Ar man jų atsiras?

Prognozuoti sunku. Strijų atsiranda bent pusei nėščiųjų, bet niekas tiksliai negali pasakyti, kodėl vienoms moterims jos atsiranda, o kitoms – ne. Moksliniai duomenys rodo, kad šiuo atveju svarbus yra genetinis veiksnys. Jei jūsų mamai ar sesei nėštumo metu atsirado strijų, labai tikėtina, kad ir jums atsiras.

Nėštumo metu strijų neretai atsiranda ant krūtų ir pilvo dėl hormonų pokyčių. Nėštumo metu hormonams tenka užduotis suminkštinti dubens kolageno raiščius, kad audiniai galėtų lengviau judėti gimdymo metu. Deja, taip pat suminkštinamas ir odos kolagenas, todėl lengviau formuojasi strijos.

Kai kurių moterų kolagenas yra silpnesnis nei kitų, todėl joms tikimybė įgyti strijų yra didesnė. Neseniai atliktų tyrimų duomenys rodo, kad jei atsirado strijų, tuomet labai tikėtina, kad pilvo dugno raiščiai yra labai silpnai ir dėl to labai svarbu po gimdymo atlikinėti pilvo dugno pratimus, kurie apsaugotų nuo šlapimo nelaikymo.

Ar jums atsiras strijų priklauso ir nuo to, kaip stipriai ir kaip greitai jūsų oda turi temptis nėštumo metu.

„Oda yra labai elastinga, bet svorio padidėjimas nėštumo metu gali būti labai ryškus ir kartais oda tiesiog neišlaiko“, - sakė Harvardo universiteto (JAV) dermatologijos profesoriaus asistentė Alexa Boer Kimball.

Todėl strijų atsiradimo tikimybė didesnė, jei:

• Jums greitai didėja svoris.

• Nešiojate ne vieną kūdikį.

• Nešiojate didelį kūdikį.

Kaip galima apsisaugoti nuo strijų?

Patikimų apsisaugojimo nuo strijų priemonių nėra. Bet tikimybę strijoms atsirasti sumažinsite, jei priaugsite nedaug svorio (dažniausiai nuo 12 iki 16 kilogramų) ir tai vyks lėtai.

Nėra jokių įrodymų, kad kokie nors kremai, tepalai ar aliejai, ant kurių rašoma, kad jie apsaugo nuo strijų, iš tikrųjų veikia (Bet pilvo odos drėgnumo palaikymas pilvui didėjant gali sumažinti niežulį).

Pastebėjus ankstyvose stadijose strijas galima minimizuoti berecepčiais drėkinamaisiais kremais. Vitamino E tepalas, lengvinantis bendrą odos gijimą ir gerinantis jos būklę, gali sumažinti strijų matomumą. Vitaminas A taip pat yra efektyvus, bet ne tiek efektyvus, kiek receptiniai tepalai „Tretinoin“ arba „Retin-A“, kurie jungiasi prie odos ląstelių receptorių ir padeda odai nusilupi bei suformuoti naujas sveikas ląsteles.

Nors šie kremai yra efektyvi paviršinių odos sluoksnių drėkinimo priemonė, jie negali patekti giliai į odą, kur ir atsiranda strijomis vadinami įtrūkimai. Taip pat jie negali išnaikinti jau seniau atsiradusių odos pažeidimų, todėl geriausiai veikia besiformuojančias, o ne senas strijas.

Sveikas maistas, kuriame gausu vitaminų ir mineralų, padedančių palaikyti odos sveikatą, taip pat, kaip manoma, padeda apsisaugoti nuo strijų. Šie svarbūs vitaminai ir mineralai yra: vitaminas C, vitaminas E, cinkas, silicis. Jei jūsų maiste trūksta šių medžiagų, tuomet turėtumėte pasikonsultuoti su savo gydytoju ar mitybos specialistu dėl maisto papildų vartojimo.

Vitaminai ir papildai, stiprinantys odos kraujagysles, taip pat gali būti naudingi. Šios medžiagos – tai bioflavonoidų kompleksas ir vitaminas P. Didelis išgeriamo vandens kiekis bei mankštinimasis taip pat padeda palaikyti gerą kraujotaką.

Ar strijos kada nors išnyks?

Gera naujiena – kad strijos po 6-12 mėnesių nuo gimdymo tampa kur kas mažiau matomomis. Strijų spalva išblunka ir jos paprastai tampa šviesesnėmis už jas supančią odą (strijų spalva priklauso nuo odos spalvos), bet jų raštas išliks nepakitęs.

Ar galiu padaryti ką nors, kad žymės išnyktų?

Strijų žymių visiškai panaikinti neįmanoma, bet jei jos ir po nėštumo jus labai erzina, tuomet pasikonsultuokite su dermatologu, pasitarkite kaip galima būtų jas minimizuoti. Yra nemažai gydymo galimybių.

Gali padėti išoriniai preparatai – pavyzdžiui, tretinoinas („Retin-A“) bei glikolio rūgštis (Pastaba: „Retin-A“ nėra saugus vartoti nėštumo metu ir nėra patikimos informacijos apie jo sudėtinių dalių patekimą į motinos pieną ar poveikį žindomam kūdikiui, todėl maitinant krūtimi jo geriausia vengti).

Esama informacijos, kad gydymas lazeriu gali padėti atstatyti odos elastingumą ir pakeisti odos pigmentaciją taip, kad strijų žymės taptų panašesnėmis į likusią odą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją