Reitingo autoriai tikina, kad tai - objektyvus ir kompleksinis aukštųjų mokyklų reitingas, kokio Lietuvoje iki šiol nebuvo.

„Tai yra paskata universitetams kūrybiškai ryžtingai galvoti, kaip pagerinti savo veiklą, kad kitąmet atsidurtų aukščiau“, - DELFI sakė DPI prezidentas Mantas Adomėnas.

Lietuvos universitetų reitingas (vieta, universitetas, gautų balų skaičius):

1. Vilniaus universitetas 92,27

2. Kauno technologijos universitetas 65,73

3. Lietuvos muzikos ir teatro akademija 56,2

4. Vytauto Didžiojo universitetas 52,55

5. Vilniaus Gedimino technikos universitetas 51,62

6. Lietuvos kūno kultūros akademija 40,99

7. Kauno medicinos universitetas 39,72

8. Mykolo Romerio universitetas 38,33

9. Lietuvos veterinarijos akademija 38,01

10. Vilniaus pedagoginis universitetas 37,92

11. Klaipėdos universitetas 37,43

12. Šiaulių universitetas 37,27

13. Lietuvos žemės ūkio universitetas 36,87

14. Vilniaus dailės akademija 34,01

Pasak M. Adomėno, reitingas sudarytas išnagrinėjus pasaulyje priimtų ir autoritetingų reitingų praktiką – Šanchajaus universiteto pasaulio universitetų reitingus, „The Times”, „The Guardian”, „Times Higher Education Supplement” ir kitų leidinių skelbiamus pasaulio ir atskirų šalių universitetų reitingus bei jų sudarymo principus.

Vertino pagal 7 kriterijus

Universitetai lyginti pagal 7 kriterijus: vykdomą mokslo veiklą, aukščiausius veiklos įvertinimus nacionaliniu mastu, specialybių ir studijų pakopų pasiūlą, akademinio personalo kvalifikaciją, studijų sąlygas, studentų vertinimą ir darbdavių požiūrį. Daugiausia naudotasi viešai prieinamais ir pačių universitetų pateikiamais duomenimis. Universitetai galėjo surinkti po 100 balų. Lietuvos Karo akademija netirta dėl specifikos.

DPI direktorius sakė jau sulaukęs priekaištų, kad reitingas tendencingas. „Nieko nuostabaus, kad tie, kurie pasirodė ne taip gerai, išreikš ir neigiamą reakciją, bandys diskredituoti“, - kalbėjo M. Adomėnas.

Tačiau jis mano, kad dalis universitetų į reitingą pasižiūrės kaip į galimybę sužinoti savo silpnąsias vietas. Anot M. Adomėno, vieni universitetai nori vegetuoti ir nenori būti vertinami, kiti – konkuruoti ir siekti kokybės. Jis svarstė, kad galbūt ateityje kuris universitetas reitinge pralenks VU.

Patį M. Adomėną nustebino LMTA patekimas tarp geriausių aukštųjų mokyklų. „Truputį nuogąstavau, kad tos mažos specializuotos aukštosios mokyklos gali atsidurti už borto. Bet šitas rezultatas parodė, kad mūsų metodas iš esmės buvo teisingas, kad kriterijai nefavoritizuoja nei didžiųjų prieš mažuosius, nei specializuotų universitetų prieš bendrojo pobūdžio“, - teigė reitingavimo sumanytojas.

DPI vadovas pažymėjo, kad štai Klaipėdos universitetas pagal bendrąjį reitingą tėra vienuoliktas, tačiau neimant studentų ir darbdavių vertinimo duomenų, užimtų šeštąją vietą. „Reiškia, kažkas smarkiai negerai santykiuose su studentais ir su reputacija darbo rinkoje“, - aiškino M. Adomėnas.

Pasak jo, reitingas iškėlė klausimų, į kuriuos atsakyti turės valstybės institucijos - dalis universitetų ir valstybinių institucijų atsisakė pateikti informaciją. DPI žada reitingavimą atlikti kasmet. M. Adomėnas sako, kad kitąmet būtų gerai įvertinti ir nevalstybines aukštąsias mokyklas.