Per kosmetiką - pavojingi užkratai

Medikai įspėja: per dekoratyvinės kosmetikos daugkartinio naudojimo mėginius galime "įsigyti" ne tik "amžiną", skausmingą ligą – pūslelinę (herpeso virusą). Per nepastebimus lūpų įtrūkimus, odos įbrėžimus, pasidažius daugkartiniu lūpdažio mėginiu ar pasitepus pudra iš bendro indelio, į organizmą gali patekti įvairiausių, lašeliniu būdu plintančių, žarnyno ligų virusų, odos grybelio ar netgi sifilio užkratas.

Idealiausia – vienkartiniai kosmetikos priemonių mėginiai. Jais pirkėjos galėtų naudotis, nesibaimindamos dėl savo sveikatos. Bet kosmetikos gamintojams neapsimoka gaminti vienkartinių, mažyčių lūpų dažų, pudros ar blakstienų tušo.

Kelių didžiausių Lietuvoje dekoratyvine kosmetika prekiaujančių parduotuvių pardavėjos teigia, kad visame pasaulyje dekoratyvinė kosmetika, skirta "pabandymui", pateikiama daugiausia daugkartinių mėginių pavidalu. Vienkartinius lūpdažius ar pudros mėginukus dažniausiai tegalima gauti reklaminių akcijų metu, kai kosmetikos gamintojai pristato naujus gaminius ar dovanoja perkant kitą kosmetikos gaminį. Kremų vienkartinius mėginukus siūlo tik nedaugelis, dažniausiai, brangesnių kremų gamintojai.

Daugkartiniai mėginiai - ne makiažui

Pasak kosmetikos pardavėjų, įmanoma higieniškai, saugiai naudoti ir daugkartinius kosmetikos mėginius. Geriausias būdas – dalyvauti akcijose, kai pristatoma dekoratyvinė kosmetika, o profesionalai daro makiažą. Anot pardavėjų, tuomet yra griežtai paisoma higienos reikalavimų: visažistės dezinfekuoja rankas, kosmetika nuo gaminio tepama tik vienkartinėmis mentelėmis.

Rinkdamasi lūpų dažus parduotuvėje, visuomet servetėle (kiekvienoje save gerbiančioje kosmetikos parduotuvėje jų rasite prie stendų) nuvalykite viršutinį dažų sluoksnį, tepkite dažus ne ant lūpų, bet ant rankos odos. Galima ginčytis, kad perkame lūpų dažus, o ne rankų, ir atspalvis bus kiek kitoks, nei dažant lūpas. Bet - jei paisote higienos ir rūpinatės sveikata - tai vienintelis nekenksmingas būdas naudotis daugkartiniais lūpdažių mėginiais. Blakstienų tušo, kreminės pudros pavyzdžiai - taip pat nėra skirti dažymuisi. Pudros atspalvį, konsistenciją išmėginkite ant vidinės riešo pusės, tušo spalvą – perbraukusi juo per servetėlę.

Kosmetikos pardavėjos išvien teigė, jog visame civilizuotame pasaulyje save gerbiančios moterys žino, kad daugkartiniais kosmetikos mėginiais negalima dažytis. Jie skirti, kad patikrintume atspalvį, tušo šepetėlio formą ar pudros konsistenciją. Pasak pardavėjų, kiek įmanoma, stengiamasi kontroliuoti situaciją parduotuvėse, klientėms neleidžiama naudoti daugkartinių mėginukų lyg nuosavos kosmetikos. Bet tai ir jūsų vidinės kultūros reikalas – kosmetikos stendas nėra asmeninis kosmetikos stalelis.

Vienkartiniai kremų mėginiai

Beveik visų brangesnių kremų gamintojai gamina kremų mėginukus, siunčia juos parduotuvėms. Deja, tai nedideli kiekiai, ir visiems, norintiems išbandyti vartotojams, jų nepakanka. Žinoma, nepamirškite paklausti pardavėjų apie tokius vienkartinius kremų pavyzdėlius. Konsultantės tikina, kad jei tik mėginukų yra, jie visuomet mielai pateikiami pirkėjui. Beje, norėdama išmėginti kremą, atsineškite savo indelį, ir vienkartine mentele pardavėja tikrai įdės nedidelį kremo kiekį.

Pasak Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Gaminių kontrolės skyriaus vyr. valstybinės inspektorės Elenos Rinkevičienės, kiekviena save gerbianti kosmetikos firma - gamintoja, kartu su kremais prekiaujančioms parduotuvėms siunčia ir pavyzdžius, skirtus išmėginimui. Pardavėjų sąžinės reikalas, ar tokie mėginiai patenka į pirkėjų rankas. Lietuvoje parduodamiems kosmetikos gaminiams keliami reikalavimai įtvirtinti Lietuvos higienos norma HN 62:2003. Deja, nėra jokio teisės akto, kuris reglamentuotų daugkartinių ar vienkartinių kosmetikos mėginių naudojimą jų prekybos vietose.

Pirkėjo teisė - reikalauti

Kol kas tik pavieniai kosmetikos vartotojai reiškia nepasitenkinimą, kad nėra teisiškai įtvirtinta vartotojų teisė gauti vienkartinio naudojimo kosmetikos pavyzdžius. Bet abejojama, ar tai iš esmės įmanoma reglamentuoti teisės aktais: jei kosmetikos gamintojui neapsimoka gaminti vienkartinių mėginių, tai parduotuvėse jų ir nėra, nepaisant įstatymų ar vartotojų pageidavimų.

Anot E. Rinkevičienės, kol kas rekomendacijos vartotojams tegali būti kaip siūlo pardavėjos - reikalauti kosmetikos vienkartinių mėginių. Jei jų nėra - naudotis daugkartiniais, bet būtinai paisyti visų higienos reikalavimų. Išeitis - kosmetika prekiaujančios firmos, kurios dirba su klientais tiesiogiai - konsultantės su kosmetikos mėginiais ateina net į namus. Bet jei naudojate kosmetiką, kuria prekiauja didžiosios parduotuvės, telieka tikėti pardavėjų ir tokių pat kaip jūs, pirkėjų, sąmoningumu ir sąžine. Pasirodo, ir kosmetikos mėginiais saugiai , tvarkingai naudotis – reikia mokėti.