Aukciono metu gautas pelnas bus skirtas gabiausiems Vilniaus Dailės akademijos studentams paskatinti. Šiam tikslui bus įsteigtos vardinės „Contra“ stipendijos.

Menininkai apie savo darbus

Specialiai dizaino studijos „Contraforma“ suorganizuotam aukcionui darbus kūrę menininkai skirtingai interpretavo stalo paviršiaus virsmą meno kūriniu ir savaip aiškino pasirinktus kūrybinius sprendimus. Pasak grafiko Egidijaus Rudinsko, jo kurtą stalviršio paveikslą „Nematomas miestas“ geriausiai iliustruoja reikšminga frazė iš Biblijos - „Iš dulkės kilęs dulke pavirsi“.

„Joje sutelpa ir pasaulio sandaros, ir individo egzistencijos esmė,“- sako menininkas. Minties vaizdavimui grafikas pasirinko smėlio piešinį, nes, pasak Egidijaus, „tai tarsi praeinančių pro šalį žmonių pėdsakai, kurį laiką dar saugantys pėdų šilumą ir išnykstantys po vėliau einančiųjų kojomis. Tai laikinumas ir amžinybė toje pačioje vietoje.“

Vyras ir žmona, grafikai, iliustratoriai ir tapytojai Kęstutis Grigaliūnas bei Laisvydė Šalčiūtė savo darbams vienbalsiai nerinko į žodžius netelpančio pavadinimo ir abu patikino, kad "lengviau nupaišyti, nei parašyti". Tuo tarpu maištingasis tapytojas ir fotografas Linas Cicėnas nevengė pašmaikštauti sukurdamas „Gedimino pilies stalą“, papuoštą svarbiausios šalyje mūro sienos fragmentu.

"Mes keičiamės žmonėmis, maistu ir jausmais..,"- savo kūrinį „Migracija“ komentavo fotomenininkė Vaiva Abromaitytė. Jos puoštas stalas atrodo lyg būtų apkrautas įvairiausiais daiktais ir maisto produktais. Dizainerė ir fotomenininkė Vėtrė Antanavičiūtė, ragindama "nežiūrėti į gyvenimą rimtai, žiūrėti kaip į žaidimą", parodai ir aukcionui dovanojo darbą „Žaidimai su rankomis“.

Dviejų dizainerių jungtinės pajėgos Moira Visuals ryžosi išnarplioti tik menininkams įmanomą uždavinį - "suteikti vaizdui formą ir paversti jį sąmonei suprantama kalba". Taip gimė jų darbas „Magnet“. Dizaineris Robertas Jucaitis, nevengiantis drąsių, šiuolaikiškų sprendimų, parodoje pristatė darbą „Video“, kurį, pasak menininko, geriausiai apibūdintų džiazo genijaus Miles Davis mintis "do not fear mistakes, there are none" (nebijok klaidų, jų nėra). Dar vienas fotografas ir dizaineris Tomas Vyšniauskas, pinhole technikos gerbėjas ir netradicinių kūrybos būdų ieškotojas, dovanojo darbą „Angels Toys“ – tarsi tai būtų "žvilgsnis iš aukščiau".

Išties, šios parodos pagrindinė užduotis ir buvo stengtis kitaip pažvelgti į kasdieninės buities baldą. Pasirodo, kiekviena gyvenimo detalė gali tapti laiko neįveikiama vertybe, jei tik skiriame dėmesio išradingumui, kūrybai, šiuo atveju – daikto dizainui. Dailininkų dekoruotus sulankstomus stalus „Mild“ suprojektavo parodos sumanytojas „Contraforma“ vadovas Nauris Kalinauskas.

Parduoti visi stalai-paveikslai

Aukciono metu netrūko azartiškų dalyvių kovų dėl vieno ar kito darbo. Verslininkas Kęstutis Verslovas įsigijo brangiausią – už 2000 litų parduotą bendravardžio Kęstučio Grigaliūno grafikos darbą be pavadinimo. Architektas Eugenijus Juozapavičius išsikovojo net du stalus – Laisvydės Šalčiūtės "be pavadinimo" bei Moira Visuals dizainerių dueto kūrinį "Magnet". UAB "Būsto harmonija" direktorių Gintautą Milaknį sužavėjo nusipirktas Egidijaus Rudinsko darbas "Nematomas miestas".

Meniški baldai buvo aktualūs ne tik namams, bet ir biurui. UAB "Švytėjimas" atstovai įmonės vardu įsigijo Tomo Vyšniausko dekoruotą stalą "Angels Toys". Visi kiti darbai svečių tarpe taip pat surado savo šeimininkus.

Dėmesys dizainui

„Lietuvių dizaineriai pasaulyje sulaukia vis didesnio pripažinimo, todėl svarbu, kad mūsų šalis būtų ne darbo jėgos – o kūrybinių resursų šaltinis tarptautinėje baldų ir interjero rinkoje. Aukcioną organizavome norėdami paskatinti jaunus gabius dizainerius, kurie, tikiu, sulauks pripažinimo ateityje. Įsteigtos „Contra“ stipendijos turėtų padėti jiems susikaupti kūrybai ir nesiblaškyti ieškant papildomo uždarbio“, - pasakoja Nauris Kalinauskas. Tarsi patvirtindama Naurio žodžius, Lietuvą neseniai pasiekė žinia, kad jo pateis darbai šiais metais įvertinti žymiausiu pasaulyje dizaino apdovanojimu „red dot“.

Pasibaigus aukcionui, organizatoriai džiaugėsi renginio sėkme, o už būsimas stipendijas studentų vardu dėkojo Vilniaus dailės akademijos prorektorius studijoms doc. dr. Arūnas Gelūnas.

Stalų-paveikslų paroda Dailininkų sąjungos galerijoje dar veiks iki balandžio 2 dienos. Tai paskutinė šių metų „Dizaino savaitės“ renginių ciklo dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją