Palikti likimo valiai

Agentūros „Sos vaikai“ vadovė Marija Zabulionienė buvo apstulbusi, kai iš pirmą ir antrą klasę „Šaltinio“ vidurinėje mokykloje lankančių broliukų išgirdo, kad jie jau du mėnesius pavalgo tik kartą per dieną – atėję į agentūros labdaros valgyklą. Šie aštuonias atžalas auginančios asocialios šeimos vaikai mokykloje nemokamo maitinimo negauna – kol klasės draugai, netgi taip pat iš socialiai remtinų šeimų, pietauja, broliukams tenka kęsti alkį.

„Man keista, kodėl tyli mokytojai, socialiniai pedagogai? Nejaugi nemato, kad jų vaikai negauna valgyti, kad jie tiesiog palikti likimo valiai“, – piktinosi M.Zabulionienė.

Pietus neš į mokyklą

Sunerimusi vadovė teigė iš pedagogų sulaukusi paaiškinimo, kad alkanus vaikus paliko nuo sausio 1-osios įsigaliojęs Socialinės paramos mokiniams įstatymas. Pagal jį nemokamą maitinimą nuo šių metų pradžios tvarko nebe mokyklos, o jų steigėja savivaldybė.

Valstybė nuo socialinių pedagogų pečių nukėlė naštą tvarkyti dokumentus gauti nemokamą maitinimą – mažas pajamas turintys tėvai patys privalo pasirūpinti, kad jų vaikai nealktų, ir kreiptis į socialinės paramos centrą.

„O kas bus su asocialių, nepareigingų tėvų vaikais? Ar tokie žmonės įstengs pasirūpinti savo atžalomis? Kam tada reikalingas nemokamas maitinimas, jei netgi vargingiausiai gyvenantys vaikai jo nebegauna?“ – naująja tvarka stebėjosi M.Zabulionienė.

Vadovė nė neabejojo, kad tokių, nei tėvams, nei mokykloms, nei Savivaldybei nerūpinčių vaikų, kaip pusbadžiu gyvenantys broliukai, miesto mokyklose gali būti ir daugiau. Juo labiau kad dar keturi besilankantys agentūroje vaikai iš socialinės rizikos šeimų prisipažino nuo sausio mokyklose alkę – jie nemokamo maitinimo sulaukė tik prieš porą savaičių.

„Sos vaikai“ jau pradėjo aiškintis, ar Panevėžyje nemokamą maitinimą gauna visi vaikai, kuriems jis priklauso. Kol Savivaldybė nežinia kodėl du „Šaltinio“ pradinukus yra palikusi likimo valiai, agentūra nuo vakar broliukams nemokamus pietus pradėjo nešti į mokyklą.

Kaltina įstatymą

„Šaltinio“ vidurinės mokyklos pedagogai aiškina, kad du jų mokiniai palikti be duonos kąsnio ne dėl mokytojų, o įstatymų leidėjų kaltės.

„Tokie jau įstatymai – mes nieko nepadarysime. Mielai padėtume, bet iš mūsų ta galimybė atimta“, – teisinosi vieno iš alkstančių broliukų mokytoja Bronislava Žiukienė. Mokytoja pasakojo, kad nemokamo maitinimo jau trečias mėnuo negaunantis jos auklėtinis su metais vyresniu broliu tik praėjusių metų pabaigoje sugrąžintas į šeimą iš Laikinųjų vaikų globos namų. „Kenčia dėl tėvų nerūpestingumo“, – apibendrino mokytoja.

Pasak B.Žiukienės, tai – ne vienintelis jos auklėtinis, kuris dėl tėvų abejingumo priverstas badauti. Dar vienas pirmokas iš socialinės rizikos šeimos nemokamų pietų mokykloje negavo pusantro mėnesio. Jam valgyklos durys atsivėrė tik vasario viduryje.

Mokyklos kaltės šioje situacijoje neįžvelgė ir „Šaltinio“ vidurinės mokyklos socialinė pedagogė Vaida Kuodytė. „Mes dabar tik organizuojame nemokamą maitinimą pagal iš Savivaldybės Socialinės paramos centro atsiųstą sprendimą“, – tik vykdytoja tikino galinti būti socialinė pedagogė.

Mokytojų priedanga tapusiame Socialinės paramos mokiniams įstatyme aiškiai parašyta, kad jei socialinės rizikos šeimoje augančio mokinio tėvai nesikreipia į savivaldybės administraciją dėl socialinės paramos vaikui, tą padaryti turėtų pati mokykla. Tačiau V.Kuodytė tvirtino ir tokių veiksmų negalinti imtis.

