Elektroninės komercijos programinės įrangos kūrėjų kompanijos programuotojas ir “Linux” entuziastas Adamas Wigginsas praėjusią savaitę paskelbė savo pastebėtų “Linux” trūkumų sąrašą

“Prieš tris metus žurnalistai ir vartotojai garsiai skųsdavosi, kad “Linux” OS neturi “journalling filesystem”. Šiandien ji jų turi tuziną. Visi skundėsi: “Nėra geros interneto naršyklės!”. Šiandien jų yra pakankamai. Visi skundėsi: “Nėra gerų biuro programų rinkinių!” Šiandien jų turime tris ar keturis”, teigia jis.

Tęsdamas “tradiciją”, jis viešai paskelbė savo pastebėtus trūkumus, kurie “Linux” OS garbės nedaro.

1. Nėra “geriausios” interneto naršyklės

Nors gerų interneto naršyklių pasirinkimas gana didelis, “nėra vienos naršyklės, priimtinos visiems vartotojams”. Taip pat pastebėjo, kad “Konqueror” naršyklė populiari tik todėl, jog tai pagrindinė grafinės vartotojo sąsajos KDE naršyklė. “Ironiška, tačiau dėl tos pačios priežasties “Windows” OS tokį pasisekimą turi “Internet Explorer” naršyklė”.

2. Bylų sistemos (filesystem) skenavimo užklausos įkrovos metu

Kai kompiuteris išjungiamas nekorektiškai, naujos įkrovos proceso metu reikalaujama atsakyti į įvairiausius klausimus, susijusius su bylų sistema (ar pataisyti ištrintas sąsajas ir pan.). “Sistema tiesiog turėtų pataisyti bylų sistemą ir toliau tęsti įkrovą”, teigia A. Wigginsas.

3. Per sudėtingas spausdintuvo derinimas

“Linux” OS dažnai vartotoją priverčia pasirinkti vieną ar kitą tvarkyklę, tačiau “vartotojui iš tikrųjų nerūpi, kokią tvarkyklę jis naudoja. Jis tik nori spausdinti maksimaliu greičiu, dėl ko nenukentėtų ir spausdinimo kokybė”.

Jo patarimas būtų pateikti mažiau pasirinkimų ir padaryti lengvesnį spausdinimo konfigūravimą, taipogi sukurti grafinius įvairių pasitaikančių klaidų bei diagnozavimo įrankius.

4. Padaryti sistemą aiškesnę vartotojui

Naujiems vartotojams sudėtinga išsiaiškinti kaip atlikti vieną ar kitą dalyką “Linux” OS, o reikiamos informacijos ieškojimas internete yra ilgas ir nuobodus procesas.

Taipogi pastebėjo, kad “Linux” OS pateikiama su daugybe įvairių programų, todėl vartotojas gali dirbti su pilnavertiška sistema be papildomų programų parsisiuntimo iš interneto. Tai yra akivaizdu.”

5. Geresnis vaizdo perpiešimas ekrane

Lėtas arba mirgantis vaizdo perpiešimas monitoriaus ekrane. “Aš mačiau tik vieną operacijų sistemą, kuri tai atlieka tobulai. Tai – “MacOS X”, taip pat pažymėjo, kad “paskutinioji “Windows” versija taip pat šį darbą atlieka neblogai”.

“Tai nėra tik perpiešimo greičio problema, tai labiau pačio perpiešimo principo problema”.

6. ”Pasiklydusių” procesų problema

“Linux” OS jūs turite išeiti į komandinę eilutę ir įvykdyti “killall” komandą, tačiau tai yra nevykęs sprendimas paprastiems vartotojams. Kai programa neturi savo atidaryto lango, langų valdymo programa (window manager) turėtų pats užbaigti savo paleistus procesus.

7. Paprasčiau dalintis katalogais tinkle

Ideliausia būtų, jeigu dešiniojo pelės klavišo paspaudimu būtų galima pasirinkti “dalintis katalogu tinkle” (“share this directory”), nors šį darbą atlikti yra gana paprasta, jeigu vartotojas žino, kaip tai padaryti. “Jeigu jūs nežinote, kokius raktinius žodžius parašyti prie komandos, turėsite problemų”, teigia jis.

8. Garso plokštės nustatymas

“The Open Sound System” buvo puikus šios problemos sprendimas prieš kelis metus ir nors vis dar gali dirbti su naujomis garso plokštėmis, tai komercinis produktas ir jau moraliai pasenęs”. Ši problema turėtų išsispręsti, kai “Advanced Linux Sound Architecture” taps standartu.

9. Nėra įprasto redaktoriaus su “soft wrapping”

Problema išlieka su žodžių “wrappinimu”, kai jūs galite sugrįžti ir pataisyti eilutę bei likusį paragrafą, kuris automatiškai save reformuotų. Daugelis teksto redaktorių turi tik “hard wrapping” funkciją.

10. “X Windows” konfigūravimas vis dar išlieka sudėtingas

Tai ypač erzina, kai reikia greitai pakeisti ekrano skiriamąją gebą. “Tai, mano manymu, yra vienas ilgiausiai “veikiantis” vartotojų suvaržymas”.