Kariškiai įsitikinę, kad jie galėtų greitai išspręsti "Ryto" problemą.

Juodaodžių užgrobto laivo "Rytas" kapitonas vis dar tikisi, kad viskas bus išspręsta pasitelkus diplomatus, ir nepritaria pasigirdusioms kalboms apie galimą konflikto sprendimą jėga.

Per nacionalinės televizijos šeštadienio laidą "Pusryčių klubas" buvęs premjero Andriaus Kubiliaus atstovas spaudai Audrius Bačiulis, apžvelgdamas LŽ straipsnį "Laukiniai bijo tik jėgos ir agresijos", pareiškė nesuprantąs, ką veikia Lietuvos karinės jūrų pajėgos.

LŽ straipsnyje buvo kalbinamas klaipėdietis kapitonas Algirdas Kulbokas, kurio įsitikinimu, su laukiniais galima susitarti tik iš jėgos ir grasinimo pozicijų.

Taip pat manąs ir A.Bačiulis vakar LŽ sakė, jog tiesioginiame televizijos eteryje apie mūsų karines jūrų pajėgas užsiminė pusiau juokais, pusiau rimtai.

"Vien mūsų fregatų pasirodymas išspręstų ginčą mūsų naudai. Tai, kuo užsiima Pusiaujo Gvinėjos kariškiai, yra paprasčiausias piratavimas! Manau, kad dėl to tarptautinių problemų tikrai nekiltų", - sakė jis. A.Bačiulis pabrėžė šaukiąs ne kariauti, bet tik ginti savo prekybinius interesus.

"Taip daro visos valstybės. Tas, kas seka tarptautinius įvykius, pastebėjo, jog dažnai vyksta silkių, menkių, kitokių žuvų karas net tarp tokių valstybių kaip Kanada, Prancūzija ir pan."

Daugiau nei dvi savaites prie Pusiaujo Gvinėjos krantų šios šalies kariškių laikomo Lietuvos transportinio laivo "Rytas" kapitonas Valentinas Malychinas yra kategoriškai prieš bet kokios karinės jėgos naudojimą.

Vakar LŽ kalbino "Ryto" kapitoną, Rusijos pilietį V.Malychiną.

- Lietuvoje vis dažniau girdėti, kad jūsų gelbėti turėtų atplaukti karinės pajėgos. Kaip manote, ar tai gera mintis?

- Pirmiausia Pusiaujo Gvinėja Lietuvos kariškiams nėra arti. Tačiau manau, jog prie derybų stalo vis dėlto reikia parodyti, kad mes niekuo nenusikaltome: nepažeidėme jų teritorinių vandenų, nesutrikdėme taikos ir geros šios valstybės santvarkos. Tiesiog dirbome savo darbą. Karinis laivas mus pasitiko 12,5 mylių nuo Pusiaujo Gvinėjos krantų.

Geriausia išeitis būtų diplomatija. Manęs jų Gynybos ministerijoje praktiškai niekas nenori klausytis! ieštadienį buvau susitikęs ir su gynybos ministru, kuris, praėjus dešimčiai minučių po mūsų bendravimo, nutraukė normalų dialogą ir ant popieriaus lapelio užrašė sumą, kurią turime sumokėti, jeigu norime būti paleisti.

- Galima sakyti, kad derybos vyksta paprasčiausiai necivilizuotu, laukiniu būdu.

- Gal visa problema - pinigai? - Nežinau, koks jų apetitas. Suprantate, juk yra teisybė. Kodėl turime mokėti tiek, kiek jie užsimanė? Juk esame nekalti! Kaltę gali nustatyti tik teismas, o ne gynybos ministras ir jo klerkai.