Faktai apie odą

Norėdami suprasti, dėl ko tai atsitinka, pirmiausia privalote susipažinti su odos anatomija bei fiziologija.

Oda susideda iš trijų pagrindinių sluoksnių: epidermio, dermio bei riebalinio audinio. Naujos odos ląstelės gimsta epidermyje (kuris vadinamas sluoksniuotu žvyniniu epiteliniu audiniu, susidedančiu iš ląstelių lakštų) ir pakyla iki paviršiaus, kuriame išsineria. Tai vyksta visą laiką, visame mūsų kūne. Melanocitai arba pigmentinės ląstelės, kurios lemia odos spalvą bei apsaugo nuo saulės ulravioletinių spindulių, taip pat yra čia.

Dermis, vidurinysis odos sluoksnis, maitina epidermį. Šiame sluoksnyje yra trys proteininės medžiagos: kolagenas, atsakingas už odos tvirtumą, elastinas, suteikiantis elastingumą bei stangrumą, bei glikosaminoglikanai (GAG arba cukrų, sieros bei amino rūgščių grandinės), kurie padeda odai išsaugoti drėgmę. Šiame sluoksnyje taip pat yra ir plaukų folikulai, prakaito liaukos, riebalinės liaukos, kraujagyslės, raumenų ląstelės, limfų kanalai ir nerviniai audiniai. Šios nervinės galūnės siunčia prisilietimo, prakaito, spaudimo, skausmo, šalčio bei seksualinio susijaudinimo signalus į smegenis.

Apatinis, riebalinis sluoksnis, apsaugo odą ir neleidžia jai suglebti. Šios riebalų ląstelės taip pat apsaugo kūną nuo ekstremalių temperatūrų bei suteikia veidui formą. Raumenų skaidulos, nervai, kraujagyslės bei riebalinių ir prakaito liaukų šaknys yra šiame odos sluoksnyje.

Jūsų oda apsaugo gyvybiškai svarbius organus, reguliuoja kūno temperatūrą, aprūpina apsauga nuo mikroorganizmų, pašalina nereikalingas medžiagas, saulės šviesą paverčia vitaminu D bei gamina melaniną, kuris sumažina žalingų saulės ultravioletinių spindulių poveikį.

Iš esmės oda skirstoma į tris tipus – normali, riebi (dažnai spuoguota) arba sausa.

Blogosios naujienos

Sulaukus trisdešimties, pradeda rodytis genetiškai užprogramuoti senėjimo procesai. Kadangi ląstelių regeneracija sulėtėja, gali atsirasti plonos raukšlelės. Kartais ant veido atsiranda dėmių, pradeda slinkti plaukai. Sulaukus keturiasdešimties, gali sumažėti riebalinis sluoksnis, dėl kurio atsiranda odos perteklius ir ji pradeda raukšlėtis bei suglebti.

Pirminiai ženklai yra horizontalios linijos, kurios atsiranda ant kaktos, bei akių vokų suvytimas. Riebalų netekimas skruostų srityje sukelia putlių nedidelių gurklių susiformavimą kiekvienoje skruostų pusėje; tai dažnai vadinama “vilkdalgiu” arba “heraldine lelija.” Gali suplonėti lūpos. Atėjus penkiasdešimtmečiui žemės traukos jėga gali priversti nusvirti lūpų kampučius, ištįsta ausų speneliai sukumpa nosis, suglemba kaklo oda.

Be to, po menopauzės išorinis odos sluoksnis atsinaujina žymiai lėčiau. Tuo pat metu kolagenas ir elastinas, esantys dermio sluoksnyje pradeda skaidytis, dėl to dermis suplonėja, tampa lengvai pažeidžiamas, oda pradeda greitai raukšlėtis ir vagotis. Oda tampa labiau peršviečiama, išryškėja kraujagyslės.

Yra ir dar blogesnių naujienų. Dėl pablogėjusio melanocitų veikimo, kuris sukelia netaisyklingus pigmentinių dėmių ratus arba baltas dėmes, kur trūksta pigmento, atsiranda taip vadinamos amžiaus dėmės. Šie pokyčiai padažnėja artėjant šešiasdešimtmečiui, nes tuomet dar labiau suplonėja oda ir dermio sluoksnyje skyla kolagenas ir elastinas.

Gali praeiti keletas metų, kol moteris suvoks, kaip kinta jos veido oda. Tačiau kolegų komentarai apie tai, kokia ji atrodo pavargusi tuomet, kai ji jaučiasi visiškai žvali bei keletas nuotraukų gali priversti moterį susimąstyti. Ji suvokia, kad jos visuomeninis bei privatus įvaizdžiai išsiskiria.

Tačiau senėjimas vyksta toliau ir daugelis moterų renkasi plastines operacijas, chemines priemones ar Retin-A preparatus, kad atkurtų savo odos paviršių bei tonusą. Moterys taip pat vartoja įvairiausius maisto papildus bei kasmet išsiunčia milijardus dolerių produktams, skirtiems odos apsaugai. Tačiau didžioji dalis sveikatos specialistų sutaria, kad pirmiausia apsaugos priemonė nuo senėjimo yra apsauginiai kremai nuo žalingų saulės spindulių, kurių apsaugos faktorius būtų ne žemesnis nei 15. Be to, moterims, norinčioms išsaugoti odos jaunystę, iš viso rekomenduojama atsisakyti deginimosi malonumų.

Ultravioletiniai spinduliai sausina, degina odą, skatina raukšlių susidarymą bei vėžinių darinių vystymąsi. Tačiau saulė nėra vienintelis jūsų priešas. Cigarečių dūmai be alkoholis taip pat labai sparčiai skatina odos senėjimo procesus.

Daugiau nei 80 procentų odos senėjimo gali sukelti ultravioletiniai saulės spinduliai. Ekspertai taip pat teigia, kad rūkymas taip pat žaloja odą. Tai reiškia, kad jeigu jūs rūkote, verčiau meskite.

Cigarečių dūmai, nesvarbu, ar rūkote pati, ar nuolat esate prirūkytose patalpose, kenkia jūsų odai. Odos senėjimą gali sulėtinti tinkama dieta, sportas, miegas bei vaistai. Paprasti dalykai, tokie kaip aštuonių stiklinių vandens suvartojimas per dieną bei pakankamas maitinimasis vaisiais ir daržovėmis gali padėti išsaugoti odos jaunystę bei grožį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją