Tai gali būti aktualu P.Baguškos patarėjui Mantui Varaškai – jis yra vienas iš Mykolo Romerio universiteto dėstytojų. Būtent pastaruoju metu neoficialiai jaučiama konkurencija tarp M.Romerio ir VU Teisės fakulteto.

Kad kompiuteriai buvo tikrinami ieškant esą slaptos informacijos, DELFI patvirtino VU Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius. Jo žmona Lina Nekrošienė dirba TM Personalo ir mokymo departamento vyriausiąja specialiste, - V.Nekrošiaus žmonos tarnybinis kompiuteris taip pat buvo patikrintas.

"Tikrinti galima neinformuojant darbuotojo"

P.Baguškos patarėjas M.Varaška neneigė, kad kompiuteriai galėjo būti tikrinami. „Negalėčiau komentuoti, - sakė dešiniąja P.Baguškos ranka laikomas M.Varaška. – Ar tai jau tikrinimas, jei prieini prie vieno ar kito žmogaus ir paprašai atspausdinti dokumentą? Juk galima tikrinti ir neinformuojant darbuotojo, kaip tai daugelis daro".

„Šiandien yra tobulinama viešųjų pirkimų komisijos veikla, buvo apsiklausti keli žmonės, - DELFI tvirtino M.Varaška. - Ministras aptiko kai kurių nesklandumų viešųjų pirkimų komisijos veikloje, dėl to, kad kai kurie dokumentai buvo ne visai tiksliai parengti".

P.Baguškos patarėjas tvirtino, kad ketina gerinti viešųjų pirkimų tvarką ir sieks „užtikrinti kokybišką bei naują teisėjų mokymą".

M.Romerio universitete Lietuvos konstitucinę bei lyginamąją konstitucinę teisę dėstantis M.Varaška neslepia, kad viešųjų pirkimų sutartys su universitetais peržiūrimos, nes praėjusių metų gruodį buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su M.Romerio, VU Teisės fakulteto ir Vytauto Didžiojo universitetais.

Mokymams – po 300 tūkst. litų

M.Varaška pabrėžė, kad teisėjams galėtų dėstyti „nauji daktarai ir profesoriai, kurie arba nežinodavo apie konkursus, arba dėl mums neaiškių priežasčių juose nedalyvaudavo, nors jų paslaugos teisėjams būtų pravarčios".

TM patarėjo duomenimis, teisėjų mokymams kasmet iš valstybės biudžeto skiriama apie 300 tūkst. litų. Už vieną akademinę valandą pagal mokslinį laipsnį dėstytojas gali gauti 80-120 litų.

„Keičiame ir tobuliname viešųjų pirkimų taisykles ir tvarką taip, kad pagal sudarytą universitetų bendradarbiavimo sutartį teisėjų mokymo paslaugas konkuruodami galėtų teikti visi trys universitetai", - M.Varaška pabrėžė, kad universitetų specialistai galėtų prisidėti ne tik prie teisėjų mokymo, bet ir teisės aktų rengimo, ekspertizių srityse.

V.Nekrošius: kam žaisti ambicijomis?

VU Teisės fakulteto dekanas V.Nekrošius DELFI prisipažino, kad pastaruoju metu gaunąs įvairios neigiamos informacijos apie fakultetą, - taip pat netiesiogiai ir iš TM.

„Kol kas dėl to sunkumų nėra, bet kadangi tokias žinias girdime nuosekliai, tai jau neramina, - sakė V.Nekrošius . - Tai jie korupciją, tai - klaną mato. Mums dėl to problemų nėra, nė vienas dėstytojas iš teisėjų mokymams skiriamų pinigų negyvena. Visada buvo pozicija, kad teisėjams paskaitas skaitytų geriausi žmonės iš VU Teisės fakulteto ir M.Romerio universiteto, tačiau tenka pastebėti, kad tai dabar jau po truputį kristalizuojasi. Jeigu taip bus ir ateityje, mes nutrauksime bendradarbiavimus. Mes niekur nesiveržiame ir neketiname nieko įrodinėti. Teisės fakultetas - stiprus savo žmonėmis, jei kažkam jo paslaugų nereikia, - mums tikrai dėl to jokių problemų nekils".

„Ar mes žaidžiame ambicijomis, kad kažkam kažką parodyti, ar mes norime, kada valstybėje vyktų teisėjų mokymai? Tai jau prioritetų klausimai", - V.Nekrošius pripažino, kad TM pastaruoju metu tvyro įtampa, tačiau dėl to, kad jo žmona dirba Personalo ir mokymo departamente, jis nenorėjo komentuoti susiklosčiusios situacijos.

Apie permainas teisėjų mokymo sistemoje ir tikrinamus darbuotojų kompiuterius DELFI norėjo paklausti P.Baguškos, tačiau viešas akcijas kovojant su antstoliais ir notarais mėgstantis ministras į skambučius neatsiliepdavo, o vėliau – tiesiog juos atmesdavo