Konferencijos tikslas – išsamiai pristatyti ginčų sprendimą mediacijos būdu įvairiose Europos šalyse ir atkreipti dėmesį į alternatyvių ginčų sprendimo būdų plėtojimo svarbą. Alternatyvių ginčų sprendimų populiarinimas yra aktualus todėl, kad ginčų sprendimas ne teismuose mažina mokesčių mokėtojų išlaikomų ir labai intensyviai dirbančių teismų darbo krūvius: teisme kasmet yra išnagrinėjama virš 100 000 civilinių bylų, tuo tarpu mediacija ir arbitražu – tik kelios dešimtys. Šiais rodikliais Lietuva dar stipriai atsilieka nuo daugumos kitų Europos šalių.

Mediacijos paslaugą teikiančių institucijų, teismų, universitetų ir advokatų kontorų atstovai, specialistai iš Europos Komisijos ir kitų valdžios institucijų bei mokslo ir tyrimų centrų pristatys mediacijos taikymą įvairiose Europos šalyse iš akademinių ir praktinių perspektyvų ir apžvelgs paskutines Europos Komisijos iniciatyvas mediacijos tema.

Renginyje pranešimus skaitys 27 mediacijos ekspertai ir praktikai iš daugiau nei 15 Europos šalių; tarp jų – lordas David Hacking iš Littleton rūmų (Anglija ir Velsas), Šeimos mediacijos mokymo centro direktorė Lisa Parkinson (Anglija ir Velsas), Jean A. Mirimanoff, GEMME Šveicarijos skyriaus generalinis sekretorius, Tony Allen, Efektyvaus ginčų sprendimo centro direktorius (Anglija ir Velsas), Lietuvos teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė, dr. Rimantas Simaitis, advokatų kontoros „Norcous & Partners” Ginčų sprendimo praktikos grupės vadovas, Europos Tarybos mediacijos ekspertų darbo grupės pirmininkas.

Mediacija - ginčų sprendimo procesas, kurio metu šalys diskutuoja ir derasi dėl ginčo esmės, siekdamos sudaryti susitarimą dėl ginčo sprendimo. Tai patobulintos derybos, kurių metu taikomos derybinės technikos, sąmoningai kreipiant derybų procesą šalių savitarpio supratimo, bendrų interesų ir poreikių paieškos linkme. Proceso šeimininkės yra ginčo šalys, mediatorius jokių sprendimų nepriima; šis procesas yra konfidencialus. Jei taikaus susitarimo rasti neįmanoma, iš mediacijos proceso galima pasitraukti bet kuriuo metu.