„Projektu susidomėjo gerokai daugiau mokslininkų iš įvairių mokslo sričių, negu tikėjomės. Todėl nusprendėme išplėsti projekto ribas, kad juo galėtų pasinaudoti visi suinteresuoti mokslininkai“, – teigė telekomunikacijų bendrovės „TeliaSonera“ Mobiliojo ryšio paslaugų padalinio valdybos primininkas Kennethas Karlbergas.

Projekto „Kryptis-namo“ rengėjai taip pat nusprendė į atrankos komisiją įtraukti mokslininkus iš Skandinavijos šalių.

Pasak K. Karlbergo, tarptautinė vertinimo komisija užtikrins paraiškų vertinimo įvairiapusiškumą bei skaidrumą.

Be mokslininkų iš Skandinavijos „Kryptis-namo“ projekto atrankos komisiją sudaro Lietuvos mokslo, visuomeninių ir valstybinių organizacijų atstovai - iš Lietuvos mokslo tarybos, Lietuvos mokslininkų sąjungos Žinių ekonomikos forumo, Užsienio lietuvių mokslo forumo, Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos. Į komisijos sudėtį savo narius taip pat delegavo „TeliaSonera“ ir Švedijos ambasada.

„TeliaSonera“ yra įsipareigojusi skirti 100 tūkst. litų stipendiją mokslininkui, kuris savo iniciatyva grįžo ir dirba Lietuvoje. Į stipendiją gali pretenduoti visų sričių mokslininkai į Lietuvą grįžę nuo 2003 metų pradžios iki 2006 metų pabaigos.

Rezidavimo užsienyje laikotarpis kandidatams prailgintas: kandidato mokslinio darbo trukmė turi būti ne trumpesnė nei 36 mėnesius.

Stipendija mokslininkui – viena iš dviejų „Kryptis-namo“ projekto priemonių. Kompanija „TeliaSonera“ taip pat įsteigė 20 tūkst. litų premiją bet kuriam fiziniam arba juridiniam asmeniui Lietuvoje „už didžiausią indėlį į išvykusių gyventojų susigrąžinimą arba piliečių išlaikymą Lietuvoje“. Premijos laimėtojas bus skelbiamas 2007 m. lapkričio mėnesį.

Projektas „Kryptis-namo“ startavo 2006 m. gruodžio pradžioje. Pagrindinis projekto tikslas yra paskatinti išvykusius Lietuvos gyventojus grįžti į tėvynę bei paraginti Lietuvos visuomenę, valdžios, verslo bei nevyriausybines organizacijas aktyviau vykdyti lietuvių susigrąžinimo iš užsienio veiklą.

Daugiau informacijos apie projektą „Kryptis – namo“ bei paraiškos formas galima rasti internete šiuo adresu.