„Zygmuntas Baumanas yra vienas didžiausių pasaulio socialinių teoretikų ir vienas reikšmingiausių XX a. postmodernizmo atstovų. Jo talentas neišsitenka vienos mokslų srities ribose. Z. Baumanas jautriai suvokia socialinę teoriją, analizuoja įvairius šiandieninio visuomeninio gyvenimo reiškinius: kultūrą, etiką ir moralumą, laisvę, intymumą, draugystę, meilę ir kt. Mūsų universitetas, suteikdamas Z. Baumanui garbės daktaro regalijas, „įsirašo“ į garbingiausių pasaulio universitetų sąrašą“, – sakė filosofas, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos instituto direktorius prof. Leonidas Donskis.

Pasak profesoriaus, būdamas lenkų kilmės britų sociologu Z. Baumanas visuomet domėjosi Lietuvos intelektualine kultūra. Su jo palaikymu 2001 m. prestižinėje akademinėje leidykloje „Rodopi“ įkurta prof. L. Donskio redaguojama vienintelė Europoje tarptautiniu mastu leidžiama ir platinama knygų serija iš Baltijos studijų.

Kaip teigė sociologas, VDU Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedros docentas Vylius Leonavičius, Z. Baumanas yra vienas ryškiausių dabarties sociologų, be įvairių kitų originalių idėjų sukūręs ir savitą modernizacijos teoriją.

„Z. Baumanas yra bene vienintelis pasaulinio masto sociologas, savo paties gyvenimu galėjęs išbandyti tiek socialistinį, tiek kapitalistinį visuomenės modernizacijos atvejį bei pagrįstai tvirtinti, kad kapitalizmas ir socializmas yra tik modernybės veidrodiniai atspindžiai. Abipusis patyrimas jam leido originaliai ir universaliai pamatyti ne tik gerąsias, bet ir blogąsias moderniosios visuomenės pasekmes. Galbūt dėl to jo moderniosios visuomenės samprata yra santūriai skeptiška arba ne tokia optimistinė. Z. Baumano įsitikinimu, moderniosios visuomenės gelmėse slypi pavojinga savęs pačios destrukcijos galimybė. Tačiau būtent dėl to ši samprata yra labiau suprantama ir priimtinesnė posocialistinių visuomenių sociologams, išgyvenusiems „sovietinės modernizacijos“ pasekmes“, - sakė docentas V. Leonavičius.

Z. Baumanas išpopuliarėjo 1989-aisiais pasirodžius veikalui „Modernybė ir holokaustas“. Už šią knygą 1990 m. jam buvo įteikta Amalfio sociologijos ir socialinių mokslų srities premija. Į lietuvių kalbą yra išversta Z. Baumano knyga „Globalizacija: pasekmės žmogui“, keletas kitų knygų fragmentų vertimų pasirodė specialybinėje sociologijos spaudoje.

Gegužės 16 d. 18 val. Z. Baumanas skaitys viešą paskaitą "Freedom in the Liquid Modern Times" Vytauto Didžiojo universitete.

Garbės daktaro vardą VDU Senatas suteikia turintiems tarptautinį pripažinimą Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams už didelius nuopelnus Lietuvos valstybei, pasaulio ar Lietuvos mokslui ir kultūrai bei Vytauto Didžiojo universitetui. Po universiteto atkūrimo 1989 m. VDU garbės daktarų vardai suteikti 21 mokslininkui, tarp kurių – Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Marija Gimbutienė, Bernardas Brazdžionis, Alfonsas Nyka-Niliūnas, Jonas Mekas, Valdas Adamkus, Vaira Vike Freiberga ir daugelis kitų.