Gavusieji nedidelę gyvulių kraujo dozę, vargšeliai išgyvendavo, bet kai kurie mirdavo baisiai kentėdami. Ir niekam nešovė į galvą, jog kiekvieno individo kraujas vis kitoks. Mokslininkai atskleidė gyvūnų kraujo grupių įvairovę tik 1950 metais.

Trys kačių kraujo grupės

Šiuo metu labiausia ištirtas kačių kraujas, nes anemiškų mažylių sindromas, dėl kurio nugaišdavo nemažai kačiukų, buvo dažnas reiškinys.

Kačių kraujo grupės yra trys: A,B ir AB. Anemiško kačiuko sindromas susiformuoja, kai katė mama turi antrą kraujo grupę, o tėtis – pirmą. Naujagimiai rainiukai paveldi tėvo A grupės kraują. Kartu su motinos pienu jie įsiurbia mirtinai pavojingų antikūnų, todėl po kelių dienų nugaišta. Vienintelis būdas išgelbėti gyvulėlius – jau pirmą parą dirbtinai maitinti arba atiduoti juos kitai katei žindyvei.

Paprastos laiptinių rainiukės dažniausia turi pirmą kraujo grupę. Ši grupė būdinga ir Siamo, Birmos katėms. Penki procentai norvegų miškinių kačių ir Meino meškėnų turi B (antrosios) grupės kraują. Beveik ketvirtis persų, Somalio, Abisinijos, Kurilų bobteilų, škotų kačių - antrą kraujo grupę, o tarp reksų ir egzotų kačių tokių gyvūnų yra lygiai pusė. Trečioji (AB) grupė itin reta. Manoma, jog tarp neveislinių ir Siamo kačių trečioji kraujo grupė apskritai nepasitaiko.

Kiek rezus faktorių turi šunys?

Jeigu dėl kačių beveik viskas aišku, tai šunų kraujo grupių klasifikacija kebli. Dauguma tyrėjų priskaičiuoja 7 šunų kraujo grupes, o rezus faktorių dar daugiau. Ar šuniui tinka perpilamas kraujas, veterinarijos gydytojai nustato naudodamiesi biologinio suderinamumo metodu. Šios procedūros metu stambiems šunims tris minutes pila 10-15 ml svetimo šuns kraujo, o smulkiems – tris kartus mažiau. Praėjus 15 min. po procedūros, matuojamas arterinis kraujospūdis ir pulso dažnis. Procedūra kartojama tris kartus, norint įsitikinti, jog kraujas tikrai tinka.

Kam to reikia?

Mokslininkai įsitikinę: tarp individo kraujo grupės ir sugebėjimo pasipriešinti infekcijai – akivaizdus ryšys. Remiantis epidemiologijos ir mikrobiologijos mokslų duomenimis, trečią kraujo grupę turintieji pacientai beveik neserga difterija, o štai pirmosios kraujo grupės savininkai, kilus maro epidemijai, miršta pirmieji.

Įrodyta ir gyvulių kraujo grupių bei ligų priklausomybė. Atidžiai tiriamas kiaulių kraujas - nustatyti kai kurie faktoriai, darantys įtaką kiaulių ligoms. Tą patį galima pasakyti ir apie kačių bei šunų sveikatos sąsają su kraujo grupėmis. O jeigu atsižvelgtume į tai, kad nuo kraujo grupės priklauso gyvūno charakteris, gal įmanoma išvesti idealų augintinį? Tačiau daug svarbiau, kad šis idealas būtų sveikas ir stiprus.