Atsako Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroras Vytenis Kasparavičius.

Statybas saugomose teritorijose reglamentuoja Saugomų teritorijų, Aplinkos apsaugos, Nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos, Miškų, Teritorijų planavimo, Statybos ir kiti susiję įstatymai bei poįstatyminiai teisės aktai, t. y. Vyriausybės nutarimais patvirtinti konkrečių saugomų teritorijų nuostatai, saugomų teritorijų planavimo dokumentai, saugomų teritorijų reglamentai ir pan.

Lietuvos Respublikos statybos įstatymo 20 straipsnyje nustatyta, kad savivaldybės administracijos direktorius, gavęs statytojo prašymą statinio projektavimo sąlygų sąvadui gauti, ruošia paraišką parengti statinio projektavimo sąlygoms.

Saugomų teritorijų individualius apsaugos reglamentus – Vyriausybės įgaliotų institucijų patvirtintus teisės aktus, nustatančius specialius saugomų teritorijų apsaugos, projektavimo ir statybų šiose teritorijose reikalavimus bei tvarkymo ir naudojimo ypatumus turi kiekvienas regioninis parkas. Pavyzdžiui, aplinkos ministro įsakymu patvirtintas Labanoro regioninio parko apsaugos reglamentas. Šio reglamento 24 punkte nustatyta, kad naujos sodybos, įskaitant ir ūkininko ūkio sodybas, projektuojamos ir statomos tik regioninio parko tvarkymo plane (planavimo schemoje) ir bendrojo planavimo dokumentuose nurodytose teritorijose. Gyvenamieji namai statomi esamose ir buvusiose sodybose, rekonstruojant esamas sodybas ir pastatus (52 punktas). To paties reglamento 7 punkte buvusi sodyba apibūdinama kaip sodyba, kurios buvimo faktas įrodytas istoriniais-archyviniais dokumentais ar teismo sprendimu.

Aplinkos ministro patvirtintame Statybos reglamente sodyba yra laikomas juridiškai įformintas sodybinis žemės sklypas su jame pastatytu gyvenamuoju pastatu (namu) ir jo priklausiniais (ūkiniais, buitiniais, verslo pastatais ir įrenginiais).

Kadangi pagal Jūsų nurodytas aplinkybes žemės sklype, esančiame regioniniame parke, į kurį buvo atkurtos nuosavybės teisės, anksčiau yra buvęs namas, tai šiuo atveju galimas buvusios sodybos atstatymas. Rajono savivaldybės administracija, prieš pradėdama rengti statybos projektavimo sąlygas, privalo iš Jūsų pareikalauti dokumentų, patvirtinančių, kad sklype anksčiau taip pat buvo sodyba.

Atsakant į antrąjį klausimą, atkreiptinas dėmesys į Konstitucijos 118 straipsnį, kuriame įtvirtinta nuostata, kad prokuroras įstatymo nustatytais atvejais gina asmens, visuomenės ir valstybės teises bei teisėtus interesus. Lietuvos Respublikos Prokuratūros įstatymo 19 straipsnyje įtvirtinta prokurorų pareiga ginti viešąjį interesą.

Pažymėtina, kad teisės normose viešojo intereso sąvoka nėra apibrėžta. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad viešojo intereso sąvoka yra vertinamojo pobūdžio, jos turinys gali būti atskleidžiamas tik analizuojant konkrečios bylos faktines aplinkybes ir aiškinant bei taikant joms konkrečias teisės normas, o ne iš anksto.

Konstitucijos 54 straipsnyje įtvirtinta valstybės pareiga rūpintis natūralios gamtinės aplinkos, gyvūnijos ir augalijos, atskirų gamtos objektų ir ypač vertingų vietovių apsauga, prižiūrėti, kad su saiku būtų naudojami, taip pat atkuriami ir gausinami gamtos ištekliai. Konkrečiu atveju prokuroro pozicija būtų ginti viešąjį interesą kiek tai susiję su saugomos teritorijos apsauga. Sodybos buvimo faktą patvirtinančių archyvinių dokumentų surinkimas arba kreipimasis į teismą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto, kad grąžintoje žemėje anksčiau yra buvusi sodyba, nustatymo negali būti vertinamas kaip viešasis interesas, kurį turi ginti prokuroras. Šiais dalykais pareiškėjas turėtų rūpintis pats.