Dviejų klaipėdiečių šeimose dar neužmiršti skaudūs įvykiai, kai pramogų kambaryje vienam berniukui buvo nutrauktas pirštas, o antrasis vos nepasismaugė.

Vaikai pabėgo?

Klaipėdietė Natalija Brejeva trečiadienį piktinosi vaikų kambario „EuroOpa“ darbuotojų neatsakingumu. Su drauge į „Akropolį“ užsukusi apsipirkti, savo septynmetę dukrą patikėjo vaikų kambario darbuotojams.

Taip pat pasielgė ir draugė, „EuroOpoje“ palikusi savo septynmetę dukrą ir keturmetį sūnų.

„Kai apsipirkome, pasukome vaikų kambario link. Tačiau nustėrome, kai vaikus radome ne kambaryje, o žygiuojančius iš jo. Gerai, kad jie niekur nenuklydo. Nežinau, kokia būtų buvusi mano reakcija, jei vaikų būčiau neberadusi“, - širdo moteris.

Galiausiai ji išsiaiškino, kad bežaidžiant dukra panoro atsigerti. Ji priėjo prie kambaryje dirbusios merginos ir paprašė sulčių. Ši pasakė, kad trūksta lito.

„Tuomet, matyt, vaikai ir patraukė mūsų ieškoti. Tačiau kaip darbuotojai galėjo nepastebėti, kad trys vaikai išeina iš kambario?“ - klausė N.Brejeva.

Jos neįtikino darbuotojos pasiaiškinimas, kad vaikai paspruko.

Pramogų kambaryje vaikai žaidžia basi. Tačiau šie trys mažamečiai spėjo susirasti spinteles, kur padėti jų batai, apsirengti ir niekieno nepastebėti išeiti.

„Darbuotoja tik paaiškino, kad ji dirba viena ir nespėja visų sužiūrėti. Tačiau tuomet nereikia į kambarį leisti tiek vaikų. Arba prižiūrėtojų turi būti daugiau. Jie ima pinigus, tačiau teikia nekokybišką paslaugą. Kai kalbame apie vaikus, atsakingumo tikrai turėtų būti daugiau“, - įsitikinusi klaipėdietė.

„Atvedė daug atžalų“

Kaltę dėl šio incidento prisiėmė antradienį „EuroOpoje“ dirbusi administratorė Inga. Ji tvirtino, kad buvo trumpam išvykusi, todėl likusi viena darbuotoja tikriausiai ir nespėjo stebėti visų vaikų.

„Užvakar tėvai atvedė daug atžalų, nes buvo prastas oras ir visi traukė į „Akropolį“. Tikriausiai tie vaikai išėjo nepastebėti, nes tuo metu buvo eilė ir likusi viena darbuotoja dirbo prie kasos. Savo kaltės neneigiu ir labai atsiprašau“, - gailėjosi vaikų kambaryje dvejus metus dirbanti administratorė.

Pramogų kambarys „Akropolyje“ - populiarus. Vaikų kambaryje palikti atžalą neribotą laiką kainuoja vos 7 litus. Savaitgaliais tokia pat suma įkainota viena valanda.

Anot „EuroOpos“ darbuotojų, į vaikų kambarį priimama iki 42 mažylių. Juos prižiūri dvi darbuotojos.

Prarado sąmonę

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Klaipėdos skyriaus vedėjos Raimondos Bučinskienės teigimu, jei už paslaugą mokami pinigai, ji turi būti teikiama kokybiškai.

Kitaip tariant, jei vaikų kambarys yra mokamas, jame palikta atžala turi būti prižiūrėta.

Dar vienas svarbus reikalavimas vaikų pramogų kambariams - saugumas.

Kai jo nepaisoma, vaikų žaidimai gali baigtis tragiškai.

„Klaipėdoje esančiuose vaikų kambariuose gana saugu. Tačiau per kelerius metus įvykę du skaudūs atsitikimai byloja, kad kartais reikia elgtis dar atsakingiau“, - sakė R.Bučinskienė.

Prieš trejus metus žaisdamas pramogų kambaryje esančiuose įrenginiuose, penkiametis berniukas vos nežuvo.

Leidžiantis čiuožykla, jo galva įsipainiojo į ilgą virvę ir ji vaiko vos nepasmaugė. Berniukas trumpam buvo praradęs sąmonę, patyrė traumą.

Tyrimą atlikusi R.Bučinskienės vadovaujama inspekcija pažeidimų dokumentacijoje nerado - visi įrenginiai buvo tvarkingi. Tačiau paprašyta sutrumpinti nemalonumų sukėlusią virvę.

Prieš pusantrų metų mažametis, žaisdamas vaikų kambaryje, nusitraukė dalį kairiojo smiliaus.

Pirštas įstrigo tarp valo, kuriuo buvo apvyniotas apsauginis porolonas.

Tačiau patikrinimą atlikusi Ne maisto produktų inspekcija tame vaikų kambaryje rado ir daugiau pažeidimų. Todėl jis buvo uždarytas.

Kiekvieno neprižiūrės

Šiuo metu uostamiestyje veikia du vaikų kambariai, kur tėvai už pinigus gali palikti prižiūrėti savo atžalas.

Daugelis Klaipėdos sporto klubų taip pat turi vadinamuosius vaikų kambarius. Tačiau jie skirti tik sportuojančių tėvų atžaloms.

Miesto valdžia prieš kelis mėnesius buvo prakalbusi, kad miesto vaikų darželiuose reikia įsteigti kelias grupes, kur tėvai galėtų kelioms valandoms palikti savo atžalas.

Tačiau jei tokios grupės bus įkurtos, juose vaikų bet kas palikti negalės. Atžalos tokias grupes turės lankyti reguliariai.

Vienadienės priežiūros negali būti, nes taip nevyktų ugdymo procesas.

Anot Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Stefanijos Vancevičienės, rudenį bus pradėta aiškintis, koks tokių grupių poreikis. Iki šiol dėl jų teiravosi tik kelios šeimos.

Jos nuomone, darželius, kur vaikai būtų paliekami ne reguliariai, o tik iškilus būtinybei, turėtų kurti privačios bendrovės.

Taip prieš keletą metų buvo pasielgusi viena įdarbinimo agentūra.

Ji Palangoje įkūrė darželį, skirtą prižiūrėti poilsiautojų vaikus.

Tačiau tokia iniciatyva greitai žlugo, nes kurorte nepavyko rasti auklių. Į Palangą važinėjusioms klaipėdietėms reikėjo padengti kelionės išlaidas, tad labai išaugo paslaugos įkainis ir ji tapo nepopuliari.