„Mes Socialinės paramos centrui turime tėvų dokumentus pateikti, bet jie neturi asmens dokumentų, Darbo biržoje taip pat nėra registruoti, be to, nebeturime teisės iš jų ir reikalauti“, – tvirtino socialinė pedagogė.

Užtektų pedagogų įsikišimo

Mokyklos direktorės pavaduotoja Daiva Kriščiūnienė taip pat teigė, kad pedagogų funkcijos, įsigaliojus naujajam įstatymui, liko apribotos iki minimumo. „Mes tik vykdome Socialinės paramos skyriaus sprendimus. Dar pristatome jam sąrašus tų vaikų, kurie turėtų gauti nemokamą maitinimą“, – aiškino D.Kriščiūnienė.

Socialinės paramos skyriaus atstovai nesutiko, kad naujasis įstatymas likimo valiai palieka susitvarkyti dokumentų nesugebančių asocialių tėvų vaikus.

„Yra išimtys – jei tėvai abejingi savo vaikams, prašymą dėl nemokamo maitinimo mums turi teikti mokykla“, – pabrėžė skyriaus vedėja Zita Ragėnienė.

Skyriaus vyriausiosios buhalterės Janinos Poškienės teigimu, kažkodėl iki šiol niekas – nei „Šaltinio“ vidurinėje mokykloje besimokančių broliukų tėvai, nei patys pedagogai į juos nesikreipė.

„Tėvai mokyklai žadėjo, kad eis pas mus, ji ir tikėjosi, kad patys susitvarkys. Jei vaikai gyvena socialinės rizikos šeimoje, mums pakaktų tik mokyklos prašymo dėl nemokamo maitinimo. Dokumentus rinktumėmės patys“, – tvirtino J.Poškienė.

Kad reikalai dėl nemokamo dviejų alkstančių vaikų maitinimo pajudėtų iš mirties taško, vis dėlto pakaktų tik pačios „Šaltinio“ mokyklos įsikišimo – Vaiko teisių apsaugos tarnyba patvirtino, jog broliukų mama Marina Morozovienė įrašyta į socialinės rizikos šeimų sąrašą.

Prisiima atsakomybę

Kad įstatymas mokykloms vis dėlto nenuėmė atsakomybės dėl vaikų nemokamo maitinimo, patvirtino kitų miesto švietimo įstaigų socialiniai pedagogai. 9-osios vidurinės mokyklos pedagogė Ingrida Čepienė pripažino, kad analogiška situacija buvo ir pas juos.

„Jei matome, kad tėvai netvarko dokumentų dėl vaikų nemokamo maitinimo, įsikišame patys. Turėjome atvejį, kai mokyklos vardu prašėme Socialinės paramos centro skirti vaikui maitinimą, ir jį gavome“, – pasakojo I.Čepienė. Anot jos, naujasis įstatymas tiesiog sudaro sąlygas tinkamai kontroliuoti valstybės skiriamą paramą socialinės rizikos šeimų vaikams.

„Mes matydavome tik tuos duomenis, kuriuos pateikdavo tėvai. Savivaldybė per savo duomenų bazę gali patikrinti, ar tėvai nepiktnaudžiauja valstybės parama, ar nenuslepia savo pajamų“, – aiškino socialinė pedagogė.

Keli Senvagės pagrindinės mokyklos mokiniai iš socialinės rizikos šeimų nemokamo maitinimo sulaukė taip pat tik mokytojų iniciatyva. Švietimo įstaigos socialinės pedagogės Ilonos Antanavičiūtės teigimu, nors nemokamo maitinimo tvarkymas neįeina į jos pareigybes, tačiau pamačiusi, kad kelių vaikų nėra Socialinės paramos centro atsiųstame sąraše, pati kreipėsi į Savivaldybę, Vaiko teisių apsaugos tarnybą, kad jiems būtų skirtas nemokamas maitinimas.

Sausį įsigaliojęs įstatymas leidžia nepasiturinčių šeimų vaikus maitinti brangiau. Nuo balandžio 1-osios priešmokyklinių grupių vaikai bei 1-5 klasių mokinių pusryčiams ir pietums skirta suma sieks 5,5 lito, o 6-12 klasių mokiniai valgys už 6,5 lito per dieną.