Vaistas orlistatas, kurį bendrovė „GlaxoSmithKline“ pardavinės su prekiniu ženklu „Alli“, mažina iš maisto į organizmą patenkančių riebalų kiekį. nereceptiniame vaiste „Alli“ veikliosios medžiagos yra perpus mažiau nei bendrovės „Roche“ receptiniame „Xenical“, kuriame veiklioji medžiaga yra ta pati.

JAV Maisto ir vaistų administracija (Food and Drug Administration - FDA) leido „Alli“ vartoti nutukusiems suaugusiems asmenims, bet pabrėžė, kad vaistą būtina derinti su mažesniu kalorijų suvartojimu, neriebiu maistu ir fiziniu aktyvumu. „Šis vaistas bus efektyvus tik derinant su visapusiška svorio mažinimo programa“, - sakė FDA nereceptinių vaistinių produktų skyriaus vadovas Charlesas Ganley.

Vaisto informaciniame lapelyje rašoma, kad dėl pakeistos mitybos numetus 5 kilogramus svorio, „Alli“ padeda numesti dar 2-3 kilogramus. Pasak C.Ganley, „Glaxo“ tyrimų metu nustatyta, jog 28 proc.„Alli“ vartotojų per šešis mėnesius neteko nuo 5 iki 10 proc. kūno riebalų, lyginant su atitinkamu riebalų kiekio sumažėjimu, kurį pavyko pasiekti tik 18 proc. placebo vartojusių pacientų.

Vaistas veikia maždaug ketvirčiu sumažindamas iš maisto pasisavinamų riebalų kiekį. Nesuvirškinti riebalai šalinami padidėjus peristaltiniams žarnyno judesiams, todėl nepageidaujami vaisto poveikiai yra viduriavimas, padidėjęs dujų išsiskyrimas ir padidėjęs riebalų kiekis išmatose.

Nepageidaujami poveikiai pasireiškia rečiau, jei vartojamas neriebus maistas. Be to, visiems „Alli“ vartotojams patariama prieš miegą vartoti multivitaminų papildus, kurie kompensuotų su riebalais pašalintų vitaminų trūkumą.

Kol kas „Alli“ yra vienintelis bereceptniis svorio mažinimui skirtas vaistas Jungtinėse valstijose, nors ne tik JAV, bet ir viso pasaulio vaistinėse gausu maisto papildų, kurie, pasak gamintojų, padeda mažinti svorį.

Vartotojų grupė „Public Citizen“, kovojusi už receptinio vaisto „Xenical“ pašalinimą iš rinkos, praneša, kad FDA neturėjo leisti vartoti „Alli“, nes atliekant tyrimus su gyvūnais nustatyta, jog vaistas didina priešvėžinių opų atsiradimą gaubtinėje žarnoje. O vaisto teigiamą poveikį vartotojų teisių gynėjai pavadino „nežymiu“.

Amerikiečiams „Alli“ vartojimas kainuos apie 2 JAV dolerius per dieną. Prognozuojama, kad vaistą kasdien vartos 5-6 mln. amerikiečių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją