Didžiosios Britanijos dizainerė Vivienne Westwood, vadinama pankų karaliene, neįtikėtinais poelgiais ir novatoriškomis meninėmis idėjomis iki šių dienų drebina mados pasaulį.

Visi tik gūžčiojo pečiais, kai Vivienne Westwood 1970-aisiais buvo bene pirmoji moteris, išdrįsusi nusikirpti plaukus ežiuku, o būdama 60 metų apsinuoginusi pozavo vienam Anglijos žurnalui...

30 metų provincialumo

Vivienne Westwood gimė 1941 metų balandžio 8 dieną mezgėjos ir pašto viršininko šeimoje, nedideliame Anglijos Tinvistlo kaimelyje. Vivienne mama Dora Boll prisimena, kad nuo pat mažų dienų dukra pati sau kurdavo ir siūdavo neįprastai ryškius, ekstravagantiškus drabužius, o mokykloje nuolat konfliktuodavo su mokytojais, nes savaip persisiūdindavo nuobodžią mokyklinę uniformą.

1957 metais Vivienne tėvai nusipirko parduotuvėlę Londone, ir visa šeima persikraustė į sostinę. Jaunoji Vivienne nusivylė didmiesčio gyvenimo taisyklėmis ir konservatyvumu. Tuo metu ji įstojo į prestižinį "Harrow" meno koledžą ir pradėjo studijuoti mados istoriją. Tačiau jau po pirmo semestro metė studijas sakydama, kad negali įsivaizduoti savęs, paprastų darbininkų dukters, meno pasaulyje... Visus nustebinusi tokiu netikėtu sprendimu Vivienne pasirinko pradinių klasių mokytojos profesiją.

Pirmoji santuoka

Po ketverių metų gyvenimo Londone per vieną vakarėlį Vivienne Westwood (tuomet dar Vivienne Isabel Swire) sutiko Dereką Westwoodą, simpatišką, pasitikintį savimi vaikiną. Viename interviu Vivienne prisipažino, jog šis vyras jai sukėlė susidomėjimą vien dėl to, kad buvo nepakartojamas šokėjas, tik vėliau atsirado stipresnių jausmų, o 1962-ųjų birželį pora susituokė. Po metų jiems gimė sūnus Benjaminas Westwoodas (šiuo metu jis yra garsus erotinių vaizdų fotografas), ir maištingos sielos Vivienne buvo priversta tapti tipiška vidurinės klasės šeimos moterimi. Be abejo, toks namų šeimininkės vaidmuo jos ilgai netenkino, pasijuto lyg įkalinta tarp keturių sienų. Po skyrybų su pirmu vyru Vivienne Westwood prisipažino, jog santuoka iš tiesų buvo nesėkminga ir nuobodi, o už Dereko sutiko tekėti vien dėl to, kad jis buvo geras vaikinas, ir ji paprasčiausiai neišdrįso jam atsakyti.

Lemtingas susitikimas

Nors pirmas Vivienne vyras ją labai mylėjo, didžiausią įtaką jos būsimai sėkmei padarė antras sutuoktinis Malcolmas MacLarenas, kurį pasaulis šiandien pažįsta kaip buvusį skandalingosios pankroko grupės "Sex Pistols" vadybininką. Šis žmogus iš esmės pakeitė Vivienne gyvenimą, suteikė drąsos eksperimentuoti, leisti išsiskleisti beprotiškos fantazijos sparnams, nuolat skatino siekti savo tikslo. V.Westwood yra kartą prisipažinusi, kad iki pažinties su Malcolmu nė karto neapsilankė teatre ir neperskaitė nė vienos knygos!

Provinciali mažo Anglijos miestelio mergina ilgainiui tapo ekstravagantiška moterimi, nebijančia eksperimentuoti savo išvaizda ir idėjomis. Tai ji pirmoji susikūrė vadinamąjį gatvės stilių: suplėšyti džinsai, palaidinės su šokiruojančiomis iliustracijomis ar užrašais (juos sugalvodavo M.MacLarenas), irokėziška šukuosena, batai su didele platforma, grandinėmis nukabinėtos kelnės. Tai buvo maištas prieš nuobodžią visuomenę. Skandalingiausias Vivienne apdaras, sukėlęs kontroversišką reakciją - palaidinė, ant kurios pavaizduota Anglijos karalienė žiogeliu praverta lūpa!

