Teisingumo ministras G.Bartkus spėja, kad R.Pakso ir E.Maldeikio sprendimų išviešinimas pakenktų valstybės interesams. "Kad būtų daugiau aiškumo ir mažiau problemų", Vyriausybė šiandien ar artimiausiomis dienomis ketina išviešinti kai kurias Teisingumo ministerijos parengtų išvadų apie Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą detales.

Apie tai LŽ pranešė premjero R.Pakso atstovas spaudai Rimvydas Paleckis. Premjero atstovas spaudai teigė, kad neskelbti dokumento teksto Vyriausybei rekomendavo išvadas parengusi Teisingumo ministerija. Vėliau R.Paleckis teigė, kad Vyriausybę dokumentas pasiekė su žyma "ribotam" naudojimui. Imdamasis vadovauti Vyriausybei, R.Paksas iš Seimo tribūnos bei pokalbiuose su žiniasklaida yra pabrėžęs, kad jo vadovaujamas ministrų kabinetas sieks veiklos "viešumo ir skaidrumo".

Interesai

Vyriausybei atsisakius komentuoti R.Pakso ir E.Maldeikio inicijuotas nekonstitucines įstatymo normas analizuojančių Teisingumo ministerijos išvadų įslaptinimą, tai padaryti sutiko pats teisingumo ministras Gintautas Bartkus.

Teisingumo ministras LŽ teigė, jog ministerijos išvadoms "riboto naudojimo" dokumento žyma suteikta siekiant apsaugoti valstybės interesus, kuriems gali pakenkti dokumento išviešinimas. Pasak jo, ministerijos parengtose išvadose yra "tam tikri veiksmai, veiksmų alternatyvos, nurodomi visi "už" ir "prieš".

G.Bartkus pažymėjo, kad esama "kitų suinteresuotų pusių", kurios sužinojusios tą informaciją galėtų ją panaudoti savo tikslais, galbūt prasilenkiančiais su valstybės interesais. "Manau, kad dabar ne laikas viešinti tą informaciją", - teigė G.Bartkus.

Persistengė

Valstybės ir tarnybinių paslapčių įstatymas numato, kad žyma "riboto naudojimo" suteikiama tarnybos paslaptį sudarančiai informacijai. Tačiau tarnybinės paslapties atskleidimas valstybės interesams pakenkti negali.

Įstatymas nurodo, kad tarnybinės paslapties įslaptinimo būdais gali būti įslaptinta ir valstybės paslapčiai priskiriama informacija, kurios atskleidimas ar praradimas negali padaryti žalos valstybės interesams. Teisingumo ministras LŽ patikino, kad ministerijos išvadų išviešinimas valstybės interesams pakenktų.