Amerikos lietuvių kova dėl Aušros Vartų bažnyčios Niujorke patyrė dar vieną nesėkmę. Prieš mėnesį paprašę uždrausti Niujorko arkivyskupijai disponuoti bažnyčioje esančiomis vertybėmis lietuviai sulaukė neigiamo teismo sprendimo.

Teismas nusprendė, kad bažnyčioje esantis turtas priklauso arkivyskupijai ir ji turi teisę juo laisvai disponuoti. Tačiau lietuvių bendruomenė žada nenuleisti rankų ir norėdama apsaugoti bažnyčios turtą dar kartą kreipsis į teismą. Bažnytinės teisės žinovai teigia, kad vienintelė galimybė išsaugoti šią šventovę - prašyti perduoti ją Lietuvos Katalikų Bažnyčios žinion. LŽ šaltinių teigimu, pastarosios vadovai jau svarsto tokią galimybę.

Išniekinta bažnyčia

Į teismą lietuvių išeiviai kreipėsi po neseniai įvykusio šventovės išniekinimo. Prieš kelis mėnesius uždarius bažnyčią joje šeimininkauti pradėjo Niujorko arkivyskupija. Jos atstovai pakeitė spynas, tad į maldos namus nebegali patekti nė vienas tikintysis. Kaip rašė LŽ, prieš mėnesį keliems lietuviams visgi pavyko apsilankyti bažnyčioje. Maldos namų vaizdas juos pribloškė.

Pasak Niujorko lietuvių bendruomenės apygardos pirmininkės Ramutės Žukaitės, padėtis kasdien tik blogėja. Dar nesulaukus teismo sprendimo, bažnyčioje buvo išmontuoti ir nežinia kur išgabenti vertingi vargonai. "Jie daro ką nori, ir nežinome, kas vyksta su bažnyčios turtu", - piktinosi ji.

Keis taktiką

Užvakar R.Žukaitė buvo susitikusi su bendruomenės interesams atstovaujančiu advokatu. "Jis ir toliau tęs bylą ir prašys panaikinti teisėjos priimtą sprendimą", - pasakojo ji.

Tačiau kartą blogų žinių iš Niujorko teismo jau sulaukę lietuviai daug iš to nesitiki. Lietuvių bendruomenė ketina keisti taktiką ir teismui pateikti naują ieškinį, kuriame prašys apsaugoti Aušros Vartų bažnyčioje įamžintą kultūrinį lietuvių paveldą. "Kreipsimės kitu tikslu - akcentuodami paveldą", - aiškino R.Žukaitė. Teismo procesas bendruomenei jau atsiėjo apie 6 tūkst. JAV dolerių (beveik 16 tūkst. litų).

Panašios bylos žlugo

Tačiau teisminių kovų sėkme tiki nedaugelis. Į tokius ieškinius daug vilčių nededa ir prezidento patarėja Irena Vaišvilaitė. Jos nenustebino išeivių bendruomenei nepalankus teismo sprendimas dėl Aušros Vartų bažnyčios. "Kiek žinau, yra buvusi ne viena panaši byla dėl bažnytinio turto. Tačiau nė vienai tautinei grupei nepavyko laimėti", - LŽ sakė patarėja.

I.Vaišvilaitė mato kitą būdą išsaugoti lietuvišką bažnyčią ir joje esančias vertybes. Pasak jos, tokia galimybė atsirastų, jei Lietuvos Bažnyčia paprašytų Niujorko arkivyskupijos perduoti teises į Aušros Vartų bažnyčią. "Kiek išmanau bažnytinę teisę, viena arkivyskupija gali perduoti turtą kitai arkivyskupijai", - teigė I.Vaišvilaitė.

Rengiasi perimti?

LŽ šaltinių teigimu, Lietuvos Katalikų Bažnyčia jau svarsto galimybę prašyti Niujorko arkivyskupijos perduoti už lietuvių paaukotus pinigus statytą bažnyčią Vilniaus arkivyskupijai. "Tokių iniciatyvų jau yra, apie tai mūsų vyskupai jau kalbasi", - LŽ sakė vienas aukštas dvasininkas.

Šią idėją palaikytų ir Niujorko lietuvių tikinčiųjų bendruomene besirūpinantis Lietuvos Vyskupų konferencijos delegatas užsienio lietuvių sielovadai, preletaras Edmundas Putrimas. "Aušros Vartų bažnyčia mums labai svarbi. Su Vyskupų konferencija aptarsime žingsnius, kuriuos dėl jos išsaugojimo galime padaryti", - tikino jis LŽ.