Iš ko rinktis


Nors gyvendami Lietuvoje dažnai esame linkę niurzgėti dėl mažos rinkos ir menko visų prekių pasirinkimo, interjero dizaineriai tvirtina, kad, jei tik leidžia finansinės galimybės ir nespaudžia laikas, minkštuosius svetainės baldus galima atsigabenti iš bet kurios pasaulio vietos.


Anot bendrovės „Timina“ interjero dizainerio Mindaugo Kvilio, žmonės dažniausiai perka tuos baldus, kurių rinkoje daugiausia: lietuviškus, lenkiškus. „Didžioji dalis pirkėjų renkasi lenkiškus baldus, nors jų kokybė nėra itin gera, bet priimtina kaina“, – pažymi p. Kvilis. Be įkandamos kainos, sunkiai nuginčijamas šių baldų pranašumas ir tas, kad jų kelionė į namus neužtruks, kelios dienos ar savaitė – ir jau galėsite džiaugtis nauju pirkiniu.


Lietuviški baldai, specialisto nuomone, gaminami masiniam, vidutinio sluoksnio klientui, tad irgi nėra išskirtiniai.


Išrankesni ir daugiau lėšų baldams galintys skirti pirkėjai pasidairys Vakarų Europos gamintojų produkcijos. „Prancūziški baldai dažniausiai būna klasikinio stiliaus, išdrožinėti, pagaminti iš natūralių medžiagų. Italai linkę į naujoves, kūrybingi, todėl jie kuria modernius gaminius ir diktuoja naują stilių bei madą“, – gamintojų skirtumus dėsto interjero dizaineris.


Ieškantieji išskirtinumo šalies rinkoje galės surasti įvairių JAV ir kitų šalių gamintojų minkštųjų svetainės baldų.

Pono Kvilio manymu, prie interjero lengva pritaikyti įvairiausių gamintojų baldus, tik reikia paisyti stiliaus, kurį žmogus nori susikurti namuose.

„Svetainės minkštuosius baldus galima įsigyti ir už 1.000 Lt, ir už daugiau nei 40.000 Lt. Baldai gali kainuoti ir protu nesuvokiamą sumą, jei jie bus specialaus, išskirtinio dizaino ar iš itin brangių medžiagų“, – vertina dizaineris ir priduria, kad net ir įmantriausią gaminį galima įsigyti ir Lietuvoje, tik pačių originaliausių, vienetinių baldų kartais gali tekti laukti net metus.

Kaip rinktis

Renkantis minkštuosius svetainės baldus pirmiausia teks suskaičiuoti, kiek sėdimųjų vietų reikėtų svetainės kambaryje. Jei ant sofos mėgstate ne tik prisėsti, bet ir prigulti, pravers papildoma kušetė ar patogus krėslas. „Jei turite mažų vaikų, pagalvokite apie jų žaidimus ir poreikius – smagu šalia tėvelių įsitaisius ant sofos vartyti knygutes ar žaisti. Tad puikiai tiktų sofa ar minkštasis kampas su pailginta sėdimąja dalimi“, – pataria Vida Trett, salono „Rotra“ vadovė.

Dairantis svetainės komplekto erdviame prekybos salone lengva apsigauti – didelėse patalpose baldai atrodo kur kas mažesni, o pastačius juos namuose gali paaiškėti, kad jie užima kur kas daugiau vietos, tad svarbu atidžiai įvertinti tikruosius baldų matmenis. Pirmiausia į akis krinta baldų forma, stilius ir audinys.

„Peržiūrėjus nedidelių atraižų rinkinį nelengva įsivaizduoti jau pagamintus daiktus. Todėl, jei baldas turi dekoratyvinių klosčių, audinį geriau rinktis vienspalvį, nes sudėtingas modelis gali iškraipyti gėlėtos ar languotos medžiagos piešinio vientisumą. Atsargiai reikia rinktis labai tamsią minkštojo kampo spalvą, nes didelių gabaritų tamsus baldas gali vizualiai atrodyti slegiamai“, – patirtimi dalijasi p. Trett.

Jei apmušalai sintetiniai, jie bus stipresni. Natūralūs audiniai, žinoma, visada labiau traukia, tik juos valyti sudėtingiau, jie greičiau dėvėsis.

„Jei namuose yra gyvūnų, kurie lipa ant minkštųjų baldų ir gali juos sudraskyti, reikėtų atkreipti dėmesį į audinio tekstūrą – ar lengva jį užkabinti aštriu nagu, ar jis smarkiai prigludęs“, – aiškina „SBA Idėjos namams“ projektų vadovas Nerijus Buivydas.

Specialistai pataria, kad atsisėdus ant sofos niekas neturėtų trukdyti sukinėti galvos į šonus, porankiai turi būti patogaus aukščio ir prilaikyti rankas. Pėdos turėtų remtis į grindis visu plotu, o, kad būtų lengviau atsistoti, keliai turėtų būti ties sėdimosios dalies kraštu.

Privalu pasidomėti ne tik minkštųjų baldų apmušalais, bet ir sužinoti, kokios medžiagos naudojamos vidinėje baldų konstrukcijoje. Patikimiausias, anot specialistų, baldo rėmas, pagamintas iš lapuočių medienos. Rėmų gamybai taip pat naudojama spygliuočių mediena, kai kurios dalys gaminamos iš plaušo arba drožlių plokščių.

Minkštoji dalis gali būti formuojama iš porolono, įvairaus tankio poliuretano (porolonas maišytas su lateksu), latekso, pūkų, plunksnų. Patartina pasiteirauti, kokio tankio porolonas arba poliuretanas naudojamas sėdimajai daliai, nes nuo šio rodiklio priklauso, ar baldas išlaikys pradinę formą – kuo medžiagos tankis didesnis, tuo sėdimoji dalis tarnaus ilgiau. Jeigu naudojamos spyruoklės, labai svarbu, kad spyruoklių blokas būtų uždengtas minkštinamaisiais sluoksniais, tada baldas bus ilgaamžiškesnis ir komfortiškesnis.