Vadinamasis
bagažas
— tai mylimo žmogaus praeities dalis, kuri nuolat šmėžuos tau prieš akis ir darys įtaką tavo gyvenimui. Dabar, po vienų ar daugelio metų. Kai kurių vyrų praeitis labai gausi įvykių: ir Australijoje krokodilus medžiojo, ir du universitetus baigė, ir Singapūre gyveno, ir Aliaskoje eketėje skendo, ir savo paveikslų parodą Paryžiuje surengė, ir verslą Kretoje pradėjo. Tu klaidžioji po jo praeitį kaip po Didžiosios Britanijos istorijos muziejų — apžiūrinėji eksponatus-prisiminimus ir žaviesi. Ji veikia tave kaip tas muziejus: į ją galima žvilgtelėti, išsirinkti įdomiausių faktų, pažiūrėti, pasiklausyti, prasiblaškyti ir tuo pat metu sužinoti, kaip jie formavo tavo mylimojo asmenybę, ką jis tuo metu galvojo. Tačiau jokios įtakos tavo gyvenimui fantastinė meilužio praeitis neturi ir jos paisyti tau nereikia.

Pasitaiko vyrų, kurių muziejinė patirtis lengvai telpa į jūsų svetainės suvenyrų lentynėlę. Tačiau bagažo, kurį jis taikosi įgrūsti į tavo gyvenimą, — visas vagonas. Nerimauji: ar liks ten vietos tau, tavo poreikiams bei norams? Bijoti nereikia — reikia išsistudijuoti visus jo lagaminus prieš įteisinant jūsų santykius juridiškai, tik pradedant gyventi drauge, ir išsiaiškinti, ko tau gali reikėti, ką derėtų išmesti, o ką — palikti už durų drauge su savininku.

Buvusi žmona

Kai kurios sutuoktinės net ir po skyrybų buvusius vyrus laiko nuosavybe ir reikalauja iš jų paramos. Kol vyriškis vienas, jis mielai jai padeda. Iš nuobodulio — jeigu skyrybos nebuvo itin skandalingos. Arba kaltės jausmo — juk paliko vargšelę. Bet vos tik atsiranda mylima moteris, nuobodulio kaip nebūta, nauji ryškūs įspūdžiai apmalšina kaltės jausmą, todėl jis pradeda rūpintis naująja drauge. Buvusios žmonos gyvenimas ir moraliai, ir finansiškai pablogėja, ją pradeda kamuoti pavydas.

28 metų Lina susipažino su 34 metų Kristupu — perspektyviu verslininku, išsiskyrusiu prieš ketverius metus. Vaikų jis neturėjo, tačiau rėmė buvusiąją finansiškai, retkarčiais net pakviesdavo į restoraną papietauti. Pirmaisiais pažinties mėnesiais Lenai toks elgesys pasirodė suprantamas: jo pinigai, kur nori, ten ir leidžia. Po pusmečio Kristupas nupirko butą, kur jiedu su Lina įsikūrė, sumažino buvusios žmonos finansavimą ir liovėsi su ja pietavęs. Netrukus Lina sužinojo, kad jo buvusioji skleidžia bjaurius gandus tarp jų bendrų pažįstamų. Kai ji pamėgino apie tai pasikalbėti su Kristupu, šis iš pradžių nepatikėjo, o paskui paprašė nepainioti jo į šlykščias paskalas. Pasipiktinusi Lina pareikalavo, kad jis apgintų ją nuo savo buvusios sutuoktinės. Kristupas patarė apsimesti, kad nieko nevyksta — atseit jeigu nekreipsi į gandus dėmesio, niekas jais nepatikės. Lina labai įsižeidė.

Mūsų verdiktas: mylimąjį pasilik, šlamštą — lauk iš namų.

