Kelialapiai brangesni

Gražiame Kačerginės pušyne įsikūrusioje “Merkurijaus” stovykloje jau suskambo pirmųjų stovyklautojų balsai. Moksleiviai stovykloje dešimt dienų smagiai pramogaus: maudysis baseine, lankys įvairius būrelius, susitiks su menininkais, sportininkais, mokysis užsienio kalbų ir net vairuoti automobilį.

Tokią galimybę turės tie, kurių tėvai įstengė už kelialapius sumokėti po 549 litus. Kitiems teks rinktis gerokai kuklesnes pramogas.

“Šiemet kelialapiai 49 litais brangesni nei pernai, - sako “Merkurijaus” stovyklos, priklausančios “Fragetos” viešajai įstaigai, viršininkė Jelizaveta Pastuchova. - Tiesa, socialiai remtiniems vaikams darome nuolaidą, nes jų poilsį dotuoja Švietimo ir mokslo ministerija. Už tokį lengvatinį kelialapį tėvams teks sumokėti tik 80 litų.” Kiek tokių vaikų galės ilsėtis stovykloje, kol kas tiksliai nežinoma, viskas, pasak viršininkės, priklausys nuo to, kiek ministerija skirs pinigų.

Socialiai remtinieji, kaip, beje, ir globos namų auklėtiniai, gyvens kitoje tai pačiai viešajai įstaigai priklausančioje stovykloje - “Dobilėlyje”. Ten gyvenimo sąlygos gerokai kuklesnės nei “Merkurijuje”.Tačiau redakcija jau sulaukė skundų, kad ir “Merkurijuje” ne viskas blizga: vaikai esą apgyvendinami nešvariuose ir netvarkinguose kambariuose, nors už kelialapį mokama pusė tūkstančio.

Kalniečių vidurinės mokyklos septintoką Audrių tėvai šiemet nutarė išleisti į stovyklą pajūryje. “Sumokėjome penkis šimtus litų. Tai tikrai nemažai, bet sūnus silpnesnės sveikatos, jam reikia pabūti prie jūros. Taupėme vaiko atostogoms, tikime, kad jam Giruliuose patiks”, - pasakojo paauglio mama.

Karklėje esančioje “Žilvičio” stovykloje komforto mažiau, tad kelialapiai pigesni: dešimties dienų poilsis kainuoja 360 litų. “Pas mus pigiau, nes neturime baseino, kitų patogumų, - sako stovyklos direktorius Bronius Kaulaitis. - Bet vaikams pas mus patinka: šalia jūra, miškas.” Vargingiau gyvenantiems vaikams, jei jie pristatys pažymas, kad yra socialiai remtini, kelialapis kainuos tik 120 litų.

Linkusiesiems nusikalsti - dienos stovyklos

“Švietimo skyriaus prašome mūsų mokiniams skirti 25 lengvatinius kelialapius į stovyklą. Nežinau, ar visus gausime”, - sako Dainavos vidurinės mokyklos socialinė pedagogė Aurelija Reinikovienė. Mokykloje nemokamą maitinimą gauna 49 moksleiviai, tad, pasak pedagogės, visi jie gali pretenduoti ir į pigesnius poilsinius kelialapius. Tačiau vyresnieji į stovyklą važiuoti nenori, kelialapių daugiausia mamos prašo tik pradinukams.

J.Urbšio vidurinės mokyklos socialinė pedagogė Snieguolė Statkevičiūtė sako, kad mokinių atostogos daug priklauso ir nuo pedagogų iniciatyvos. “Jei sugalvoji įdomų projektą ir sugebi jį apginti savivaldybėje, tada pavyksta gauti finansavimą. Mūsų mokykloje tokią iniciatyvą parodė meninių disciplinų mokytojai: jie surengė kūrybinę stovyklą pajūryje, kur smagiai pramogaus ir šokėjai, ir dailininkai, ir muzikai gabūs vaikai. Kita grupė vaikų savo stovyklą surengė prie Vištyčio ežero”, - sakė S.Statkevičiūtė. Tie vaikai, kurie linkę nusikalsti ar yra iš socialinės rizikos šeimų, lankys dieninę stovyklą mokykloje. Gaus pavalgyti, sportuos, mokytojai jiems surengs ekskursijų.

Kauno vaikų užimtumui šiems metams Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 740 tūkstančių litų. Dalis jų bus skirta ir vaikų vasaros poilsiui: mokyklose veikiančioms dienos, taip pat įvairioms programinėms stovykloms. Jas rengs ne tik bendrojo lavinimo, bet ir sporto bei meno mokyklų, užmokyklinių įstaigų pedagogai, taip pat skautai, maironiečiai, nevyriausybinės organizacijos.

Dirbti mokykloje nenori

Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Danutė Vyšniauskienė mano, kad stovyklų įvairovė daug priklauso nuo būrelių vadovų entuziazmo: vieni nori per atostogas gyventi ramiai, kitiems smagiau, kai jų auklėtiniai patiria įdomių įspūdžių. Tada jiems daug mažiau progų vasarą nusikalsti.

Kaip ir kasmet vasarą paaugliai dirbs pagal viešųjų darbų programą: remontuos mokyklas, sporto bazes, tvarkys parkus bei kitus žaliuosius plotus. Tokių darbo būrių Kauno mokyklose veiks 52, juose dirbs 489 paaugliai. “Galimybė per vasarą užsidirbti turėtų vilioti ne vieną paauglį, tačiau kasmet jų entuziazmas blėsta, - sako J.Urbšio vidurinės mokyklos direktorius Paulius Martinaitis. - Galėtume suteikti darbo kelioms dešimtims paauglių, tačiau sunkiai priviliojome ir dešimt. Vasarą mokiniai nori nuo mokyklos pabėgti kuo toliau.”

Direktoriaus teigimu, moksleiviai per atostogas mieliau gundosi padirbėti statybose, kad tik gautų didesnį atlyginimą. Dažydami mokyklos klases ar, tarkim, prižiūrėdami parko žolynus jie per mėnesį moksleivišką biudžetą papildys 700 litų.

Galima stovyklauti ir Ispanijoje

Į Kačerginėje esantį Prano Mašioto parką kiekvieną dieną ateina grupelė Kačerginės pagrindinės mokyklos ir Noreikiškių Ugnės Karvelis gimnazijos moksleivių. Tai vaikų kūrybinės edukacinės stovyklos dalyviai, kurie, vadovaujami medžio drožėjų Vidmanto Višraičio ir Adolfo Teresiaus, kuria tikrą pasakų karaliją. Piešia, tapo, lipdo, drožia iš medžio inkilėlius, iš žolynų gamina paukštelius.

“Šią stovyklą organizavo Prano ir Jono Mašiotų palikimo puoselėtojų draugija. Parkas jau anksčiau pasipuošė originaliomis menininkų sukurtomis medžio skulptūromis, o dabar jį papildys ir vaikų kūrybos darbeliai”, - sakė Kačerginės kultūros centro direktorė Lina Sinkevičienė.

Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC) mokiniams siūlo stovyklas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Pavyzdžiui, už vienos savaitės paauglio poilsį su bendraamžiais prie Viduržemio jūros, Ispanijoje, tėvams teks pakloti du su puse tūkstančio litų. Kroatijoje, Rijekoje, stovyklavimas kainuos pigiau, bet suma irgi pakankami įspūdinga. Pasak LVJC darbuotojos Jūratės Janavičienės, norinčiųjų paatostogauti šiose tarptautinėse stovyklose netrūksta.