Pita
prigimties
(prakruti)
žmonės yra dažniausiai vidutinio sudėjimo, ūgio ir svorio. Jų oda yra rausva ir yra gana jautri, jie yra linkę raudonuoti iš gėdos ar džiaugsmo.
Pita
žmonės labai lengvai nudega saulėje ir jie dažnai turi daug strazdanų ir apgamų įvairiose kūno vietose. Jų plaukai labai dažnai šviesūs ir rausvi. Raudonplaukiai - tikrieji
Pita
žmonės. Jie daug prakaituoja, nes juose dega vidinė ugnis
(agni)
. Šio tipo žmonės mėgsta pavalgyti ir turi gana puikią virškinimo sistemą.

Pita žmonės yra labai protingi ir jų mastymas yra greitas, efektyvus ir prognozuojantis ateitį. Jie dažnai gali būti labai nekantrūs ir nėra pakantūs žmonėms, kurie yra lėtesni už juos. Pita prigimties žmonės yra geri vadovai ir puikiai susitvarko su sunkiausiais uždaviniais. Jie mėgsta rungtyniauti ir sporto aikštelėje, ir gyvenime. Geriau neįsigykite Pita žmogaus tarp savo priešų. Jie labai aršūs ir dažniausiai laimi visus gyvenimo mūšius ne tik versle, bet ir asmeniniame gyvenime. Vidinė ugnis (agni) suteikia jiems gyvenimo džiaugsmo, bet tuo pačiu ir nevaldomą temperamentą.

1. Pagrindiniai PITA prigimties (prakruti) tipo maitinimosi principai

Dažnai vartojamas aštrus, rūgštus bei sūrus maistas dar labiau „pakursto“ vidinę ugnį (agni), išbalansuoja organizmą ir sukelia psichologinius bei fizinius negalavimus. Pita žmonės turėtų vengti kofeino, alkoholio ir druskos, kurie juos labai greitai išveda iš pusiausvyros. Taip pat derėtų atsisakyti labai riebaus maisto. Vienas iš labiausiai pasireiškiančių išsibalansavimo faktorių būtų pykčio priepuoliai, nepasitenkinimas gyvenimu, aršumas ir agresyvumas, nesutramdomas temperamentas, o taip pat viduriavimas, odos problemos, bėrimai, įvairūs uždegimai. Pita tipo žmonėms reikia „neuždegančio“ maisto, kuris juos nuramintų ir leistų siekti aukštesnių gyvenimo tikslų, o nesivelti į betikslį konkuravimą. Pita prigimties (prakruti) tipo žmonės nuolat jaučia alkį, todėl turėtų vartoti daugiau grūdinių ir ankštinių kultūrų, kurie yra „sunkesni“ ir ilgiau virškinami maisto produktai. Pita prigimties žmonėms tinka šaldančios daržovės ir vaisiai.

2. PITA prigimties (prakruti) tipo skonio pasirinkimas

PITA prigimties žmonės turėtų rinktis šiuos skonius:

· Saldų;
· Kartų;
· Sutraukiantį.

PITA prigimties žmonėms nepatartina rinktis šių skonių:

· Rūgštaus;
· Sūraus;
· Aitraus, aštraus.

3. PITA prigimties (prakruti) tipo maisto produktų pasirinkimas

Grūdinės kultūros

Miežiai yra labiausiai tinkanti grūdinė kultūra Pita tipo žmonėms, nes miežiai yra sausi bei šaldantys, balansuoja ir mažina rūgšties gamybą skrandyje. Pita žmonės dažnai skundžiasi padidėjusiu rūgštingumu. Ryžiai, avižos ir kviečiai taip pat naudingos grūdinės kultūros. Grikiai, kukurūzai, rugiai ir soros yra truputėlį per „karšti“ Pita žmonėms ir juos rekomenduotina valgyti tik šaltu metų laiku ir gana ribotais kiekiais.

Su mielėmis kepta duona nerekomenduojama Pita prigimties (prakruti) žmonėms. Mielės sukelia fermentacinius ir rūgimo procesus žarnyne, dėl ko sukyla skrandžio rūgštys, atsiranda viduriavimas (Pita prigimties žmonių silpnoji vieta).

DARŽOVĖS

Pita tipo žmonėms labai tinka valgyti daug žalių ir savo prigimtimi šaltų salotų. Žalias daržoves reikėtų valgyti tris kartus per dieną. Pita tipo žmonėms reikėtų vengti tik per daug rūgštaus (pomidorai) ir aitraus bei aštraus skonio daržovių (raudonieji ridikėliai, česnakai, žali svogūnai). Svogūnai gali būti valgomi tik apkepti orkaitėje arba lengvai pagarinti. Virimo procesai pakeičia svogūno aštriąsias savybes ir padaro juos saldžiais. Morkos, raudonieji burokėliai ir baltieji burokai valo inkstus ir padeda kontroliuoti vidinę organizmo ugnį (agni), o tuo pačiu balansuoja Pita žmonių fizinius ir psichologinius procesus.

Pita prigimties žmonės turėtų vartoti kiek galima daugiau žalių ir šviežių daržovių salotų su šalto spaudimo aliejumi ir šaldančiais prieskoniais (krapai, kalendra ar kmynai).

Pita žmonės ypač vasarą turėtų valgyti daugiau agurkų, cukinijų, moliūgų, nes jie yra šaldantys, o šio tipo žmonėms reikia „atvėsti“.

Labiausiai balansuojančios daržovės būtų šios:

Raudonieji burokėliai, morkos, brokoliai, kopūstai, žalios šparaginės pupelės, virti svogūnai, agurkai, moliūgai, cukinijos, žalieji žirneliai, bulvės, salierai, baltieji burokai, žiediniai kopūstai, kaštonai, žalios salotos.

Vaisiai

Visi vaisiai yra sveiki ir naudingi Pita tipo žmonėms. Tačiau reikia vengti per daug rūgštaus skonio turinčių agrastų, neprinokusių ir rūgščių obuolių bei uogų. Obuoliai, vyšnios, vynuogės, ananasai, granatai turėtų būti labai prinokę, saldūs ir labai sultingi. Bananai mažina rūgštingumą, bet jais negalima piktnaudžiauti, nes vykstant virškinimo procesams jie įgauna rūgščių savybių.

Figos ir vynuogės yra ypač rekomenduojamos Pita prigimties žmonėms, kadangi jos yra saldžios ir skatina organizmą valytis natūraliais būdais. Apelsinai, greipfrutai ir mandarinai nėra rekomenduojami. Tuo tarpu citrinas galima naudoti nedideliais kiekiais, ypač salotų padažams. Vasaros metu griežinėlis citrinos ar keli lašai citrinų sulčių su vandeniu labai atgaivins ir nuramins Pita žmonių ugnį (agni).

Vasaros metu Pita tipo žmonės turėtų valgyti kuo daugiau melionų ir arbūzų, nes jie yra šaldantys ir pagerina Pita balansą.

Tinkamiausi vaisiai būtų:

Abrikosai, avokadai, obuoliai, bananai, saldžiosios vyšnios, šviežios datulės ir figos, saldžios vynuogės, citrinos (nedideliais kiekiais), mango vaisiai, nektariniai, persikai, saldūs ananasai, slyvos, kriaušės, granatai.

Ankštinės kultūros

Pagal Ajurvedą lęšiai, pupelės ir žirniai - tai vienas iš geriausių ir lengvai virškinamų augalinės kilmės baltymų šaltinių Pita prigimties žmonėms. Pita tipo žmogui jie nėra taip sunkiai virškinami palyginus su Vata tipo žmonėmis, bet jų negalima vartoti per daug, nes ankštinių kultūrų perteklius virškinimo proceso metu gali padidinti rūgštingumą skrandyje.

Pupeles ir lęšius rekomenduojama vartoti tik išmirkytus, labai gerai ir ilgai išvirtus dideliame vandens kiekyje. Mirkant pupeles ar lęšius jokiu būdu negalima jų virti tame pačiame vandenyje. Geriausios rūšies yra tamsieji lęšiai, avinžirniai, mung pupelės (mung dhal). Raudonieji lęšiai nėra rekomenduojami. Sveika vartoti žirnius.

Norint pagerinti virškinimą reikėtų pakepinti mažame kiekyje šalto spaudimo aliejaus arba lydyto sviesto šaukštelį indiškojo kmyno (kumino) ir kalendros miltelių kartu su žalio imbiero šaknimi ir svogūnu. Prieskonius reikėtų įmaišyti į išvirtus lęšius ar pupeles ir valgyti kartu su garuose virtais ryžiais.

Riešutai ir sėklos

Pita prigimties (prakruti) žmonėms visi riešutai ir sėklos yra per daug riebūs.

Geriausias riešutas Pita tipo žmonėms yra šaldantis kokosas (drožlės ir pienas). Kokoso pienas yra labai puikus būdas nuraminti įsiaudrinusį Pita žmogų.

Migdolai yra puikus maistas smegenims, bet juos reikia valgyti labai mažais kiekiais ir tik apdorotus. Tris ar penkis migdolus reikėtų visą naktį išmirkyti vandenyje ir nulupus odelę kiekvieną rytą suvartoti per pusryčius, tai Pita tipo žmogui suteiks reikalingą baltymų kiekį visai dienai.

