Ant dešiniojo Senos kranto beveik keturių kilometrų ilgio ruože visą savaitę dirbtinai sukurtuose paplūdimiuose bus galima degintis po palmėmis ir mėgautis vaizdu į upę, Eifelio bokštą ir Paryžiaus Dievo motinos katedrą.

Akcijos metu draudžiamas automobilių eismas judria upės pakrante.

Sekmadienį paryžiečiai keturiuose žolės ir smėlio paplūdimiuose kaip mat užėmė 300 mėlynų šezlongų ir apgulė keturias pakrantės kavinukes. 80 palmių ir 150 didelių mėlynų skėčių nuo saulės įdomiai paįvairino pilką asfaltuotą promenadą.

Daugelis turistų sutrikę reagavo į naujovę. "Ar čia visada taip būna", - teiravosi kiek pasimetusi pagyvenusi amerikietė. Kitiems idėja patiko.

Miestas ta proga parengė didelę programą, pradedant golfo kursais pradedantiesiems ir baigiant jūrinių mazgų rišimo užsiėmimais. Kas vakarą Paryžiaus "paplūdimyje" žmonių nuotaiką kels gatvės teatro, muzikinių ir šokio trupių pasirodymai. Didelėje aikštėje prie istorinės rotušės leista žaisti tinklinį bei važinėtis ratukinėmis pačiūžomis. Visa tai turi nukreipti žmonių dėmesį nuo pagrindinio trūkumo - kad nėra jūros.

"Maudytis griežtai draudžiama. Gali išberti odą", - prieš akciją įspėjo Paryžiaus meras Bertranas Delanė.

Jo svajonė apie Senos pakrantės atgaivinimą susilaukia ne vien pritarimų. "Reikia tikrai didelės vaizduotės", - straipsnį apie naujuosius mini paplūdimius apibendrino įtakingas dienraštis "Le Monde".

Už 1,5 mln. eurų "Kopakabanos" nesukursi. Tačiau meras nemano, kad pinigai buvo išmesti tuščiai, - anot jo, ši akcija tėra dalis projekto, kuriuo siekiama padėti žmonėms vėl atrasti Senos pakrantę.

Ištisus šimtmečius ši upė buvo pulsuojantis Paryžiaus centras, geriamo vandens šaltinis ir komercinio gyvenimo širdis. Upėje, kuri dėl išmatų, pamazgų ir šiukšlių pamažu virto tikra kloaka, mėgdavo maudytis ne tik karalius Liudvikas XIV.

Tačiau nutekamojo vandens valymo įrenginiai buvo pastatyti tik 1919 metais, o vaizdingos pakrantės, kurias UNESCO paskelbė pasaulinio kultūros paveldo dalimi, paskutiniais dešimtmečiais troško nuo didelių eismo srautų keliamo triukšmo ir išmetamųjų dujų. Dėl to paryžiečiai "išsižadėjo" Senos pakrantės, kuri tapo dirbtinai sterili ir be gyvybės.

Rugpjūčio 18 dieną pasibaigsiantis projektas "Paryžiaus paplūdimys" parodys, ar pakrantę pavyks atgaivinti naujam gyvenimui.