Savo kompiuteriuose užduočių testus mokiniai gaus tik prasidėjus egzaminui. Atlikus užduotis ar pasibaigus egzamino laikui, kompiuteris iškart pateiks asmens įvertinimo rezultatus.

„Tikimybė, kad elektroninis klausimų bilietas kartosis, lygi 1 iš 10 tūkst. Kadangi visas užduočių paketas susiformuos tą sekundę, kai moksleivis surinks savo kodą, niekas niekada iš anksto negalės sužinoti, į kokius klausimus teks atsakinėti per egzaminą“, - pristatydamas naujovę DELFI sakė Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos projektų vadovas Darius Prialgauskas.

Prieš metus Vilniaus prekybos ir verslo mokykloje elektroninį egzaminavimo būdą išbandė 150 mokinių.

Sistemos kūrėjai nesiviešina

Kompiuterinę klausimų atrankos sistemą Prekybos, pramonės ir amatų rūmams padovanojo švietimą remiantys Lietuvos verslininkai. Kas jos kūrėjai, D.Prialgauskas negalėjo įvardyti, nes „jie pageidavo likti nežinomi dėl sistemos saugumo“.

„Gali būti, kad egzaminų klausimynas ateityje bus viešas, jį galės pildyti darbdaviai, dėstytojai ir visiems bus aišku, ką turi žinoti konkrečios srities specialistas“, - sakė projektų vadovas.

D.Prialgausko nuomone, tokia egzaminavimo sistema gali būti įversta ir vidurinėse mokyklose, tačiau tiktų ne visiems brandos egzaminams, o tik tiems, kuriuose tikrinama, kaip moksleiviai žino faktus.

Pagal profesinio mokymo įstatymo nuostatus kvalifikacijos egzaminus organizuojantys Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei Žemės ūkio rūmai profesinėms mokykloms parengė vieningas egzaminų užduotis. Jų rengimą parėmė Europos Sąjungos fondai.