Kaip DELFI informavo Kauno technologijos universiteto (KTU) akademinių reikalų tarnybos studijų skyriaus koordinatorius Mindaugas Raila, kol kas daugiausiai prašymų - 3083 - pateikti internetu.

2479 abiturientai ir ankstesnių laidų absolventai prašymus teikė KTU priėmimo komisijoje, 2011 Vilniaus Gedimino technikos universitete, 1897 Šiaulių universitete, 1541 Vilniaus universitete, 1503 Klaipėdos universitete, 995 Vilniaus kolegijoje.

Kitose aukštosiose mokyklose prašymus pildė ir teikė kur kas mažiau jaunuolių.

Vėl populiariausia vadyba

Apibendrintų duomenų apie tai, kokios studijų kryptys ir programos populiariausios šiemet nėra, tad DELFI pasidomėjo apie studentų, prašymuose minėjusių Vilniaus ir Kauno technologijos universitetų studijų programas, prioritetus.

Kauno technologijos universitete kol kas populiariausia verslo administravimo ir vadybos studijų programa, kurią prašymuose minėjo 869 jaunuoliai. Viešąjį administravimą rinkosi 762, Ekonomiką - 743, statybos inžineriją - 691 pareiškėjas.

Iš fundamentaliųjų mokslų kiek populiaresnė informatika, kurią rinkosi 307 kandidatai, o štai taikomoji fizika prašymuose minėta tik 79 kartus.

Vilniaus universitete kol kas taip pat populiariausia vadybos ir verslo administravimo studijų programa, kurią prašymuose minėjo 1376 jaunuoliai.

Ekonomiką rinkosi 997, teisę - 980, politikos mokslus - 872, psichologiją - 751, socialinį darbą - 608 kandidatai.

Didžiausio kandidatų antplūdžio priėmimo komisijos laukia po brandos atestatų teikimo.

Gali rinktis 19 mokyklų

DELFI primena, jog bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas dalyvausiantys abiturientai ir ankstesnių laidų absolventai šiemet gali rinktis ne 17, o 19 aukštųjų mokyklų. Jų sąrašą papildė privati Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla bei Vilniaus teisės ir verslo kolegija.

Vienas žmogus prioriteto tvarka prašyme gali surašyti 20 studijų programų. Kaip ir praėjusiais metais, stojamųjų įmokų dydis priklauso nuo pageidavimų skaičiaus, tačiau, jei įmoka bus pervedama iš užsienio valstybių, už prašymą bus galima mokėti eurais.

Pasirinkusieji nuo 1 iki 4 studijų programų, mokės 80 litų arba 32 eurus, nuo 5 iki 8 programų – 130 litų arba 38 eurus, nuo 9 iki 20 programų – 180 litų arba 50 eurų.

Atsižvelgus į mokinių pageidavimus, asociacija padidino pageidavimų skaičių prašymuose, už kuriuos mokama mažesnė įmoka.

Tikisi 35 tūkst. prašymų

Vieną arba du pageidavimus prašymuose įrašydavo nedidelė dalis stojančiųjų, nes artimas programas siūlo bent keli universitetai. Be to, net ir labiausiai motyvuoti abiturientai, apsisprendę studijuoti tik tokią studijų programą ir tik tokioje aukštojoje mokykloje, dažnai nurodydavo 3 pageidavimus, nes yra dieninė, vakarinė ir neakivaizdinė studijų formos.

Tikimasi, kad galimybė už mažesnę kainą nurodyti daugiau studijų programų jaunuolius paskatins jas rinktis tikslingiau, sumažės prašymų, kuriuose nurodyta 9-20 pageidavimų.

Asociacijos atstovai prognozuoja, kad šiemet bendrajame priėmime į aukštąsias mokyklas dalyvaus panašus skaičius jaunuolių, kaip ir praėjusiais metais - apie 35 tūkst.