Saulėgrąžų ir moliūgų sėklos Pita tipo žmonėms rekomenduojamos ypač šaltu rudens ir žiemos metu.

Aliejus

Bet kokie, net ir sveikiausi aliejai išbalansuoja Pita tipo žmones. Aliejus yra tarsi kuras ir taip karštai ir kartais nesuvaldomai vidinei ugniai (agni) suliepsnoti. Patartina vartoti šalto spaudimo kokoso, alyvų ir saulėgrąžų aliejų ir tik labai mažais kiekiais salotoms ir daržovių troškiniams bei ryžiams pagardinti. Kartas nuo karto galima pasimėgauti šalto spaudimo migdolų aliejumi maistui ar kūno masažui.

Pieno produktai

Visi saldūs pieno produktai yra rekomenduojami Pita tipo žmonėms (šviežias ir šiltas pienas, nesūdytas sviestas, lydytas sviestas (ghee), neriebi grietinėlė, saldus varškės sūris).

Visi rūgštūs ir riebūs pieno produktai (grietinė, rūgštūs varškės sūriai, rūgšti varškė, kefyras, jogurtas ir rūgpienis) turėtų būti valgomi saikingai, nes jie yra per rūgštūs ir išbalansuoja Pita žmones.

Per didelė riebalų koncentracija riebiuose pieno produktuose gali sutrikdyti Pita prigimties žmogaus virškinimo procesus ir sukelti viduriavimą bei toksinų formavimąsi žarnyne. Fermentiniai, kieti, sūrūs ir riebūs sūriai tikrai nepadės Pita žmonių sveikatai ir geriau jų vengti, nes riebumas, sūrumas ir rūgštis išbalansuoja jų organizmą. Tuo tarpu švieži, nesūdyti ir saldūs varškės sūriai yra puikus baltymų šaltinis. Juos galima pagardinti kmynais, kalendra, ciberžole, cinamonu, kardamonu, muskato riešutu ir krapais.

Jogurtas, kefyras ir rūgpienis turėtų būti vartojami su cinamonu, kalendros milteliais ir keliais citrinos sulčių lašais, pasaldinti medumi ir skiesti vandeniu (tokiu būdu rūgštingumo koncentracija sumažės).

Pita žmonėms labai tinka šviežias ir šiltas pienas kartu su cinamonu, šafranu, kardamonu, mažu kiekiu sausojo imbiero ir medumi. Šis gėrimas nuramins įsiaudrinusius Pita žmones, paskatins juos užmigti.

Saldumynai

Saldumynai mažina Pita doša. Iš visų žmonių saldumynus geriausiai toleruoja Pita prigimties žmonės, kadangi saldus skonis slopina ugnį (agni). Šio tipo žmonėms saldumynai yra nepakeičiama priemonė nusiraminti, atgauti džiaugsmingą nuotaiką, sutramdyti pyktį ir pagerinti virškinimą. Reikėtų vengti baltojo cukraus, kuris Pita tipo žmonėms teršia kraujotaką.

Natūralus rudas cukrus ir medus yra geriausi saldikliai. Medus neturėtų būti kaitinamas ar naudojamas kepimui, padažams. Medus iš prigimties turi karštas savybes, todėl jo naudojimas dideliais kiekiais gali sukelti vidinę ugnį (agni) ir išprovokuoti netoleranciją ar alergiją medui.

Prieskoniai

Pita tipo žmonės dažnai mėgsta labai sūrius ir aštrius valgius. Jiems tikrai nepatartini česnakai, čili ar raudonieji pipirai, juodieji pipirai, juodosios ir baltosios garstyčios, krienai, sausasis imbieras ir kiti aštrūs skoniai, kurie visiškai išbalansuoja Pita tipo žmones. Nuo aštrių valgių jiems sutrinka virškinimas, sukilęs rūgštingumas graužia skrandį, sukelia diskomfortą, spazmus, jie tampa suirzę, nepatenkinti, įsiaudrinę, nerandantys sau vietos bei agresyvūs.

Pita tipo žmonėms geriausia naudoti šaldančius prieskonius. Indiškasis kmynas (kuminas), ciberžolė (kurkuma), kalendra, saldžiojo pankolio vaisiai, cinamonas, kmynai, krapai yra geriausi balansuojantys prieskoniai.

INFORMACINIAI ŠALTINIAI

(1) AYURVEDIC HOME REMEDIES, Dr. Prakash Paranjpel, 2000, Chaukhamba Sanskrit Pratishthan, Delhi.