Pasak LTV naujienų tarnybos, Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl šių Vyriausybės nuostatų prieš metus paprašė Prezidentas Valdas Adamkus.

„Labiausiai, ko reikalaujama iš humanitarinių mokslininkų ir iš visų apskritai, – tai yra straipsnis, kuris būtų paskelbtas leidinyje, referuojamame tarptautinėje duomenų bazėje. Ši bazė priklauso institutui, kuris yra privati JAV verslo struktūra. Jis tam tikrus leidinius įtraukia, jeigu jam tai naudinga, patogu“, – sakė istorikas Nerijus Šepetys.

Jis – vienas iš 5 mokslininkų grupės, kurie pernai kovą kreipėsi į V. Adamkų dėl žeminančių mokslo biurokratų sukurtų kriterijų, kurių turi laikytis žmogus, norintis vadintis mokslininku. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad valstybė gali nustatyti minimalius kriterijus, kuriuos turi atitikti mokslininkai, siekiantys eiti, pavyzdžiui, profesoriaus ar kitas pareigas, valstybinėse mokslo studijų institucijose. Tarp tokių kriterijų – ir darbų publikavimas leidiniuose, įtrauktuose į tarptautines bazes.

Tačiau teismas pripažino prieštaraujančiomis Konstitucijai Vyriausybės nuostatas, reikalaujančias tam tikrą mokslinių straipsnių kiekį skelbti vienoje – šiuo atveju konkrečiai Mokslo informacijos instituto, esančio Jungtinėse Valstijose – bazėje.

„Jos duomenų bazę sudaro 90 anglų kalba leidžiamų leidinių. Kaip tik šis tarptautinis pobūdis ir kelia abejonių. Susidaro toks įspūdis, jog prancūziškai, vokiškai, ispaniškai moksliniai leidiniai negali būti leidžiami“, – teigia M. Romerio universiteto Konstitucinės teisės katedros vedėjas prof. Egidijus Jarašiūnas.

Konstitucinis Teismas pabrėžia, kad mokslininkų kvalifikacijai nustatyti turėtų būti numatyti ir alternatyvūs kriterijai – skirtingoms mokslo kryptims reikalavimai turi būti diferencijuoti, ypač humanitariniams ir socialiniams mokslams.

„Reikės tiksliai pasižiūrėti nutarimą, argumentus ir rengsime Vyriausybės nutarimo pakeitimo projektą“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos sekretorė Danguolė Bublienė.

Pasak teismo, Vyriausybė turi nustatyti tokią mokslo darbų vertinimo sistemą, kuri pirmiausia atsižvelgtų į darbo naujumą, originalumą, įtaką formuojantis naujoms mokslinių tyrimų sritims, o ne į formalų darbų įtraukimą į vieną ar kitą duomenų bazę.