Vieni vabzdžiai, pavyzdžiui, bitės, vapsvos, širšės, paprasčiausiai gelia, o uodai, akliai, erkės siurbia kraują straubliuku pradūrę odą. Tačiau ir vienu, ir kitu atveju pažeista oda sudirgsta, parausta, ją pradeda skaudėti ir niežėti, kartais gali pasireikšti alerginė reakcija.

Šie požymiai paprastai atsiranda praėjus kelioms minutėms ar valandai po įgėlimo. Dauguma žmonių sunerimsta pamatę po įgėlimo atsiradusį kad ir nežymų paraudimą, tačiau, tai normali organizmo reakcija į vabzdžio nuodus, trunkanti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Ir tik jeigu paraudimas ar patinimas neišnyksta ilgiau, tuomet reikėtų kreiptis pagalbos į gydytoją.

Tad norėdami išvengti vabzdžių įkandimų, vykdami į gamtą nesikvėpinkite, nesitepkite aromatizuotais tepalais, nesipuoškite blizgančiais papuošalais, renkitės šviesiais vienspalviais drabužiais - jie vabzdžiams mažiau “patrauklūs” už ryškius margaspalvius, ypač geltonus, maistą, kol jo nevalgote, laikykite sandariai uždarytą, nepalikite atvirų indų su maistu ar gėrimu, kad ten nepakliūtų vapsvų, bičių ar kitų geliančių vabzdžių, namų teritorijoje atsiradusius vapsvų lizdus išardykite ar perkelkite kitur, soduose nepalikite ant žemės pernokusių vaisių ar uogų, pamatę netoli savęs vabzdį nepulkite mojuoti rankomis, langus užsandarinkite tinkleliu - jis apsaugos namus nuo vabzdžių ir dieną, ir naktį.

Ką daryti?

Jei įkandus vabzdžiui reakcija tik vietinio pobūdžio - įgeltą vietą skauda, ji truputį paraudo, patino ar ją šiek tiek niežti, galima susidoroti patiems: sukandžiotas vietas būtina nuplauti švariu vėsiu vandeniu su muilu ir netrinant nusausinti.

Galima pasinaudoti liaudies išbandytomis priemonėmis - patrinti į odą šviežiai perpjauta bulve arba ant įkastos vietos uždėti česnako sulčių kompresą.

Skausmas sumažėja, kai įgelta vieta patrinama žaliu svogūnu.

Vietiškai odos niežulį efektyviai malšina specialus antialerginis gelis, kurio sudėtyje esantis difenhidramino hidrochloridas (geriau žinomas dimedrolio pavadinimu) pasižymi stipriu niežulį slopinančiu veikimu, sumažina pažeistos vietos patinimą ir paraudimą.

Gelį reikia tepti ant pažeistų niežtinčių odos vietų - jis nedirgina odos, o jo sudėtyje esantis riebalinis komponentas yra tam, kad nereiktų papildomai naudoti odos kremo.

Gelis greitai įsigeria, netepa drabužių, maloniai vėsina.

Įgėlus vabzdžiui, į gydytoją reikėtų kreiptis, jei:

atsirado bėrimų,

įgelta galūnė ar veidas ištino,

pasunkėjo kvėpavimas, atsirado dusulys,

pasidarė sunku ryti,

svaigsta ar pradeda skaudėti galvą,

darosi silpna, pykina, vimdo,

pakyla temperatūra,

skauda pilvą, paleidžia vidurius.