Patarimai anemijos (mažakraujystės) prevencijai ir gydymui

Ajurvedinė vaistinėlė

Vaistiniai augalai yra labai nuostabi, vertinga ir natūrali gamtos suteikta dovana. Vaistiniai augalai Ajurvedoje yra naudojami svarbiausia ne gydymui, bet ligų prevencijai, o taip pat atsiradus ligos simptomams došų išsibalansavimo atstatymui.

Tiems, kurie nori susipažinti su Ajurvedos siūlomais vaistiniais augalais mažakraujystės gydymui, siūlome sąrašą iš Ajurvedinės vaistinėlės.

Vienas iš veiksmingiausių Ajurvedinių augalų yra Amalaki (lot. Emblica officinalis, liet. Indiškasis lapainis), tinkantis visų tipų žmonėms (o ypač Pita prigimties žmonėms), kaip raudonųjų kraujo kūnelių dauginimosi procesus stimuliuojantis ir kraujo kokybę bei cirkuliaciją pagerinantis augalas. Amalaki tiesiogiai veikia kepenis ir širdį. Amalaki yra viena iš pagrindinių sudedamųjų dalių Ajurvedinio papildo Chyavanprash sudėtyje.

Šafranas yra gana brangus, retas bet labai efektyvus augalas, norint pagerinti raudonųjų kraujo kūnelių atsinaujinimo procesus, kraujo cirkuliaciją, sureguliuoti blužnies darbą, atstatyti sutrikusius lytinių liaukų procesus. Šafranas Indijoje vadinamas veiksmingiausiu "gyvenimo džiaugsmo" nešėju ir afrodiziaku. Jis naudojamas mažais kiekiais su šiltu pienu ir medumi.

Vata tipo anemija

Jei atsirado Vata tipo anemijos simptomai, Ajurveda pataria gydytis mišiniu iš lydyto sviesto (2 dalys) (ghee), kurio galima pasigaminti patiems iš natūralaus nesūdyto sviesto, medaus (1 dalis), pieno (10 dalių) ir karčiųjų žolių (2 dalys nuoviro) (tinka ir lietuviškas kartusis kietis).

Taip pat patariama vartoti Ashwagandha (lot. Withania somnifera, liet. mìgdomoji vitãnija arba Indiškasis ženšenis) ir Dashamoola (dešimties Ajurvedinių žolių mišinys) vaistinius augalus miltelių ar tablečių forma. Ashwagandha Ajurvedos vaistinėlėje yra tapatinama su visiems žinoma ženšenio šaknimi. Ashwaganda atstato kaulų čiulpų veiklą, kurie atsakingi už raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.

Pita tipo anemija

Esant Pita tipo anemijos simptomams, patartina vartoti Shatavari (lot. Asparagus racemosus, liet. smidras), Neem (lot. Azadiracta indica, liet. Indinis nimbamedis), Brahmi (lot. Hydrocotyle asiatica, Gotu Kola) Ajurvedinius vaistinius augalus. Shatavari yra vienas iš veiksmingiausių Ajurvedinių augalų, gerinantis moterų lytinių organų veiklą ir atstatantis raudonųjų kraujo kūnelių atsinaujinimo procesus.

Kapa tipo anemija

Atsiradus Kapa tipo anemijos simptomams reikėtų naudoti Gokshura (lot. Trinulis terrestris), Punarnava (lot. Boerhaavia diffusa, liet. Gulsčioji glemžūnė) vaistinius augalus, o taip pat prieskoniais bandyti pagerinti virškinimą ir cirkuliaciją. Gokshura yra valantis inkstų tonikas, gebantis ištirpdinti inkstų akmenis.

Lietuviška vaistinėlė

Suprantama, lietuviams nėra visada lengva įsigyti indiškų Ajurvedinių vaistinių augalų papildų. Lietuviškoje vaistinėlėje galima rasti nuostabių gamtos dovanų gydyti mažakraujystę.

Rūgštinės gudažolės šaknys (lot. Rumex hydrlapathum). Šis vaistinis augalas vartojamas pagreitinti hemoglobino regeneraciją kraujyje, teigiamai veikia žarnyno mikroflorą. Šis vaistinis augalas puikiai veikia tulžį bei kepenis ir yra puikus vaistas mažakraujystės gydymui.

Lietuvoje paplitusi paprastoji kiaulpienė (lot. Taraxacum officinale) pagreitina tulžies išsiskirimą, suaktyvina kepenų ir kasos fermentų veiklą, kuriai sutrikus ir išsivysto mažakraujystė. Kiaulpienės nuovirus galima dėti į sriubas, troškinius, gerti arbatas.

Liaudies medicinoje didžioji dilgėlė (lot. Urtica dioica) jau nuo seno naudojama mažakraujystei gydyti. Šis augalas skatina hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybą kraujyje. Kokia skani dilgėlių sriuba su grietine ir rugine duona!!!