Geriausia išeitis tokiais atvejais — stipriosios lyties ir jo problemos akistata. Jis vis dar yra emociškai susijęs su savo buvusiąja ir bando pateisinti ją, nes jaučiasi kaltas: „Tiek jai esu bloga padaręs, kad neturiu teisės jos teisti“. Šį ryšį privalai nutraukti, antraip jums niekada nepavyks sukurti malonių ir tvirtų santykių: buvusioji visada kišis ir trauks antklodę, t. y. vyro dėmesį, į savo pusę. Turėtum atsižvelgti į instinktyvų vyro siekį išvengti konflikto, pabėgti, pasislėpti, nesikišti — ir stipriau priremti jį prie sienos: tegul gina tave, liepia jai nutilti, liaujasi su ja susitikinėti.

Kai taip nutinka, vyras turėtų rinktis, ką palaikyti: tave ar buvusiąją. Neutrali pozicija neįmanoma. Jis negali išlaikyti buvusios žmonos, jeigu dėl to kenčia jo nauja šeima. Po skyrybų vyras apskritai neturėtų jos išlaikyti, nors apie tai ir svajoja beveik pusė paliktų žmonų. Net jeigu ji 20 metų tvarkė jo namus ir nė dienos nedirbo — toks buvo jos pasirinkimas. Tokiu atveju po skyrybų vyras turėtų išlaikyti buvusiąją, tarkim, kol ji įgis naują profesiją. Galėtų dar padėti susirasti darbą. Viskas. Jeigu paskui, kai pareikalavai neduoti jai pinigų ir tave nuo jos ginti, jis išeis, vadinasi, nelabai jam rūpėjai. Ir neverta dėl to nusiminti.

Vaikai

Dėl jo vaikų iš ankstesnių santuokų gali kilti šiokių tokių nepatogumų. Tarkim, vidurnaktį suskamba telefonas. Skambina jo buvusioji: „Mūsų sūnelis karščiuoja!“ Tavo išrinktasis apsirengia ir skuodžia jo gelbėti.

35 metų Irma ištekėjo už Stanislovo, kuris turėjo 12-metį sūnų. Po skyrybų berniukas liko su motina. Kadangi jis labai prastai mokėsi, blogai elgėsi, net ėmė vagiliauti, tėvas nusprendė priglausti jį savo namuose, kad paauglys visiškai nepražūtų. Motina mielu noru sutiko palikti sūnų tėveliui, mat pati buvo sumaniusi sukti lizdelį Airijoje. Irma ėmė rūpintis vaiku kaip savu: bučiniai prieš miegą, kinas savaitgaliais ir pan. Jam buvo paruoštas atskiras kambarys, nupirktas kompiuteris, naujų drabužių. Tačiau berniukas vis vien buvo šiurkštus, viskuo nepatenkintas, stengėsi sukiršinti Irmą su Stanislovu, nereagavo nei į švelnumą, nei į griežtą elgesį. Naujus drabužius dėvėti atsisakė. Irmai priprasti prie jo nepavyko, padaryti įtakos — taip pat. Po metų, išsekintas nesibaigiančių kivirčų, Stanislovas parašė savo buvusiajai į Airiją ir paprašė sūnų pasiimti. Irmai iki šiol nesmagu: ar ji viską dėl berniuko padarė, ar tinkamai su juo elgėsi.

Mūsų verdiktas: padėk vyro bagažą į jo spintą, tegul pats juo rūpinasi.

Jeigu laikysiesi elementarios, net primityvios taisyklės, kad vyro vaikai iš ankstesnės santuokos — jo vaikai, o ne tavo, jokių sunkumų ir nemalonumų nepatirsi. Mus žudo noras atstoti svetimam vaikui motiną. Bet jis ją jau turi! Jis — ne našlaitis. Kaip tik tavo bandymas konkuruoti su ja ir sukelia jo nežabotą protestą ir pyktį. Vaikas jaučia: tu stengiesi būti ideali mama net ne dėl jo, o dėl jo tėvo, kad šis tave dar labiau mylėtų. Ir savo bjauriu elgesiu demonstruoja visam pasauliui: „Netikėkite ja, ji bloga, blogesnė nei mano motina!“ Todėl jums taip sunku rasti bendrą kalbą.

Paaugliui būk draugė, mažyliui — teta. Tavo šūkis — svetingumas, geranoriškumas, ramybė, mandagumas ir dėmesys. Vaikui nesiseka mokslai, skundžiamasi dėl jo elgesio, nesutaria su klasės draugais, silpna sveikata? Neskubėk panirti į jo bėdas. Tegul jomis rūpinasi jo tėvai. Paprašys — padėk.

