Perlų gamintojai

Perlai jau senų senovėje buvo vertinami dėl savo magiško spindesio ir žėrėjimo. Egipto karalienė Kleopatra tirpino perlus vyne. Senovės Romoje perlai reiškė turtą ir socialinę padėtį. Graikai perlus laikė svarbiausiu meilės ir santuokos simboliu. Viduramžiais kilmingos merginos dovanodavo perlus riteriams kaip amuletą, saugantį nuo sužeidimų mūšyje.

Renesanso laikų Europos kilmingiesiems buvo nesvetimas perlų troškimas. Įstatymais perlus nešioti buvo leidžiama tik kilmingiesiems. Centrinėje Amerikoje perlų atradimas septynioliktajame amžiuje baigėsi... jų išnykimu, nes išseko natūralios atsargos. 1916 metais žymus juvelyras Jacques‘as Cartier nusipirko savo parduotuvę Niujorke už du perlų vėrinius - išties geras pirkinys.

Perlai neatsiejamai susiję su žmogumi – kultūrine, menine, finansine, psichologine ir emocine prasme. Jų vertė – kur kas didesnė nei pinigų. Tai žmogaus ir gamtos tobulumo išraiška, rašoma www.buzzle.com.

Kas gamina perlus? Sudirginti moliuskai/austrės, bet ne todėl, kad supyksta. Gamtoje viskas vyksta taip: jei dirgiklis, toks kaip smėlis, patenka į minkštuosius sluoksnius, jie izoliuojami kalcio karbonatu, vadinamu perlamutru. Austrės gamina daug perlamutro sluoksnių, kad apsisaugotų, o tuo pat metu gaminami vieni gražiausių gamtos kūrinių.

Labiausiai vertinami perlai yra šviesiai balti, apvalūs, be dėmelių, ypatingo blizgesio. Perlas nepasižymi ypatingu blizgesiu, jei susiformavo ploni perlamutro sluoksniai ar jų nedaug. Austės, auginamos šaltesniame vandenyje, kartais gamina ne itin blizgančius perlus.

Dauguma baltųjų perlų pasižymi dar ir kitokiais atspalviais. Rečiausi ir brangiausi – rožiniai, rausvi atspalviai. Taip pat reti – kreminiai atspalviai, bet jie ne tokie brangūs. Geidžiami ir perlai su sidabriniais atspalviais.

Natūralūs ir auginami perlai

Natūralius perlus gamina dvigeldžiai moliuskai, kriauklės. Šių natūralių perlų daugiausia randama Persijos įlankoje, jie vadinami rytietiškais perlais. Natūralūs jūros vandens perlai yra vieni geidžiamiausių pasaulyje, tačiau kone išnyko dėl užterštumo ir natūralių atsargų trūkumo.

Auginti perlus pradėjo Kokichi Mikimoto, „Mikimoto and Company“ įkūrėjas.

Chirurginiu būdu austrėms sukuriamas dirgiklis, kuris skatina gaminti perlą. Tuomet austrės patalpinamos į krepšius ir grąžinamos į jūrą. Krepšiuose jos lieka nuo vienerių iki trejų metų. Kasmet žūva apie 25 procentai austrių krepšiuose. Vis dėlto kuo ilgiau jos gamina perlamutro sluoksnius, tuo didesni ir gražesni perlai užauga. Todėl suprantama, kodėl jūros vandens perlai tokie vertingi.

Gėlavandeniai perlai

Gėlavandeniai perlai auginami upėse visame pasaulyje. Juos augina Japonijoje, taip pat JAV Misisipės upėje. Gėlavandenius perlus gamina moliuskai. Jie užauga įvairių spalvų – rožiniai, oranžiniai, rausvai violetiniai, auksiniai. Paprastai jie būna mažesni, įvairių dydžių. Spalvotų perlų vertę lemia tono intensyvumas.

Tamsiai geltonas perlas bus sodresnės spalvos, todėl retesnis ir vertingesnis. Perlai taip pat gali būti dažyti ir įvairi formų – nuo apvalių iki netaisyklingos formos. Labiausiai vertinami – dideli apvalūs sferiniai perlai. Bet kokie perlai – tai amžinos vertės papuošalai, ar būtų vieni, ar suderinti su kitais brangakmeniais.

Gėlavandenių perlų papuošalų dizainas ir deriniai su kitais brangiaisiais ar pusbrangiais akmenimis yra išties beribiai. Tigro akies brangakmenio ir geltonojo perlo derinys laikomas puikiu, kokybišku, tinkamu bet kokiai progai papuošalu.

Perlų vėrimas

Kad būtų sukurtas klasikinis vėrinys, apyrankė ar karoliai, perlai turi būti pergręžti. Jei perlas buvo nudažytas, šalia skylutės neretai susidarys spalvos koncentracija.

Tradiciškai perlai suveriami aukštos kokybės šilko virvele, kuri sumegzta mazgu tarp kiekvieno perlo, kad juos atskirtų ir apsaugotų. Jei vėrinys sutrūks, tik vienas perlas pasimes. Mazgeliai taip pat saugo perlus nuo tarpusavio sąlyčio, kuris su laiku gali pakenkti. Šilkas labai retai plyšta. Jis itin plonas ir nematomas, tačiau be galo tvirtas. Perlai vėrinyje turi būti puikiai suderinti dydžiu, forma, spalva, atspalviu. Tai suteikia vėriniui papildomos vertės.

Perlų priežiūra

Perlai – organinės kilmės brangakmenis. Perlamutras gaminamas ir kalcio karbonato. Perlai pagaminti iš tirpios medžiagos, todėl juos lengvai gali paveikti riebalai, kvepalai, plaukų lakas, prakaitas. Juos valyti galima filtruoti vandeniu ir vatos rutuliukais. Venkite bet kokių chemikalų.

Apgaubkite perlus pagarba, nes toks trapus ir nepaprasto grožio motinos gamtos kūrinys vertas gyvuoti amžinai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)