Lietuviškas močiutės receptas yra šviežios alavijo (lot. Aloe) sultys, kurios yra puikus tonikas kepenims ir blužniai, jos gali būti konservuojamus užpylus spiritu. Alijošiaus ultyse yra gausu biologiškai aktyvių medžiagų, reguliuoja skrandžio veiklą, gerina virškinamojo trakto veiklą, padeda regeneruoti audiniams, vartojamas įvairių ligų (kvėpavimo, kraujagyslių, lytinėms) ir mažakraujystės profilaktikai ir gydymui. Galima gerti ne tik sultis (50-100ml per dieną), bet ir vartoti alavijo lapus be odelės (2-3 cm per dieną). Ir sultys, ir lapai yra gana kartūs, todėl galima pasibarstyti rudojo cukraus. Alavijas dar gali būti vartojamas fizinio ir protinio darbingumo aktyvinimui.

Šiuolaikinės medicinos vaistinėlė

Šiuolaikinės medicinos atstovai dažnai siūlo vitamino B12 injekcijas, įvairius kompleksinius geležies, folinės rūgšties papildus. Vartojant cheminius papildus visada yra rizika, kad organizmas nepriims svetimkūnio. Dažnai gali kilti alerginės ir gyvybei gresiančios reakcijos. Žmogaus organizmas priešinasi ir bando išstumti nenatūralias medžiagas, tada gali atsirasti patinimai, išbėrimai, veido spalvos pasikeitimas, širdies ritmo pablogėjimas.

Perdozavus vitamino B12 gali atsirasti lengvų paprastųjų spuogų, Vata tipo žmonėms paūmėti žvynelinė liga, odos pleiskanojimas.

Tuo tarpu vartojant per daug folio rūgšties, gali atsirasti nemiga, silpnumas, o nėščioms moterims reikia ypač būti atsargioms, nes gali gimti neišnešiotas kūdikis.

Geležies įsisavinimas

Vartojant geležies papildus, o taip pat valgant maisto, turinčio daug geležies, patartina padidinti suvartojamo vitaminų C ir E kiekį. Vitaminai C ir E jungiasi su geležimi ir tokiu būdu geležis greičiau bei efektyviau keliauja per virškinimo traktą ir pasisavinama.

Naudojant geležies papildus, patartina žinoti, kad geležis yra antagonistinis metalas. Organizme vykstant cheminėms reakcijoms, geležis dažnai išstumia cinką. Taigi jei vartojate geležies papildus, cinko ir geležies proporcija turėtų būti 1:1.

Geležies įsisavinimą slopina juodoje arbatoje esanti tanino rūgštis, gazuotuose gėrimuose esantys fosfatai, skrandžio rūgštis mažinantys papildai ir vaistai, antibiotikai, kontraceptinės tabletės ir alkoholis.

Geležies papildai nėra lengvai įsisavinami. Dažnai gali sutrikti virškinimas. Taigi naudojant geležies papildus patartina naudoti prieskonius ir vaistinius augalus, kurie pagerintų apetitą ir virškinimą: imbierą, mėtas, cinamoną, kmynus, kalendrą, juoduosius pipirus, melisą.

Galbūt reikėtų pamąstyti, ar neverta gyventi ir maitintis taip, kad neprireiktų jokio gydymo – nei ajurvediniais ar lietuviškais vaistiniais augalais, nei šiuolaikinės medicinos siūlomais cheminiais vaistais, papildais bei injekcijomis. Kituose straipsniuose pasigilinsime į holistinius Ajurvedos siūlomus prevencinius anemijos (mažakraujystės) aspektus, gyvenimo būdą, dietą, psichologinius aspektus bei natūralias terapijas – Pančakarmą.

Naudota literatūra

1. VITAMIN B-12 ASSOCIATED NEUROLOGICAL DISEASES, July 18, 2006, Niranjan N Singh, MD, DM, DNB, Staff Physician, Department of Neurology, St Louis University Hospital, http://lt.wikipedia.org/wiki/Anemija).

2. FOODS THAT HEAL, Maureen Salaman, ISBN: 0913087-02-5, 1989, California, USA.

3. THE OPTIMUM NUTRITION BIBLE, Patrick Holford, ISBN 07499 1748 2, 1987, UK.

4. DIET AND NUTRITION - A HOLISTIC APPROACH, Rudolph Ballentine MD, USA, ISBN 0-89389-048-0, First edition: 1978, The Himalayan International Institute Honesdale, Pennsylvania, USA.

5. AYURVEDIC HEALING - A COMPREHENSIVE GUIDE, David Frawley, ISBN: 81-208-0957-2, Motilal Banarsidass Publishers Private Limited, Delhi, 2000.

6. THE YOGA OF HERBS- AN AYURVEDIC GUIDE TO HERBAL MEDICINE, Dr. David Frawley and Dr. Vasant Lad, ISBN: 81-208-1172-0, Motilal Banarsidass Publishers Private Limited, Delhi 1994.

7. VAISTINIAI AUGALAI, redaktorė E. Žiemytė, Leidykla ,,Mintis’’ Vilnius, 1973

8. THE HERBS OF LIFE, HEALTH AND HEALING USING WSTERN AND CHINESE TECHNIQUES, Lesley Tierra, ISBN: 81-7030-587-X, Shri Satguru Publications, Delhi, 1992

9. http://www.emedicine.com/neuro/topic439.htm

10. http://en.wikipedia.org

11. http://lt.wikipedia.org