Dvejus metus trunkančių studijų metu be pagrindinių ekonomikos pagrindų, verslo etikos, aptarnavimo kultūros, apeigų raidos ir kai kurių kitų disciplinų būsimieji laidotuvių organizatoriai taip pat studijuoja gedulo floristiką, psichologiją, scenarijų kūrimą, kapų priežiūrą.

Praėjusią vasarą specifines studijas baigusi pirmoji laidotuvių organizatorių laida apsigynė ir netradicinius diplominius darbus. Studijų vadovė Genoveta Zuokienė didžiuojasi išradingais ir išsamiais laidotuvių floristikos, karstų katalogais, kapinių apželdinimo studija, jubiliejams skirtais scenarijais.

Originalios gedulo organizatorių specializacijos sumanytoja G. Zuokienė džiaugiasi, kad minėtos specialybės studentai baigę studijas sėkmingai įsidarbino. „Gedulo specializaciją pasirinkusieji darbdavių buvo išgraibstyti, o iš vestuvių organizatorių beveik niekas nedirba pagal specialybę“, - konstatavo pašnekovė.

Grupės vadovė aiškino, kad gedulo specializaciją studentai pasirinko dėl elementarios žmogiškos priežasties – noro padėti žmonėms. Pasak G. Zuokienės studenčių, joms patinka pagelbėti, patarti gedintiems artimiesiems ir pasirūpinti neišvengiamomis laidotuvių plonybėmis.

„Organizuojant laidotuves lengviau yra įsidarbinti, o vestuvių versle – didesnė konkurencija. Renginių organizavimo studijos buvo įdomios, o pasirinkta specializacija man patiko“, - tokias laidotuvių organizatorės specialybės pasirinkimo priežastis įvardijo viena pirmosios laidos studenčių Kristina Mažeiko.

Beveik metus laidotuvių organizatore dirbanti mergina tikino, kad dėl savo pasirinkimo ir apsisprendimo nesigaili, nes jai darbas patinka. „Pirmą mėnesį sapnavosi, tačiau vėliau paprasčiausiai pripranti“, - apie specifinio darbo pasekmes aiškino K. Mažeiko.

Atliekant privalomą studijų praktiką svarbiausia – nugalėti psichologinį barjerą. „Labai sunku, kuomet kiekvieną dieną matai verkiantį, kenčianti žmogų“, - G. Zuokienei studentai pasakojo, kad iš pradžių būna tikrai sunku, todėl ateityje, koreguojant studijų programą, ketinama stiprinti psichologinių žinių bloką.

Norą padėti ir rūpintis laidotuvėmis skatina ir finansinė motyvacija – vos studijas baigę ir sostinėje esančiuose laidojimo namuose įsidarbinę jaunuoliai kas mėnesį savo pinigines papildydavo maždaug 1200 litų. Koks yra dabartinis jų atlyginimas, jaunieji specialistai neatskleidė, tačiau tikino, kad gaunamos pajamos juos tenkina.

Specifinės studijų krypties sumanytoja G. Zuokienė minėjo, kad iš pradžių buvo sudėtinga rasti vietą, kurioje studentai galėtų atlikti praktiką, tačiau baigę mokslus laidotuvių specialistai buvo darbdavių bematant išgraibstyti.

Vienintelis vaikinas iš devynių pirmosios laidos studentų besimokydamas planavo vykti dirbti į lietuvių pamėgtą Didžiąją Britaniją, tačiau vos pusmetį laidojimo paslaugas teikiančioje bendrovėje padirbęs jaunuolis sumanymo išvykti svetur atsisakė.

„Jis sakė, kad į Angliją nebevažiuos. Vadinasi, jam čia yra gera. Suprantama, nes vaikinų tos firmos fanatiškai nori“, - pasakojo savo studentų gyvenimu besidominti G. Zuokienė.