„Ironizuojama, kad lietuvė moteris ir bėgantį žirgą pagauna, ir viliotinį sušoka, ir šeimą išlaiko...“ – tokią frazę radau viename straipsnyje. Apie tai, kad lietuvės moterys yra universalios, galima spręsti į interneto paieškos sistemą įvedus žodį „lietuvaitė“. Pirmieji keturi paieškos rezultatai skelbia: „lietuvai-tė, gyvenanti Airijoje...“, „lietuvaitė pelnė taškus...“, „lietuvaitė viena augino vaiką...“ ir „lietuvaitė ištekėjo už musulmono“.

Įvedus anglišką frazę „lithuanian girls“ (lietuvės merginos – aut. past.), rezultatai tampa vis intymesni, bet išlieka universalūs: „nuogos lietuvaitės“, „gražuolės lietuvaitės“, „lietuvės prostitutės, nupirktos albanų“ ir „lietuvės pelnė aukso medalius“.

Išvada: lietuvaitė – dėl sekso pamišusi gražuolė, pelnanti pasaulinį pripažinimą ir jaučianti silpnybę tamsaus gymio vyrams.

Iš Rytų Europos

Užsienyje apsilankiusios lietuvaitės dažnai sutapatinamos su ukrainietėmis, lenkėmis, latvėmis arba rusėmis. Trumpiau tariant – merginomis iš Rytų Europos. Užsieniečiams rytų europietė – tai graži, neturtinga, laisvo elgesio arba prostitucija užsiimanti mergina.

„A, lietuvės – jos mūsų mieste geriausios prostitutės“, – vieniems kaip įžeidimą, o linksmesniems kaip komplimentą skambančią frazę lietuvei studentei teko išgirsti Ispanijoje.Tokią nuomonę, jos teigimu, dažniausiai lemia filmai, stereotipai apie Rytų Europą ir iki tol sutiktos moterys. Tikėtis, kad užsienietis žinos bent vieną žymią lietuvę, net jų šalyje žaidžiančią krepšininkę, beviltiška, užtat rumunai mielai pasiklausys Ingos Valinskienės, o lenkai žlugusias viltis atgaivins prisiminę senokai gyvenusią Barborą Radvilaitę.

Patinka vyresni

Dėl neigiamo lietuvaičių įvaizdžio galima kaltinti ir pažinčių tarnybas. Gyvenimo draugės arba draugės, ieškančios pragyvenimo, besižvalgantys užsieniečiai „išplaukusiomis“ nuotraukomis užgrūstuose internetiniuose puslapiuose gali rasti psichologinių lietuvaičių portretų: „Po ilgų metų darbo mūsų agentūros atliktas tyrimas pasitvirtino – lietuvės moterys subręsta daug greičiau nei kitos. Tai joms pavyksta dėl išsilavinimo, sunkaus darbo ir lotyniškų kilmės šaknų. Todėl jos teikia pirmenybę bendravimui su vyresniais vyrais iš Amerikos ir Europos nė kiek nesibaimindamos, kad amžiaus skirtumas partneriui gali suteikti pranašumą.“

Šiuos apibendrinimus nušluoja aprašymas „Unciklopedijoje“ (juokų enciklopedijoje): „Lietuva yra nekalta. Išskyrus šios šalies moteris. Nekalta tik jų siela. Slėpkite savo pinigines – lietuvės yra kišenvagės.“

Jos gražios

Pokalbių svetainėse, kuriose į Lietuvą atvykstantys užsieniečiai prašo patarimų, kaip elgtis su lietuvaitėmis ir kaip ištarti frazę „labas, gražuole“, o čia jau buvusieji dalijasi įspūdžiais, linksniuojamas žodis „graži“.

Visa Marijos žemė džiūgavo, kad pernai į Amerikoje leidžiamą „Women of FHM“ pateko aštuoniolika, o šiemet – 26 lietuvės. Turime kuo didžiuotis. Net alaus reklamoje geriama už šalies moterų grožį.

Geria ir užsieniečiai. Lietuvaites, kad ir iš kokios valstybės jie būtų, vadina gražiausiomis pasaulio moterimis.

„Lietuvės daug dėmesio skiria savo išvaizdai. Daugelio jų puikios figūros ir rengiasi taip, kad jas pabrėžtų. Akių spalvos nepastebėjau, tačiau didžiosios dalies plaukai ilgi. Tiesa, išvažiavus už Vilniaus ir Kauno ribų, vaizdas daug liūdnesnis“, – pasakojo penkerius metus į Lietuvą verslo reikalais skraidęs milijonierius britas Andrew Greenas.

Nori močiutės

Perskaičius ne vieną diskusijų forumą, galima išskirti kelias lietuvaičių savybes. Užsieniečius žavi mūsų merginų jautrumas ir švelnumas – Vakarų šalyse tai retas reiškinys.

„Lietuvė gali pasakyti „ne“ tavęs neįžeisdama ir nepažemindama – santykis tarp vyro ir moters čia toks šiltas, kad likčiau čia gyventi“, – neatsidžiaugė vienas danas. Būtent atvirą bendravimą gyrė daugelis užsieniečių ir pridūrė, kad tai sudaro didžiąją dalį lietuvaičių grožio. Be to, išskiriami geri merginų santykiai su tėvais.

„Lietuvių – vos keli milijonai, tad paskubėkime rinktis žmonas, nes kitaip liks išsirinkti tik lietuvę močiutę!“ – entuziastingai ragino vienas diskusijos dalyvis, prisistatęs Davidu.

Sąraše – Monica Lewinsky

Teko girdėti, kad užsieniečiai lietuves įsivaizduoja labai aukštas – vis dėlto gyvename krepšinio šalyje. Nors nė vienos žymios lietuvės sportininkės dažnas užsienietis neprisimintų net pamatęs jos nuotrauką, žinyne „Wikipedia“ tarp žymiausių lietuvių moterų sportininkių yra daugiausia.

Daina Gudzinevičiūtė, Diana Žiliūtė, Austra Skujytė bei Margarita Drobiazko (lietuvė? – aut. past.) įsiterpia tarp krepšininkių pavardžių. Moterų paradui diriguoja Žemaitė, paminimos operos solistės Violeta Urmanavičiūtė-Urmana bei Irena Milkevičiūtė-Grigorian.

Daug kur minima antropologė Birutė Galdikas, o po jos – moterų sąrašas, kurių lietuvybe galima būtų suabejoti. Anarchistė Emma Goldman, rašytoja ir partizanė Abba Kovner, Martha Skavronskaja, įvardijama kaip Katerina I, pirmoji Amerikos pilietinio karo medicinos sesuo Mary Veronika Klimkevi-čius ir net Monika Lewinsky. Nieko nepridursi – spalvinga kompanija.

Išmoko elgtis

Kalbėdamas apie lietuvaites, A.Greenas pabrėžė – per kelerius metus merginų požiūris į užsieniečius pasikeitė. Jos tapo atsargesnės ir išmintingesnės.

„Pirmaisiais metais jos bendraudavo be jokių barjerų – turbūt buvo malonu sutikti vyrus, kurie į jas žiūrėdavo kaip į žmones, o ne daiktus – šitaip elgė-si lietuviai vyrai, merginas maišantys su žemėmis. Pastaraisiais metais, kai į Lietuvą ėmė plūsti užsieniečiai, ieškantys lengvų pergalių, merginų požiūris pasikeitė. Negaliu jų kaltinti – juk jos mato bene blogiausius kiekvienos tautybės pavyzdžius, vyrus, atvykstančius čia pašėlti su draugais arba švęsti bernvakarių“, – sakė pašnekovas. Paprašytas įvardyti žymią moterį, kuri būtų lietuvaitės prototipas, A.Greenas nė nemirkteli – aktorė Keira Knightley.

