Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja dermatovenerologė
Jolanta Urbštienė
:

- Karpos yra virusinė liga, kai odoje atsiranda baltų ar šviesiai pilkšvos spalvos nelygiu paviršiumi mazgelių. Visas karpų rūšis sukelia žmogaus papiloma virusai.

Jomis galima užsikrėsti per daiktus, tačiau dažniausiai - virusui patekus į organizmą per pažeistą odą tiesioginio kontakto metu, ypač tuomet, kai ji pernelyg sausa, kai sutrikusi kraujotaka ar padidėjęs prakaitavimas, esant įtrūkimų

Karpų dažniau išdygsta:

tiesioginio kontakto metu pro pažeistą odą,
nusilpus organizmo imuninei sistemai,
persirgus kai kuriomis ligomis,
po inkstų, širdies ar kepenų operacijų.

Paprastosios karpos -

iš pradžių atsiranda kietų, nelygiu paviršiumi šviesių pilkos spalvos mazgelių, kuriuos nuvalius matyti juodi taškeliai. Apie nagus atsiradę jie gali būti skausmingi. Ant kaklo, pažastyse, po krūtimis, kirkšnyse dažniausiai išauga siūlinių karpų (papilomų). Jos paprastai būna pavienės, kelių milimetrų ilgio su aiškiomis ribomis.

Padų karpos -

dėl nuolatinio spaudimo ant padų išdygusios karpos labiau primena nuospaudas, yra plokštesnės, gilios ir neiškyla virš odos. Šalia viena kitos kelios karpos gali susilieti ir sudaryti lyg apsuptą nuospaudų “plokštelę” - ji labai skausminga ir trukdo vaikščioti.

Plokščiosios jaunuolių karpos -

būna mažos, rausvos arba rudos spalvos, kartais su gelsvu atspalviu. Auga kaktos, rankų nugariniuose paviršiuose, kelių odoje. Tokios karpos plinta po skutimosi veide (vyrams) ir kojose (moterims).

Smailiagalės kondilomos -

jomis užsikrečiama lytiniu keliu ar per užkrėstus daiktus. Smeigtuko galvutės dydžio, rausvos, dažnai kojytę turinčios išaugos “susimeta” aplink išangę, varpos galvutę, lytines lūpas, makšties angoje, sėdmenų odoje ir tarpvietėje. Kadangi šios karputės šlapiuodamos išburksta, apsineša išskyromis, iš tų vietų gali sklisti nemalonus kvapas. Karputės gali susilieti - tuomet tampa panašios į žiedinį kopūstą ar gaidžio skiauterę.

Negydomos karpos gali plisti, susilieti, jos tampa skausmingos, užkliudytos ar pakrapštytos pradeda kraujuoti. Paprastoms karpoms plintant po nagu jis gali atšokti nuo nago guolio.

Nėra nė vieno karpų gydymo būdo, kurį taikant galima būtų panaikinti odoje esantį virusą. Todėl gydymą, nustatęs karpos rūšį, skiria tik medikas.

Pavienes ir nedideles karputes gydyti padeda raudono šermukšnio uogos (jų patariama uždėti nakčiai arba iš jų paruošti stipraus nuoviro kompresą). Karpų galima atsikratyti naudojant stiprius aviečių nuoviro kompresus, sutrintas rugiagėlių sėklas, sumaišytas su nesūdytu sviestu, taip pat šviežias kiaulpienių, ugniažolių sultis. Stiprus kiečio nuoviras (50 g stiklinei vandens, virti 10 min.) vartojamas kaip pavilgas.