuo 25 iki 30 metų potencija pradeda po truputį mažėti. Po 40 metų potencijos kreivė staigiai kyla į viršų.

Vyrų potencija gali būti matuojama refrakcinio laikotarpio (visiško lytinio abejingumo laikotarpis, prasidedantis po ejakuliacijos, kai staiga sumažėja nervinis jaudinimas ir joks erotinis stimuliavimas, net jei partnerė glamonėja lyties organus, negali sukelti naujos erekcijos) trukme - kuo trumpesnis refrakcinis laikotarpis, tuo didesnė potencija.

Pasak seksologų, vyrų potencija yra didesnė, jie dažniau lytiškai susijaudina, dažniau inicijuoja lytinį aktą, nors jų potencija nuo moterų gerokai skiriasi ir priklauso nuo amžiaus.

Moteriai lytiškai subrendus ir pradėjus lytinį gyvenimą potencija didėja pamažu ir maksimumą pasiekia trečiojo dešimtmečio pabaigoje - ketvirtojo pirmojoje pusėje. Kol kas neaišku, ar šį skirtumą lemia fiziologinės ypatybės ar socialiniai kultūriniai veiksniai.

Kai kurie seksologai atlikę tyrimus teigia, kad tik mažiau nei 15 proc. vyrų gali pakartoti lytinį aktą praėjus vos kelioms minutėms po pirmojo, o dar mažiau po tam tikrų pratybų išmoksta patirti orgazmą, nesibaigiantį ejakuliacija.

Pasirodo, vyro kopuliacinį ciklą (tai seksualinių reakcijų visuma prieš, per ir tuojau po lytinio akto) užbaigia ne orgazmas, o ejakuliacija.

Sulaikęs ejakuliaciją, vyras gali tęsti lytinį aktą ir greitai patirti antrą ir trečią orgazmus. Tokie vyrai pasižymi stipria potencija, turi didžiulę seksualinę patirtį, gali nesunkiai valdyti seksualine reakcijas. Vyriškas daugkartinis orgazmas, pabrėžia seksologai, patiriamas tik esant palankioms lytinio akto sąlygoms ir tik tada, kai partnerė vyrui labai patraukli.