Tyrime, kurio rezultatai skelbiami šio mėnesio leidinio „Developmental Psychology“ numeryje, dalyvavo 122 šeimos, atstovaujančios dabartinius Didžiosios Britanijos miesto gyventojus.

Psichologė Dale Hay iš Kardifo universiteto kartu su kolegomis aiškinosi pogimdyminės depresijos įtaką vaikams. Motinų polinkis į depresiją buvo tikrinamas keletą kartų: nėštumo metu, tris mėnesius po gimdymo ir vėliau periodiškai dar keliskart. Kai vaikams sukako vienuolika metų, jie, jų draugai ir tėvai dalyvavo apklausoje apie žiaurų elgesį.

Kaip ir buvo tikėtasi, daugumai tyrime dalyvavusių vaikų žiaurumas nebuvo būdingas, tačiau pastebėta tendencija, kad vis dėlto pogimdyminę depresiją patyrusių mamų atžalos buvo labiau linkusios į agresiją. Dar daugiau – vaikų agresijos laipsnis buvo tuo didesnis, kuo dažniau jų mamoms pasireiškė agresija. Sulaukę vienuolikos, tokie vaikai turi sunkumų su dėmesingumu bei savo emocijų kontrole. Taip pat pastebėta, kad bet kokiu atveju berniukai labiau linkę į agresiją nei mergaitės.

Vis dėlto mokslininkai kol kas negali paaiškinti, kodėl depresiją patiriančių motinų vaikus kankina agresijos priepuoliai. Neatmetama galimybė, kad egzistuoja biologinis ryšys tarp pykčio ir depresijos. Todėl depresuotos motinos augina agresyvius vaikus.

„Aišku tai, kad šis tyrimas akivaizdžiai įrodė, jog motinos dvasinė savijauta po vaiko gimimo yra lengvai atpažįstamas rizikos faktorius vaiko protinėje ir socialinėje raidoje“, – reziumuoja D. Hay.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją