„Nemanau, kad dėl darbo STT turėtų kilti kokių nors kliūčių“, - sakė vos pusantrų metų Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėjo padėjėju dirbantis Ramūnas Antanavičius. Penktadienį Teisėjų taryba turėtų nuspręsti, ar jaunas teisininkas yra vertas dėvėti teisėjo mantiją.

Tokio patarimo tarybos paprašė Prezidentūra. 1978-aisiais gimęs ir M. Romerio universitete teisės magistro kvalifikacinį laipsnį įgijęs teisininkas siūlomas Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėju. Vadinamojo naftininkų miesto teismui jau kurį laiką nepavyksta prisivilioti naujų teisėjų, kurie yra linkę siekti karjeros didmiesčiuose.

R.Antanavičius yra dirbęs daugiausia prekybos tinklų valdančioje bendrovėje „Vilniaus prekybos mažmena“ apsaugininku, Plungės rajono savivaldybėje juristu bei STT Šiaulių valdybos Operatyvinės veiklos skyriaus agentu.

Operatyvinę informaciją pareigūnas rinko ir savo viršininkams perdavinėjo nuo 2002-ųjų vasario iki 2005-ųjų lapkričio. Paprastai duomenys apie slaptą darbą dirbančius specialiųjų tarnybų pareigūnus į viešumą nepakliūna, nebent jie siekdami karjeros yra priversti paviešinti savo biografiją.

„Noriu tobulėti, nestovėti vietoje, todėl dalyvavau teisėjų egzamine, - sakė R.Antanavičius. - Įstatymas numato, kad turiu reikalingą teisinį darbo stažą ir gyvenimiškos patirties, todėl manau, kad galiu dirbti teisėju, tam nesukliudys mano amžius ir darbas“.

Karjeros galimybės teismų sistemoje taip pat suviliojo STT dirbusią 32 metų Ingą Staknienę. Ji 1996-ųjų rugpjūtį įsidarbino Transporto policijos , o po metų įsidarbino prieš korupciją kovojančioje tarnyboje.

Tardytoja, o vėliau vyresniąja specialiste dirbusi I.Staknienė STT paliko praėjusių metų gruodį, kai prezidentas Valdas Adamkus priėmė jos priesaiką ir paskyrė Širvintų rajono apylinkės teismo teisėja.

DELFI žiniomis, I.Staknienė – viena iš STT tyrėjų, 2004-aisiais dalyvavusi atliekant dokumentų poėmius iš keturių didžiausių parlamentinių partijų būstinių prieš pat antrąjį prezidento rinkimų turą.

Dėl iš partijų paimtų visų finansinių dokumentų tuometiniam STT vadovui Valentinui Junokui buvo priekaištaujama, kad jo vadovaujama tarnyba atvirai siekė sukompromituoti visas V.Adamkų remiančias politines jėgas bei savo veiksmais stengėsi paveikti rinkimų rezultatus nušalintojo prezidento Rolando Pakso remiamos „valstietės“ Kazimieros Prunskienės naudai.

Netrukus po to buvo skelbiama, kad esą paaiškėjo, jog kai kurie Seimo nariai pokalbiuose su bendrovės „Rubicon group” vadovu Andriumi Janukoniu aptarinėjo šiai įmonių grupei naudingų sprendimų priėmimą Seime bei kitose institucijose, o galbūt už tai gavo daugiatūkstantinius kyšius. Tačiau garsusis burbulas netrukus sprogo – parlamentarų kaltė nebuvo įrodyta.

„Kiekvienas žmogus tikisi padaryti karjerą ir tapti visapusišku teisininku“, - I.Staknienė patvirtino, kad dalyvavo paimant dokumentus iš partijų būstinių, tačiau neigė, kad buvo kieno nors proteguojama.

„Esu ketvirta ar penkta iš STT, išėjusi dirbti į teismą, nematau čia nieko keisto“, - tvirtino Širvintų teisėja.