Ligonė mama

Gali būti du variantai. Pirmasis — blogas: ji gyvena su juo. 40 metų Ignas buvo vedęs tris kartus, tačiau žmonos vis pabėgdavo, nes jo motina, vieniša, neįgali moteris, reikalavo nuolatinės priežiūros. Per kiekvieną priepuolį jį belsdavo į sieną: sūnus šokdavo iš vedybinio guolio, lėkdavo pas ją, paduodavo deguonies pagalvę ir leisdavo vaistus. Pirmoji žmona ištvėrė metus, antroji — pusę, trečioji kažkokiu būdu — penkerius.

Antrasis variantas geras: jis atsidavęs rūpinasi savo motina. Kai 28 metų Andriaus motina patyrė insultą, jis greitai išsprendė būsto problemą: išsinuomojo namą ir susirado gerą darbą, kad galėtų pasisamdyti slaugę.

Mūsų verdiktas: imk ir puoselėk tik tai, kas gera ir vertinga.

Jeigu prieš jums pradedant gyventi drauge mylimasis sako: „Mano mama šiek tek pagyvens su mumis“, — iš karto nesutik. Jis primygtinai reikalauja? Atsisakyk ne tik bagažo, bet ir jo. Nieko neprarandi — greičiausiai pavydi mama, kuri negali gyventi viena, ir taip būtų jus išskyrusi. Arba įsitikintum, kad vyras, negalintis suteikti motinai tinkamos priežiūros ir patogių gyvenimo sąlygų, nesugeba išlaikyti ir šeimos. Vyro su tokiu bagažu tau nereikia. Taškas.

Jis išlaiko savo motiną, moka už jos butą ir jos priežiūrą? Perka jai vaistų? Siunčia į sanatoriją? Samdo jai masažuotoją? Tau atiteko dosnus ir pareigingas, sveikai mąstantis vyras. Stenkis už jo ištekėti. Jis pasirūpins ir tavimi. Be to, niekada nepriekaištauk, kad jis išleidžia motinai pernelyg daug pinigų. Manai, būtų geriau, jeigu ji gyventų kartu su jumis?

P.S. Jeigu po kelerių vedybinio gyvenimo metų sunegaluoja jo vieniša motina, tai — ne jo bagažas, o judviejų problema, kurią ir turite spręsti drauge.

Paskolos

Greičiausiai tavo mylimasis moka buto ir automobilio paskolą. Jeigu gyvenate kartu ir turite bendrą biudžetą, jo paskolos tampa jūsų bendru reikalu.

Mūsų verdiktas — palik bagažą namie.

Paskolas reikia mokėti daug metų, todėl jos gali turėti įtakos jūsų gyvenimui. Bet nesijaudink: jeigu jau bankas suteikė jam tokią galimybę, vadinasi, jo finansinė padėtis yra stabili. Už paskolą jis atsako savo, o ne tavo, turtu. Tai, be abejo, guodžia. Būtų gerai išsiaiškinti visą paskolos sumą. Jeigu ketinate tuoktis, judviem reikėtų kreiptis į jo paskolos vadybininką. Jeigu bendrojo ūkio tvarkyti neplanuojate, jis turi teisę nepasakoti smulkmenų, nes tu su jo finansais ir turtu teisiškai niekaip nesusijusi.

Nebaigta rašyti knyga

Gyventi kartu su kūrėju, kuriančiu ką nors didinga, bet niekaip negalinčiu baigti proceso, — tolygu dalytis pastoge su nėščia moterimi. Tie patys nepaaiškinami kaprizai, nuotaikos svyravimai, kilnumo antplūdžiai, kuriuos keičia pasibjaurėjimas savimi ir gyvenimu, vilties tvykstelėjimai: „Jeigu pavyks pagimdyti ką nors ypatinga“, ir panikos priepuoliai: „Ne, greičiausiai man gims beviltiškas išsigimėlis“. Nėštumas trunka devynis mėnesius. Knygą arba operą galima nešioti ištisus metus.

