Kitą savaitę M.Bloombergo administracija paprašys Miesto tarybos priimti aktus, kurie dar labiau sugriežtins Niujorke galiojančius įstatymus prieš rūkymą.

Mero smūgis pirmiausiai skirtas maždaug 13 000 Niujorko barų ir restoranų, kuriuose pagal dabartinius įstatymus leidžiama rūkyti, nes jie turi mažiau negu 35 vietas.

"Kad rūkytum, išties turi būti beprotis, - sakė M.Bloombergas per spaudos konferenciją. - Juk tai savęs žudymas". "Todėl mes stengiamės suteikti galimybę išvengti dūmų žmonėms, dirbantiems restoranuose, baruose ir panašiose vietose", - sakė miesto meras.

"Tu turi teisę rūkyti. Turi teisę žudyti save. Bet neturi teisės taip elgtis su kitais", - sakė M.Bloombergas.

Niujorkas jau tapo brangiausia Jungtinėse Valstijose vieta rūkaliams, kai birželio mėnesį M.Bloombergas pakėlė mokesčius už kiekvieną pakelį cigarečių nuo 8 centų iki 1,5 dolerio. Po šio pakėlimo vieno cigarečių pakelio kaina išaugo iki 7,5 dolerio (26,25 lito).

Šią savaitę miesto finansų departamentas paskelbė duomenis, kurie rodo, kad liepos mėnesį buvo parduota 47 proc. mažiau cigarečių pakelių, negu tą patį praėjusių metų mėnesį. Iš viso buvo parduota truputį daugiau negu 15,6 mln. cigarečių pakelių.

Penktadienį M.Bloombergas teigė, kad rūkymas kelia tokį pat didelį pavojų, kaip ir apsinuodijimas asbesto dulkėmis. Pasak jo, barmenų ir padavėjų sveikatai neturi grėsti pavojus darbo vietoje.

"Galima pareikšti, kad tai atima iš žmonių teisę rūkyti. Tačiau niekas netrukdo išeiti į lauką ir parūkyti", - sakė meras. "Neturi būti suteikta teisė žudyti kitus, o rūkymas, kad ir kokių gražių žodžių rastume, kaip tik tai daro", - sakė M.Bloombergas.