Pagal dr. Roberta Palestine, kuri atliko savo dermatologijos rezidentūrą Mayo klinikoje, “Tai iš tikrųjų yra rinkodaros triukas. Natūralus ne visuomet reiškia geresnis. Sintetinis nebūtinai reiškia blogesnį.”

“Nuodingoji gebenė yra natūrali, tačiau dėl to savaime netampa gera,” priduria Palestine. “Chemikalas yra chemikalas,” teigia ji, “svarbu tai, koks yra jūsų odos tipas.”

“Jeigu esate linkusi į spuoguotumą, išmokite skaityti etiketes. Jeigu jūsų oda brandesnė, jums reikalingi drėkinantys ingredientai,” vartotojams sako Palestine. Kitiems žmonėms reikia vengti alergijos.

Ji pabrėžia, kad “hipoalergeninis” reiškia, kad produkte nėra alergiją skatinančių ingredientų. Tačiau tai nereiškia, kad produktas apsaugos nuo bėrimo arba spuogų.

Testas odai

Jeigu jus kankina alergijos, paprašykite savo dermatologo naujesnio, platesnio odos testo. Jis susideda iš daugiau nei 24 chemikalų. Šis testas padeda tiksliai nustatyti, kokie chemikalai kelia jūsų odos problemas. Tuomet išsiaiškinkite, kokiuose produktuose yra šių chemikalų ir jų venkite.

“Daugelyje taip vadinamų “natūralių produktų” yra egzotiškų medžiagų, tačiau iš tikrųjų jos visos veikia kaip brangūs odą drėkinantys ingredientai,” teigia Palestine. Yra daug puikių drėkinamųjų medžiagų, kurios aprūpina odą vandeniu, ir šių produktų kainos yra labai įvairios.

Dažniausiai pasitaikančios šios drėkinamosios medžiagos yra: glicerinas, propileno glikolis bei sorbitolis.

Ji pataria, kad moterys kreiptų daugiau dėmesio į odos priežiūros produktų derinimą su metų laikais. “Naudokite riebesnius kremus žiemą, o vasarą rinkitės losjonus,” teigia Palestine.

Netgi Linda Collinson iš natūralius odos priežiūros produktus gaminančios kompanijos LaCrista sutinka, kad yra gausybė produktų, kurie vadinami natūraliais, tačiau pasirodo, kad tai neteisa.

Savamokslė chemikė, kuri įkūrė savo kompaniją todėl, kad buvo viskam alergiška, teigia, kad dažnai geriausia yra tai, kas yra “paprasta ir nesudėtinga.”

“Žiūrėkite į produkto etiketėje išvardintų sudedamųjų dalių pradžią, nes jos yra išvardintos pagal produkte esantį jų kiekį-”, teigia Collinson. Galite būti tikri, kad geriausi ingredientai bus sąrašo pradžioje.

Išsaugokite etiketę – jeigu produktas pradės erzinti jūsų odą, jūs galėsite žinoti, kas tai sukėlė.

Kosmetika virtuvėje

Kai kurie iš populiariausių Collinson kompanijos gaminamų produktų yra tiesiog jūsų virtuvėje. Vienas iš jų – avižinių kruopų pilingas.

Sudėkite avižines kruopas į kavamalę ir įberkite pieno miltelių. Laikykite šį mišinį duše, kad prausdamasi jo pagalba galėtumėte nuo kūno nugremžti negyvas ląsteles. Collinson teigia, kad šis produktas jūsų odą padaro labai švelnią ir glotnią.

“Citrina gali išblukinti su amžiumi atsirandančias pigmentines dėmes,” teigia ji, “o jogurtas su druska yra puikus pilingas riebiai odai.”

Daugelis moterų nesuvokia, kaip jų odą erzina sintetiniai, dirbtiniai chemikalai, kol jos nepereina prie natūralių produktų. “Moterys pripranta prie sausos, sutrūkinėjusios, niežtinčios, blyškios odos ir mano, kad tai normalu. Oda turėtų švytėti ir turėti atspalvį,” įspėja Collinson, kuri iš viso nenaudoja kremo-pudros.

“Jeigu norite naudoti visiškai natūralius produktus, jais reikėtų pakeisti visą jūsų kosmetiką ir odos priežiūros priemones,” sako ji. Tokiu būdu per dvi savaites oda visiškai prisitaiko prie natūralios kosmetikos.

“Jeigu manote, kad jūsų oda jautri, venkite aromatų, alkoholio, dirbtinių dažiklių, mineralinių aliejų bei formaldehido,” įspėja ji. “Mineralinių aliejų yra visur ir kuo daugiau jų naudosite, tuo sausesnė taps jūsų oda.

Kruopščiai ištyrinėti natūralūs produktai

“Būkite išsilavinusi vartotoja, nes kaina ne visuomet atspindi kokybę,” sako Collinson. Žinokite, kad “visiškai natūralūs” produktai yra perėję žymiai griežtesnius patikrinimus ir yra patikimesni nei “natūralūs” produktai.

JAV Žemės ūkio departamentui prireikė 10 metų, kad būtų galutinai sukurtos organinių produktų taisyklės. Produktuose, kurių etiketėje sakoma, kad yra “pagaminti iš organinių ingredientų”, turi būti ne mažiau kaip 70 procentų organinių ingredientų. Nustačius tokį procentą, JAV taisyklės dabar atitinka ir Europinius standartus.

Šalia šių “natūralių” klasifikacijų yra ir “organiniai” odos priežiūros produktai, kuriuose, be kitų sudedamųjų dalių, gali būti ir braškių, rozmarino, garbanotosios mėtos, alijošiaus, šilkmedžio vaisių, levandų aliejaus, ylang ylang bei vilkdalgio.

Susan West Kurtz, dr. Hauschka produktų atstovybės JAV prezidentės teigimu, “Mes esame anapus natūralumo. Mes turime holistinį požiūrį. Mes tikime, kad mūsų oda pati savaime yra puiki kosmetika. Ji atsistato, drėkinasi, apsaugo save. Mes odą gydome holistiškai, o ne simptomatiškai.”

Dr. Hauschka linijos produktai paremti “biodinaminio” augimo metodais, pagal kuriuos Turkijos, Bulgarijos ir kitose Europos fermose kuriami organiniai preparatai.

“Odos priežiūra dabar yra profilaktinė sveikatos priežiūra, o ne prabanga,” priduria Kurtz. “Ji turėtų būti maitinanti, estetiškai patenkinanti, tačiau būtina mūsų sveikatai.”

Paklausta apie tai, ar dirbtiniai bei sintetiniai ingredientai iš tikrųjų sukelia žalą, Kurtz pabrėžia: “Dažnai negalima įrodyti problemos, kol nepadaryta žala.

“Sintetiniai preparatai taip pat reikalingi, pavyzdžiui, jeigu paaugliui reikia steroidų arba medicininio spuogų, sukeltų fiziologinių problemų, gydymo,” priduria Kurtz. “Tačiau toks gydymas negali trukti šešerius metus.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją