Vata tipo žmonėms dažnai kinta nuotaika, jie gali lengvai pakeisti nuomonę, yra kūrybingi ir svajingi, daug kalba, ne visada gali susikoncentruoti ir atlikti suplanuotus darbus. Jie dažnai skundžiasi nemiga, nerimu, per dideliu jautrumu.

Vata tipo žmonės turi polinkį pasinerti į žalingus įpročius. Jie dažnai naudoja per daug kofeino turinčių produktų, rūkalų, svaigalų bei saldumynų.

1. Pagrindiniai vata prigimties (prakruti) tipo maitinimosi principai

Vata žmonės turėtų valgyti sunkesnį, riebesnį maistą. Dažnai vartojamas sausas, aštrus, kartus sutraukiantis ar šaltas maistas išbalansuoja ir sukelia psichologinius, o taip pat fizinius negalavimus. Vienas iš labiausiai pasireiškiančių išsibalansavimo faktorių būtų saugumo jausmo praradimas ir nerimas. Vata tipo žmonėms reikia šilumos ir komforto. Maistas jiems yra būdas nusiraminti, džiaugtis, jaustis saugiems ir aprūpintiems. Vata prigimties (prakruti) tipo žmonės turėtų vartoti daugiau šilto ir virto maisto sriubų, troškinių, vandeningų košių pavidalu.

2. Vata prigimties (prakruti) tipo skonio pasirinkimas

Vata prigimties žmonės turėtų rinktis šiuos skonius:

Saldų;
Rūgštų;
Sūrų.

Vata prigimties žmonėms nepatartina rinktis šiuos skonius:

Kartaus;
Sutraukiančio;
Aitraus.

3. Vata prigimties (prakruti) tipo maisto produktų pasirinkimas

Grūdinės kultūros

Kviečiai yra puikus maistas Vata tipo žmonėms, bet per daug jų vartojant Vata galima tapti alergiškiems. Dėl šios priežasties avižos ir ryžiai yra labiausiai balansuojančios grūdinės kultūros. Grikiai, kukurūzai, rugiai yra truputėlį per sausi Vata žmonėms ir juos rekomenduotina virti dideliame vandens kiekyje ir valgyti su riebalais, t.y. sviestu, šalto spaudimo aliejumi ar lydytu sviestu (ghee).

Su mielėmis kepta duona nėra rekomenduotinas produktas Vata prigimties (prakruti) žmonėms. Mielės sukelia fermentacinius procesus žarnyne ir sukelia meteorizmą (tai yra Vata prigimties žmonių silpnoji vieta).

Daržovės

Vata tipo žmonėms reikėtų vengti žalių ir šaltų salotų. Žalios daržovės nėra lengvai virškinamos, pailgėja virškinimo procesas, gali atsirasti dujų ir gleivių žarnyne, pilvo pūtimas ir skausmai, gaminasi toksinai (ama).

Labai karštu vasaros metu retkarčiais galima paragauti žalių ir šviežių salotų su gausiu šalto spaudimo aliejaus arba grietinės padažu, kas padėtų išvengti sausumo ir „sušildytų“ šaltas salotų savybes. Geriau pasirinkti tik žalias salotas ir vengti žalių pomidorų bei agurkų. Žali svogūnai nėra rekomenduojami. Pomidorai gali būti vartojami tik virti ir pašalinus odelę bei sėklas.

Daržovės geriausiai virškinamos lengvai garintos arba apvirtos. Net baklažanai, špinatai, švieži žirneliai bei kopūstai, kurie nėra labai pageidaujamos daržovės Vata žmonių racione dėl savo šaltų ir per daug oro (auy) turinčių savybių, gali būti saikingai vartojami, jei jie yra lengvai apvirti, gausiai apšlakstyti aliejumi ir indiškuoju kmynu (kuminu).

Cukinijos, moliūgai gali būti vartojami retkarčiais ir su dideliu riebalų kiekiu. Agurkai yra šaldantys, o Vata tipo žmonėms reikia šilumos.

Jei Vata tipo žmogus jaučiasi pavargęs ir išsibalansavęs, jis turėtų vengti bulvių, paprikos, baklažanų ir pomidorų. Labai sveika gerti saliero, morkų ir burokėlių sultis.

Labiausiai balansuojančios daržovės būtų šios:

raudonieji burokėliai, morkos, česnakas, žalios šparaginės pupelės, virti svogūnai, saldžiosios bulvės, kaštonai, ridikėliai, burokai ir kitos šakninės daržovės.

Vaisiai

Visi vaisiai yra sveiki ir balansuojantys ir tinka Vata tipo žmonėms. Tačiau reikia vengti per daug sutraukiančio skonio turinčių spanguolių bei granatų. Obuoliai turėtų būti saldūs ir labai sultingi, nes obuolys iš prigimties turi sausumo ir sutraukiančio skonio. Lengvai apkepti obuoliai su medumi ir cinamonu yra nuostabūs pusryčiai ir desertas Vata tipo žmogui.

Visi džiovinti vaisiai yra per daug sausi ir nėra rekomenduojami. Jei Vata žmogus skundžiasi vidurių užkietėjimu, galima vartoti per naktį išmirkytų džiovintų slyvų ir abrikosų.

Reikėtų vengti neprinokusių vaisių, uogų ir bananų. Gerai prinokę bananai labai tinka Vata tipo žmonėms. Vieni iš geriausių vaisių Vata žmonėms yra gerai prinokę saldieji mango vaisiai ir abrikosai.

Vata tipo žmonės neturėtų valgyti melionų ir arbūzų, nes stipriai šaldančios šių vaisių savybės sutrikdo Vata balansą. Jei nusprendėte suvalgyti arbūzą karštą vasaros dieną, būtinai suvalgukite ir nors pusę šaukštelio vieno iš prieskonių: saldžiojo pankolio, juodojo pipiro, čili pipiro ar gvazdikėlių miltelių.

