J.Vidugirienė sako, kad pagrindinė ten gyvenančių lietuvių problema – informacijos trūkumas. Anot jos, grįžusiųjų skaičius priklausys tik nuo Lietuvos dėmesio – „jeigu mes sudarysime sąlygas žmonėms grįžti, jie grįš“.

„Svarbu, kad žmonės žinotų, jog jais rūpinamasi. Ir Lietuvoje, ir Airijoje jie turi prisiminti esą lietuviai – negalima to pamiršti ir jų vaikai to negali pamiršti“, - Vilniuje vykusioje konferencijoje „Lietuviai Lietuvoje ir svetur: spręskime problemas kartu“ teigė J.Vidugirienė.

Moteris pasakojo, kad Kovo 11 –osios proga Airijoje ruošiamasi Kaziuko mugei - čia jau kviečiami airiai. Mugėje bus pristatomi lietuvių menai – verbos, gintaro dirbiniai.

„Airijos lietuvių bendruomenė išdidžiai žygiuos Švento Patriko dienos parade – ši šventė didžiausia tiek Dubline, tiek visoje Airijoje. Būsime vienintelė užsienio bendruomenė šiame parade“, - didžiavosi Airijos lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Vasario 16 –ąją Airijoje koncertuos Čiurlionio kvartetas, kurį turėtų išvysti ne tik lietuviai. 2007 m. rudenį Airijoje vyks Lietuvos dienos, kurių metu numatyta išsami kultūrinė, istorinė, sportinė programa, verslo pristatymas.

Anot J.Vidugirienės, suburti tautiečius nėra lengva, tačiau, „jeigu žmonės ateina į renginius, džiaugiasi ir pakelta galva toliau airiams sako, kad yra lietuviai, mūsų tikslas yra pasiektas“. Pasak jos, dar prieš keletą metų tai buvo įprasta slėpti, tačiau dabar žmonės esą atsitiesę ir išdidūs.

Į tėvynę vilios informacijos centras

Manoma , kad informacijos barjerą įveikti turėtų padėti Airijos sostinėje Dubline planuojamas kurti Lietuvos informacijos centras. Centras skleistų informaciją apie tai, kur galima grįžti, apie laisvas darbo vietas ir Lietuvos vystymąsi bei pasiekimus. Jis turėtų tapti skėtine institucija, apjungiančia visas Lietuvos organizacijas, kurios nori bendradarbiauti su Airijoje gyvenančiais lietuviais.

Informacijos idėją bendruomenės atstovai aptarė ir susitikime su premjeru Gediminu Kirkilu. Premjeras patikino, kad Vyriausybė, įvertinusi tokio centro koncepciją, galėtų suteikti būtiną jam finansinę paramą. Centrą siūloma atidaryti jau šių metų rudenį.

Prie informacijos sklaidos, tautinio identiteto stiprinimo turėtų prisidėti lietuviškų televizijos laidų transliavimas. Airijoje gyvenantys lietuvių verslininkai ketina vykdyti šį projektą drauge su Lietuvos radiju ir televizija (LRT) - numatoma nuomoti palydovinės televizijos kanalą ir transliuoti laidas lietuvių kalba visame pasaulyje.