Jo nuomone, visas šias galimybes atveria 32-as Konstitucijos straipsnis, kuriame kalbama apie piliečių teisę laisvai išvykti iš šalies.

„Šis straipsnis reiškia, jog gali būti piliečių, turinčių dvigubą pilietybę ir gyvenančių ne Lietuvoje. Valstybės interesas turėtų būti toks – ji prieš asmens valią neturėtų atimti Lietuvos pilietybės“, – teigė E. Šileikis.

„Čia matau galimybę šiek tiek pakeisti 32 straipsnį. Tereikia 36 Seimo narių, kurie pateiktų projektą, o tai padaryti yra gana paprasta. Toliau, reikia 94 Seimo narių, kurie vieną kartą ir po trijų mėnesių antrą kartą balsuotų už elementarų patikslinimą“, – sakė teisės ekspertas.

Anot jo, tokioje pataisoje turėtų būti užfiksuota, kad kiekvienas iš Lietuvos išvykęs ir kitoje valstybėje apsigyvenęs ar ten kitą pilietybę įgijęs pilietis, jo vaikai, vaikaičiai ar provaikaičiai negali netekti Lietuvos pilietybės prieš savo valią arba dėl tų apribojimų, kurie kyla iš Konstitucijos 12 straipsnio antros dalies, kurioje įtvirtintas dvigubos pilietybės ribojimas.

Kad būtų galima priimti tokią nuostatą, E. Šileikio teigimu, reikia liberaliau vertinti kriterijus, pagal kuriuos yra skiriama pilietybė.

Jo nuomone, piliečiais reikėtų laikyti tuos asmenis, kurie gimė piliečių šeimoje. Šiuo atveju toks pilietybės gavimo interpretavimas būtų palankus išeivijos lietuviams, gimusiems asmenų, kurie iki sovietinės okupacijos buvo Lietuvos piliečiai, šeimoje.

Lietuvos pilietybės išsaugojimo klausimais ketvirtadienį rengiamas bendras Seimo ir Amerikos lietuvių komisijos, žmogaus teisių komiteto ir užsienio reikalų ministerijos posėdis.

Išeivijos atstovai ypač kritikuoja Konstitucinio teismo sprendimą, ribojantį teisę gauti dvigubą pilietybę. Lietuvos pilietybės išsaugojimo klausimais ketvirtadienį rengiamas bendras Seimo ir Amerikos lietuvių komisijos, žmogaus teisių komiteto ir užsienio reikalų ministerijos posėdis.

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad dviguba pilietybė užsienyje gyvenantiems lietuviams turi būti išsaugota. Anot Prezidento, teisininkai turi rasti galimybę, kad pilietybė tiems, kurie jos nori, būtų išlaikyta, o ne atimta.

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius yra parengęs įstatymo projektą, kuriuo leidžiama turėti dvigubą pilietybę visiems lietuvių kilmės asmenims, išskyrus tik tuos atvejus, kai jie yra padarę įstatyme numatytų nusikaltimų.