Geriausi vaisiai būtų:

Abrikosai, avokadai, bananai, saldžiosios vyšnios, šviežios datulės ir figos, greipfrutai, saldžios ir neturinčios sutraukiančio skonio vynuogės, citrinos, mango vaisiais, nektariniai, mandarinai ir apelsinai, papajos vaisiai, persikai, ananasai ir slyvos.

Ankštinės kultūros

Pagal Ajurvedą lęšiai, pupelės ir žirniai - vieni iš svarbiausių augalinės kilmės baltymų šaltinių. Vata tipo žmogui jie yra sunkiai virškinami, skatina dujų gamybą ir slopina virškinimo sistemos darbą. Vata tipo žmonėms šiuos produktus rekomenduojama vartoti tik išmirkytus ir labai gerai išvirtus dideliame vandens kiekyje.

Mirkant pupeles ar lęšius, jokiu būdu negalima jų virti tame pačiame vandenyje. Geriausios rūšies yra geltonieji lęšiai – mung dhal, kurie yra lengviausiai virškinami. Raudonieji lęšiai taip pat yra rekomenduojami. Sveika vartoti skaldytus žirnius.

Niekada nevalgykite lęšių ar pupelių be prieskonių. Virkite kartu su ciberžolės (kurkuma) milteliais (vienas šaukštelis vienai stiklinei lęšių). Norint pagerinti virškinimą, reikėtų pakepinti šalto spaudimo aliejuje arba lydyto sviesto šaukšte šaukštelį indiškojo kmyno (kumino) ir kalendros miltelių kartu su žalio imbiero šaknimi ir česnaku. Prieskonius reikėtų įmaišyti į išvirtus lęšius ar pupeles.

Ankštinės kultūros turėtų būti vartojamos tik kartu prieskoniais ir riebalais, valgant mažais kiekiais kartu su ryžiais.

Riešutai ir sėklos

Geriausi riešutai Vata tipo žmonėms yra migdolai. Juos reikėtų išmirkyti ir nulupti odelę. Kiekvieną rytą suvartokite mažiausiai penkis migdolų riešutus. Sakoma, kad dešimt migdolų suteikia reikalingų baltymų kiekį visai dienai.

Migdolų sėklos yra maistas smegenims. Negalima vartoti daug sezamo sėklų, nes jos yra sunkiai virškinamos.

Vata žmonėms patartina nevalgyti riešutų ar sėklų įprastu pavidalu, o geriausia pasigaminti pienelį. Per daug didelė baltymų ir riebalų koncentracija sudarko Vata tipo žmonių virškinimo sistemos balansą.

Pusryčiams galite pasigaminti mirkytų migdolų pienelį:

Stiklinė karvės ar sojos pieno;
Dešimt atmirkytų migdolų riešutų be odelės;
Šaukštelis medaus;
Pusė stiklinės šilto vandens;
Žiupsnelis cinamono, džiovinto imbiero ir kardamono.

Viską sumaišyti elektriniu mikseriu.

Aliejus

Patartina vartoti tik šalto spaudimo aliejus. Sezamo aliejus yra pats geriausias Vata prigimties žmonėms. Migdolų aliejus puikus smegenų tonikas, kokoso ir sezamo aliejus tinka plaukų priežiūrai, o šildantis garstyčių aliejus - odos stangrumui palaikyti ir masažams.

Pieno produktai

Vata tipo žmonėms rekomenduojami visi pieno produktai. Labai tinka šviežias ir šiltas pienas, grietinė, lydytas sviestas (ghee), grietinėlės sviestas, grietinėlė. Kieti ir fermentiniai sūriai turėtų būti valgomi saikingai, nes juose yra per didelė riebalų koncentracija ir tai gali sutrikdyti Vata prigimties žmogaus virškinimo procesus. Kefyras, jogurtas ir rūgpienis turėtų būti valgomi kambario temperatūros ir su prieskoniais (kmynas, česnakas, petražolė, kalendra, imbieras). Per pusę su vandeniu skiestas jogurtas kartu su imbiero, indiškojo kmyno (kumino) prieskoniais padeda atstatyti sveiką balansą pavargusiems ir išsibalansavusiems Vata prigimties žmonėms.

Saldumynai

Saldumynai mažina Vata došą, tačiau reikėtų vengti baltojo cukraus, kuris šio tipo žmones smarkiai išbalansuoja. Natūralus rudasis cukrus ir medus yra geriausi saldikliai. Medus neturėtų būti kaitinamas ar naudojamas kepimui, padažams.

Nepamirškite, kad per dideli saldumynų kiekiai išbalansuoja Vata tipo žmones.

Prieskoniai

Geriausi yra šildantys prieskoniai: česnakas ir imbieras. Indiškasis kmynas (kuminas), ciberžolė (kurkuma) ir kalendra yra geriausi balansuojantys prieskoniai. Dvokiančioji ferula (angl. Asafoetida(hing)) yra puikus balansuojantis prieskonis išsibalansavusiai Vatai, bet jį reikia vartoti labai mažais kiekiais. Saldžiojo pankolio vaisių, cinamono, kmynų, ramunėlių ir sandalo medžio arbatos labai tinka Vata prigimties žmonėms. Sveikatos Jums!

Informaciniai šaltiniai:

(1) THE COMPLETE BOOK OF AYURVEDIC HOME REMEDIES, Vasant Lad, 1998, Three Rivers Press, New York;

(2) AYURVEDIC HOME REMEDIES, Dr. Prakash Paranjpel, 2000, Chaukhamba Sanskrit Pratishthan, Delhi.