Mūsų verdiktas: surask jo bagažui tinkamą pirkėją.

Dostojevskis ir Dickensas taip pat būtų rašę savo knygas dešimtmečius, jei ne rūstus redaktorius, grūmojęs sutartimi: „Kurk greičiau!“ Jie rašė daug ir neblogai užsidirbdavo: Dostojevskiui užtekdavo kazino Baden Badene, o Dickensui — 8 vaikams išlaikyti. Marcelio Prousto niekas neskubino. Todėl per visą gyvenimą jis parašė mažiau nei Dickensas per metus. Glinka gaudavo operų užsakymų — jas kurdavo. Shopino mecenatas operos nereikalavo, todėl jis ją kūrė visą gyvenimą, bet taip ir nebaigė. Visa tai — pasiūlymo preliudija: rask savo mylimajam jo šedevro užsakovą ir sudaryk su juo terminuotą sutartį. Tada tavo partnerio kūrinys tikrai išvys pasaulį. Nesivaikyk pelno — svarbiausia, kad nepatirtumėte žalos. Jis priešinasi visoms tavo pastangoms surasti jam užsakovą, leidėją, reklamos agentą arba pinigų? Jis neturi medžiagos, kurią galėtų parodyti užsakovui? Vadinasi, neturi ir talento. Jis niekada nesukurs savo šedevro, tik postringaus apie jį.

Liga

Visas žmogaus lėtines ligas tam tikra prasme atspindi jo artimieji. Pavyzdžiui, tavo išrinktasis serga antrojo laipsnio cukriniu diabetu. Jam negalima valgyti saldumynų, duonos, makaronų. Greičiausiai šių produktų jūsų namuose nebus, todėl pradėsi ruošti tik daržovių ir mėsos patiekalus. Jeigu jis serga širdies ligomis, tau teks pamiršti pasivaikščiojimus drauge arba iš viso atsisakyti savo pomėgio iškylauti. Į jo ligą gali nekreipti dėmesio, jeigu jūs susitikinėjate kartą per savaitę.

Vika žinojo, kad Andrių kamuoja depresija, tačiau per pasimatymus viskas buvo gerai, nes jis mokėjo valdytis. Reti melancholijos priepuoliai gramzdindavo jį į apmąstymus, dėl to jis tapdavo dar įdomesnis. Kai jiedu susituokė, paaiškėjo, kad gyventi su paniurusiu ir prislėgtu žmogumi, nuolat nepatenkintu supančiu pasauliu, be galo sudėtinga.

Kai kurios moterys mano, kad ligotas vyras — pelningas kąsnis, mat jis turėtų būti jai amžinai dėkingas už tai, kad ji jo pasigailėjo ir neatstūmė. Jos klysta: priešingai, įtaręs, kad su juo moteris gyvena tik iš gailesčio, virs irzliu, pagiežingu monstru, trykštančiu priešiškumu savo draugei.

Mūsų verdiktas: surink informaciją, kuria remdamasi įvertink perspektyvą.

Sužinojusi apie jo ligą pabandyk išsiaiškinti apie ją kuo daugiau: pasiskaityk internete, pasikonsultuok su šeimos gydytoju arba šios srities specialistu. Jeigu paaiškės, kad ligos našta per sunki, pavyzdžiui: ji yra paveldima arba neišvengiamai sukelia neįgalumą, nevaidink didvyrės, o sąžiningai išsiskirk su partneriu. Tokį išsiskyrimą jis išgyvens kur kas lengviau, nei po kelerių bendro gyvenimo metų gyvenimo.

Naujausiame “LILIT”numeryje skaitykite:

Legendinė Holivudo žvaigždė Gloria Swanson
Asmeninis feminisčių gyvenimas
Mada: safario ir militarizmo mišinys
Ypatinga Gabrielės Bartkutės genetika
Flirtas kaip žaviausia lyčių santykių dalis
Amžinieji karmos dėsniai
Moteriško investavimo niuansai
Viešnagė Cesarios Evoros šalyje
Ideali dieta užimtai moteriai
Didysis vasaros horoskopas