Maištaujanti karalienė

8-asis dešimtmetis - pankų subkultūros klestėjimo pradžia, todėl ne veltui Vivienne dažnai vadinama pankų karaliene. Paradoksalu tai, kad iki pat 30 metų Vivienne mados nekūrė - tiesiog savo susikurtu įvaizdžiu įkūnijo maištaujančio pankiško jaunimo stilių.

1971 metais Vivienne ir Malcolmas nusprendė Londone atidaryti unikalią rūbų parduotuvę, skirtą pankuojančiam jaunimui. Iš pradžių ši šokiruojančių drabužių parduotuvė vadinosi "Let It Rock", vėliau - "Too Fast to Live Too Young To Die", "Seditionaries", galų gale - "SEX", o šiuo metu ji žinoma kaip "Wold's End" ("Pasaulio pabaiga" - red.).

1975 metais Vivienne vyras M.Maclarenas tapo punkroko pionierių Anglijoje grupės "Sex Pistols" vadybininku. Grupės narių stilių ėmėsi kurti Vivienne, kol ilgainiui savo modelius bei pankiškus aksesuarus pradėjo pardavinėti jai ir Malcolmui priklausančioje parduotuvėje "SEX". Neilgai trukus Vivienne ir Malcolmo sukurtas verslas pateisino lūkesčius. Juodu tapo legendine pora - ji kūrė madą, o jis paliko ryškų pėdsaką muzikos istorijoje.

Iš pradžių V.Westwood savęs nelaikė ne tik genialia rūbų dizainere, bet ir dizainere apskritai: "Kai "Sex Pistols" ir pankrokas tapo tokie populiarūs, aš net nesusimąsčiau, kad čia yra ir mano "kaltės". Mudu su Malcolmu nė nesitikėjome, kad atidarę parduotuvę pankuojančiam jaunimui abu sulauksime tokios sėkmės: aš - kaip dizainerė, o jis - kaip sparčiai populiarėjančios grupės vadybininkas."

Pankiškas romantizmas

Didėjanti V.Westwood sėkmė paskatino dizainerę imtis didesnių kūrybinių projektų. O juk visai neseniai ji buvo tik nieko gyvenime nemačiusi mergaitė iš Anglijos provincijos. Vivienne ir Malcolmo rūbų parduotuvė tapo per ankšta dizainerės modeliams, todėl 1981-aisiais Londono podiumus sudrebino pirmoji V.Westwood kolekcija "Piratai". Tuo metu dizainerių duoną valgę kūrėjai suprato, jog pankų karalienė tikrai sukels revoliuciją mados istorijoje. Rankovės iki žemės, purvu sutepti manekenių plaukai, liemenį suveržiantys korsetai, batai su nežmoniškai didele platforma, drąsios iškirptės ir kiti avangardinės mados elementai gniaužė kvapą konservatyviai Anglijos visuomenei.

Pradėjusi nuolat kurti rūbų kolekcijas Vivienne atrado išskirtinį savo kūrybos braižą - tradicinių britų kostiumų elementus perkelti į šiuolaikinių drabužių modelius. Savaip interpretuodama XVII-XVIII amžiaus istorinį kostiumą V.Westwood iki šiol yra itin originali ir stebina savo kūrybine išmone.

Vis dar kurianti legenda

Kai Vivienne pasiekė savo kūrybinės sėkmės apogėjų, pradėjo šlyti jos santykiai su vyru Malcolmu. Taip po 13 metų bendro gyvenimo Vivienne su juo išsiskyrė, bet, atrodo, dėl to labai nesigraužė. Visą dėmesį ji sutelkė į naujų kolekcijų kūrimą. Vienas po kito prabangiausiose Londono gatvėse atsirado V.Westwood drabužių salonai.

Nuo 1990-ųjų Westwood triskart buvo nominuota Didžiosios Britanijos metų dizainerės apdovanojimui. Taigi laiko naujiems meilės nuotykiams beveik nebuvo, tik 1992 metais ji ištekėjo... ir šįkart už 25 metais jaunesnio mados studento Andreaso Kronthalerio. Pora iki šiol ne tik kartu gyvena, bet ir abu kuria bei pristato savo unikalias kolekcijas.

Net ir šiandien, būdama 66-erių, Vivienne tikrai negresia tapti nuobodžia rūbų kūrėja. Seksualumo ir klasikos dermė, epochų samplaika, drąsūs avangardinės mados sprendimai - V.Westwood kurto drabužio neįmanoma neatpažinti.