Pažeidus odos apsauginę funkciją sulėtėja odos atsinaujinimo procesai, į organizmą lengviau patenka infekcija, įvairūs mikroorganizmai. Kosmetologai sako, jog norint išsaugoti sausos odos apsauginę funkciją, kad ši išliktų nepažeista, odai reikia intensyvios ir specializuotos priežiūros. Tinkamai neprižiūrimos sausos odos apsauginė funkcija žymiai susilpnėja, padidėja jos jautrumas ir polinkis į įvairios rūšies sudirginimus.

Kosmetologai pataria sausą odą valyti ir prižiūrėti tik tokiai odai skirtais preparatais, pradedant prausimosi žėlė, šampūnais, ir baigiant veidui bei visam kūnui skirtais kremais, tonikais, pieneliais bei losjonais, kurių sudėtyje paprastai yra raminamųjų, biologiškai aktyvių medžiagų. Parduotuvėje neskubėkite iš karto įsigyti visos preparato serijos, o paprašykite pardavėjos kosmetikos priemonės mėginėlio arba iš pradžių įsigykite vieną serijos gaminį.

Dabar vaistinėse jau galima įsigyti tik sausai odai skirtų kosmetinių preparatų su iš rapsų sėklų gautais phytosterolais, kurie efektyviai saugo odą nuo išsausėjimo, sulaiko joje drėgmę bei užtikrina odos elastingumą ir švelnumą. Vartojant šių preparatų oda mažiau dilgčioja ar niežti.

Phytosterolai yra aktyvios medžiagos, išgautos iš augalinių aliejų. Jie slopina uždegimą, raudonį, sudirgimus, niežulį, palaiko odos drėgmę. Jie nedirgina ir negraužia odos kaip kiti sausos odos produktai, kurių sudėtyje yra veikliosios medžiagos šlapalo.

Pasikonsultavus su gydytoju, šiuos produktus galima vartoti esant odos egzemai, sergant psoriaze.

Oda sausėja dėl įvairių priežasčių:

žalingo aplinkos poveikio,

senėjimo,

dažno prausimosi, įvairių odos susirgimų (atopinės egzemos, psoriazės),

sergant įvairiomis ligomis (diabetu),

dėl kai kurių vaistų vartojimo.