Pavarčius penkių pastarųjų metų moterims skirtus žurnalus taps aišku – mini mada yra amžina tema. Kokiomis tendencijomis mados žinovai bemėgintų atitraukti mūsų dėmesį, reitingų viršūnėje – moteriškų kojų demonstravimas. Tad kokios gi amžino mini mados populiarumo priežastys?


Mini istorija


Kaip tai būna su daugelių pasaulinių hitų, mini sijono atsiradimas septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje paskendo legendose. Todėl skiltyje „tėvai“ įrašomi ir garsūs dizaineriai, ir visiškai atsitiktiniai asmenys. Kaip skelbia viena versija, ši mada gimė Londono gatvėse, anot kitos – dizainerių Andre Courreges ir Johno Bateso studijose, trečios – dizainerės Mary Quant draugų rate, po ko kilo tikra revoliucija...


Kaip ten bebuvo, septintame dešimtmetyje iš žurnalo „Time“ viršelio pandos akimis žvelgė Lesley Hornby – garsusis modelis Twiggy, vėliau tapusi mini stiliaus simboliu. Garsiųjų praeities dizainerių priesakai akimirksniu buvo pamiršti. Mini iškart ir be ypatingų pastangų rimtą suaugusią moterį paversdavo lengvabūde paaugle, viliokle Lolita...


Tai, kad Coco Chanel keliukus manė esant „pačia negražiausia moters kūno dalimi“, su malonumu buvo pamiršta. O svajonės apie nuostabią damą, įsuktą į Christiano Dioro šilkinius nėrinius ir prašmatnias klostes, taip pat nukeliavo į muziejus.

Moters sulyginimas su vertinga dovana, kurią reikia labai atsargiai išpakuoti, daugiau nieko nebedomino. Kam gi norisi, įsispraudus į korsetą ir pasipuošus šilkais, išgirsti: „Mieloji, kokia išdidi laikysena ir didinga išvaizda! Tu tokia panaši į savo senelę!“ Juk kur kas daugiau optimizmo suteiktų toks komentaras: „Tavo senelė niekada to nebūtų išdrįsusi!“

Ką sako dizaineriai

Sprendžiant pagal viską, panašios nuotaikos karaliauja pasaulyje ir dabar. Alberta Ferretti siūlo labai mažytes moteriškai romantiškas šifonines sukneles kokteilių vakarėliams, Anna Molinari – mini sijonukus su raukinukais, „DSquared“ – vos pastebimus šortukus. O futuristiniai „Costume Internationale“ apdarai ir kovingi Karlo Lagerfeldo mini sijonai gali bet kokį žvilgsnį paversti „nekukliu“, nes jie demonstruoja kur kas daugiau, nei norėtų jūsų klasės auklėtoja. Dabar madinga lengvumas, jausmingumas, gyvenimo džiaugsmas. Ir tai taikytina visoms.

Mini dominuoja daugelyje paskutiniųjų haute couture ir pret-a-porter kolekcijų. Tai nulėmė bendra tendencija – gyvenimas tampa dinamiškesnis, o kartu su gyvenimu keičiasi ir moteriško garderobo proporcijos. Mini sijonai ir suknelės – ne tik seksualu, bet ir labai patogu, ir dar praktiška. Juo labiau, kad šiandien mini sijonus ar sukneles galima derinti su kelnėmis ar timpėmis.

K. Lagerfeldas klientėms, negalinčioms pasigirti Twiggy grakštumu, siūlo paprastą ir efektyvų sprendimą: „Dėvėkite mini sijonus ant kelnių“. Tas pats receptas tinka ir toms, kurios nemano turinčios nepriekaištingas kojas – mini plius timpės.

Mini mada perkopus trisdešimt

Taigi – viskas labai paprasta. Vis dėlto ar sutikote gatvėje daug per trisdešimt perkopusių ir daugiau nei 54 kg sveriančių moterų, kurios užtikrintai žygiuotų gatve, segėdamos mini sijoną ant timpių? Nepamirškime, kad mini stiliaus simbolis L. Hornby svėrė viso labo 45 kg ir baigė modelio karjerą vos perkopusi 20 metų ribą. Tai verčia susimąstyti!

Trumpi sijonėliai ant trisdešimtmetį perkopusios moters kūno – labai asmeniškas klausimas. O geriausia jį išspręsti akis į akį su veidrodžiu.