Nepakeičiamos darbuotojos

Būti lietuvei, pašnekovo manymu, yra gerai visų pirma dėl puikios išvaizdos, nuoširdaus bendravimo ir didelių siekių: „Lietuvių etika labai aukšta, jūs puikiai išsilavinusios ir esate nepakeičiamos darbuotojos, Didžiojoje Britanijoje taip nėra.“

„O trūkumai? Merginomis naudojamasi norint padidinti turistų kiekį Lietuvoje. Niekas neslepia, kad jūs neįtikėtinai gražios, ir tai gali sukelti nepagei-dautiną dėmesį, ypač iš girtų užsieniečių,“ – tikino A.Greenas.

„Jeigu norite reklamuoti Fidžio salas, rodote nuostabius paplūdimius su baltu smėliu ir palmėmis. Jei norite parduoti didžiausią Lietuvos privalumą, reklamuokite jos moteris – nes tai bene didžiausia jūsų šalies stiprybė,“ – komplimentų lietuvėms negailėjo britas.

Statistinė lietuvė – Rasa

Iš statistinių duomenų taip pat galima sukurti lietuvaitės prototipą. Štai kaip pagal juos skambėtų vidutinės lietuvės prisistatymas: „Sveiki, aš Rasa (šis vardas vienintelis iš lietuviškų moteriškų vardų, paminėtas vienoje pasaulio vardų svetainėje). Baigiau universitetą ir iškart po magistrantūros studijų susilaukiau sūnaus – tai senovės Lietuvoje buvo laikoma jaunystės pabaiga. Aš einu vadovaujamas pareigas, nors uždirbu mažiau nei mano statybininkas vyras. Pusę savo laisvo laiko, maždaug dvi valandas per dieną, praleidžiu tvarkydama namus ir gamindama valgį. Būdama 66 metų palaidosiu savo vyrą ir vieniša pragyvenusi 12 metų mirsiu. Gaila, nes Žemaičių Kalvarijoje tikima, jog būtent tiek laiko pranašlavusi moteris atgauna nekaltybę.“

Vyras po padu

Vienoje iš internete skaitytų nuomonių buvo rašoma, jog idealiausia mergina būtų tuomet, jei pavyktų lietuvę sumaišyti su olande: „Tuomet ji būtų graži, rankoje laikytų alų, o plaukuose būtų tulpė.“

„Ji atrodo nuolanki, bet pažvelgus giliau, savo vyrui ji vadovauja visur: aiškina, ką jis turi rengtis, ką valgyti ir kaip elgtis, o visa šita pateikia kaip „aš tavimi rūpinuosi“. Amerikietės ne tokios rūpestingos... “ – pasipiktinęs tokiu dėmesiu rašo vaikinas.

Filmuose mes visokios – tik ne išsišokančios, bet visada mylinčios, šaltai aistringos, dažniausiai blondinės ir mėlynakės, besijuokdamos prisidengian-čios burną, bijančios savo šešėlio ir slapta verčiančios kalnus. Gyvenime – tiesiog gražiausios pasaulio moterys.

L.T.INFO

Ištrauka iš istorijos mokslų daktaro Pauliaus Subačiaus paskaitos: „Kiek Lietuvoje yra natūralių blondinių, kiek mėlynakių? Gintarinių papuošalų lietu-vės nemėgo – jos niekada ant kaklo nesikabindavo to, kas ateina iš žemės. Pirmenybę teikė koralams, o lietuvišku auksu leido džiaugtis romėnėms. Pasta-rosios kaip atlygį lietuvėms padovanojo rūtas – natūraliai šis augalas veši tik Viduržemio jūros pakrantėse, o senovėje tarp moterų rūtų arbata buvo bene populiariausias kontraceptikas.“