Ir negudraukite. Jei jums šmėstels mintis „dabar aš labiausiai primenu Rene Zellweger tuo metu, kai ji vaidino Bridžitą Džouns, ar nuo vaidmenų besiilsinčią Liv Tyler“, supraskite, kad tokiu atveju trumpas sijonas jums patrauklumo nesuteiks. Netgi priešingai. O jei pažvelgus į veidrodį pagalvojate „veidrodėli, pasakyk – juk tiesa, kad aš atrodau išties neblogai“, tuomet drąsiai galite segtis mini sijoną ar pasipuošti trumpa suknele.

Auksinė mini taisyklė

Vis dėlto savo išvaizdą sąžiningai vertinančių moterų nėra daugiau, nei apie save manančių geriau nei reikia. Todėl atėjus pavasariui, kai vėl prisimenami spintose užsigulėję trumpučiai sijonėliai, išėjus į gatvę galima pasijausti tarsi įsibrovus į moterų paplūdimį – iš paskutiniųjų stengiesi nematyti apnuogintos figūros, kuriai labai toli iki tobulybės.

Iš tiesų trumpučiai sijonėliai sugrąžina mus į praeitį, kai buvome mažos mergaitės. Tik ar kiekviena norime ten grįžti? Kaip sakė viena amerikietė žurnalistė: „Aš visai nenoriu visą dieną galvoti, kas bus, jeigu atsisėsiu su šiuo mini sijonėliu ir kaip čia sėkmingiau sukryžiavus kojas, kad mano apatiniai neatitrauktų visų nuo darbo“. Tuo tarpu kitai atrodo: „Aplinkinių nuomonė man visai nerūpi! Nešiosiu tai, ką noriu“.

Vis dėlto nepamirškite, kad mini sijonų būna įvairių. Yra tiesaus kirpimo „griežti“ mini sijonai iš tvido, kurie puikiai tiks biurui. Yra ir pūsti daugiasluoksnio šifono sijonėliai, puošti raukinukais, kurie tiks nebent į klubą susiruošusiai paauglei.

Prieš užsisegdamos trumpą sijoną, nepamirškite auksinės taisyklės – sijono ilgis atvirkščiai proporcingas aplinkinių dėmesiui.

Neigti mini ginklo galią ir smerkti tas, kurios juo naudojasi – beprasmiška. Šokiruojantys mini – tai ir akiplėšiškas iššūkis, ir romantiškas žingsnis. Ir dar laisvė. Ir dar atsakymas, kaip iš eilinės moters virsti... neeiline.

Galbūt todėl, nepriklausomai nuo svorio, amžiaus ir aplinkybių, artėjant pavasariui puolame persirašinėti pačias beprotiškiausias dietas ir plačiai atvėrusios spintas peržiūrime mini sijonų atsargas.

Mini mada ir įstatymai

1965 metai – Niujorke vykusiame madų šou pirmą kartą buvo pristatyti mini sijonėliai. Po pasirodymo manekenės tiesiai nuo podiumo išėjo į Brodvėjų. Gatvėje susidarė kamščiai. Šis mini sijonų pristatymas tapo pagrindine tos dienos vakaro žinių tema.

1966 metai – Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II Bakingemo rūmuose mini mados kūrėjai Mary Quant įteikė Britų imperijos ordiną už išskirtinius ekonominius nuopelnus.

1969 metai – Vatikanas mini madą pavadino „begėdyste“, einančia „iš paties šėtono“, o JAV prezidentas Richardas Nixonas valstybės tarnautojoms uždraudė darbe pasirodyti su trumpais sijonais, paskelbdamas Baltuosius Rūmus „ne mini zona“.

1970 metai – Korėjoje priimtas įstatymas, draudžiantis dėvėti mini sijonus ir kitokią „nepadorią aprangą“. Policija skyrė baudas visoms merginoms ir moterims, kurių sijonai nedengė kelių.

1979 metai – po islamo revoliucijos mini sijonai, kaip Vakarų liberalizmo simbolis, išnyko Irane.

2000 metai – Komorų Federacinės Islamo Respublikos moralės policijos specialus padalinys gavo nurodymą sulaikyti mini sijonus dėvinčias moteris už „nepadorų elgesį“.

2005 metai – Budapešto miesto taryboje buvo svarstomos vieningos aprangos normos. Konservatorių manymu, minimalus sijono ilgis – vos aukščiau kelių. Išimtys gali būti taikomos tik „idealiai dailioms kojoms“. Meras tokį pasiūlymą pavadino „kvailu pokštu“.

2006 metai – Rumunijos Jasai miesto gydytojai pasiūlė šalies Sveikatos ministerijai įpareigoti medicinos seseles dėvėti mini sijonėlius, „nes tai džiugina pacientus ir padeda jiems greičiau pasveikti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją