Draudimai ir atsakomybė už higienos normos pažeidimus yra tokie griežti, jog gali būti, kad nuo šių metų rugsėjo, kuomet įsigalios nauja tvarka, interneto klubų iš viso nebeliks.

Bent jau taip tvirtino dienraščio kalbinti kelių uostamiestyje įsikūrusių interneto klubų savininkai ir darbuotojai.

Lankytojus registruos žurnaluose

Be kitų punktų, naujame teisės akte numatyta įpareigoti interneto kavinių darbuotojus vesti griežtą nepilnamečių lankytojų registravimą.

Pavyzdžiui, nepilnamečiai vartotojai privalės būti registruojami specialiame žurnale, kuriame bus nurodomi ne tik vaiko asmens duomenys, bet ir lankymosi data, pamaina, kurioje vaikas mokosi, bei naudojimosi kompiuteriu laiko pradžia ir pabaiga.

Interneto salonuose darbo dienomis nepilnamečiai galės lankytis tik nuo 14 iki 20 valandos, išskyrus poilsio bei atostogų dienas, kai apribojimas nebus taikomas.

Įsigaliojus higienos normai, ikimokyklinio amžiaus vaikai interneto svetainėse galės lankytis tik lydimi suaugusių asmenų.

Be to, naudotis kompiuteriu nepilnametis asmuo galės ne ilgiau trijų valandų per dieną su 15 minučių pertraukomis po kiekvienos darbo kompiuteriu valandos. Šį laiką fiksuos laikmačiai. Juos interneto klubai privalės įsigyti ir patys įdiegti.

Pavargusioms akims - plakatai su pratimais

Higienos norma HN18, taikoma viešojo naudojimo kompiuterinių tinklų prieigos paslaugas teikiantiems taškams, įpareigos verslininkus parūpinti tuo, jog žalinga informacija nepasiektų nepilnamečių.

Į kompiuterius bus privaloma įdiegti filtravimo programas, kurios blokuos prieigą prie ribojamos informacijos, pavyzdžiui, pornografijos ar smurtą propaguojančių puslapių.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga skelbia, kad tai daryti verslininkai galintys jau dabar, nelaukdami naujo teisės akto įsigaliojimo. Nemokamai filtravimo programas galima atsisiųsti iš interneto svetainės www.ivpk.lt/filtrai/lt.

Dar viena naujovė - vadovaujantis HN18, kompiuterių salonų sienos "pasipuoš" plakatais, kuriuose lankytojams bus siūlomi pratimų kompleksai, skirti akių, kaulų ir raumenų sistemos nuovargiui pašalinti.

Šokiravo nuobaudų dydis

Nauja tvarka nustatys pagrindinius darbo kompiuteriu aplinkos, kompiuterinės įrangos bei sveikatos saugos reikalavimus.

Papildžius administracinių teisės pažeidimų kodeksą, už naujos tvarkos nesilaikymą baudžiama bus griežtai - nuo 500 iki 1 000 litų. Pažeidimus nustačius pakartotinai - nuo 1 000 iki 2 000 litų.

Tokios baudos šokiravo interneto klubų savininkus. "Vakarų ekspresui" jie teigė iš savo veiklos ir taip vos išgyvenantys, o nauja tvarka privers juos ne pasitempti, bet nutraukti savo veiklą.

"Tam, kad salonas atitiktų reikalavimus, reikės ir papildomų lėšų. Mes ir taip vegetuojam, ką jau kalbėti apie tą jų normą! Lankytojų katastrofiškai sumažėjo - dažniausiai dabar jie ateina su savo kompiuteriais arba prašo tik patarimų.

Vaikų registracija - iš viso kažkoks marazmas! Ateina vaikas, už 10 minučių interneto jis sumoka 50 centų, o aš dėl tų grašių dar privalau rūpintis registracijos žurnalais", - emocijų neslėpė verslininkas Andrius Stankevičius.

Važiuos į užsienį

Jis tikino per ketverius interneto klubo veikimo metus tūkstančių niekuomet neuždirbęs, ir vaiko teisių jo veikla esą nepažeidinėjusi.

"Esu pasirašęs sutartį su policija, kad mano salonas nepilnamečių po 22 valandos nepriima. Vaikų nepriimame ir iki 14 valandos, nes šiuo metu jie privalo mokytis. Tai ar dar reikalinga kokia kontrolė? Asmeniškai aš įžvelgiu tik vieną interesą - pasipelnyti apkraunant mus baudomis. Išeitį matau tik vieną - rudenį būsiu priverstas užsidaryti, Klaipėdoje nebeliks trijų darbo vietų, o aš išvažiuosiu į užsienį", - kalbėjo A. Stankevičius.

Sužinojęs apie naujoves panašiai reagavo ir kitas pašnekovas. Interneto klubo "Fortūna" darbuotojas tikino, jog daugiausiai problemų kils dėl nepilnamečių registracijos ir laiko kontrolės. O ketinama įvesti nauja tvarka iš viso "užsmaugs" ir taip vos gyvuojantį versliuką.

"Vienu metu reikės sukontroliuoti kelias dešimtis vaikų, užrašyti jų duomenis nepakaks, dar bus būtina stebėti, ar jie daro pertraukas. Šiuo metu klube dirba 3 žmonės, ir nerealu, kad jie spėtų vykdyti reikalavimus", - įsitikinęs "Fortūnos" interneto specialistas.

Būtinas įdiegti filtravimo programas pašnekovas pavadino "kišimusi į bendrovės vidaus reikalus". Anot jo, save gerbianti įmonė ir taip pasirūpina, kad nepilnamečiai nelandžiotų ten, kur jiems nepriklauso.

Tikisi išgyvendinti blogį

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė įsitikinusi naujos higienos normos nauda.

Su jos pagalba vaikų teisių gynėjai tikisi, kad iš interneto kavinių pavyks išgyvendinti daug blogio.

"Šitam darbui kaupėmės ilgai, atliktas ne vienas tyrimas ir analizė. Tyrimai parodė, kad vaikai beveik visą savo laisvalaikį praleidžia prie kompiuterio. Įvairiuose miestuose buvo vykdomi reidai, kurių metu nepilnamečius policijos pareigūnai interneto klubuose rasdavo ir nakties metu. Šiose įstaigose nustatyta daug sveikatai nepalankių veiksnių - nepakankamas apšvietimas, patalpų vėdinimo stoka ir panašiai.

Nauja tvarka įpareigos verslininkus galvoti ne tik apie pelną, bet ir prisiimti atsakomybę", - mano R. Šalaševičiūtė.

"Kaip dirbo - taip ir dirbs"

Klaipėdos vaikų teisių apsaugos tarnybos viršininkė Gražina Aurylienė įsitikinusi, kad įsigaliojus HN18 normai interneto klubų veikla nenutrūks.

Verslininkų kalbas, esą naujovės juos privers užsidaryti, vaikų teisių gynėja vadina tik gąsdinimais.

"Kaip jie dirbo, taip ir dirbs, tiesiog reikės vykdyti reikalavimus, ko nebuvo iki šiol, o naujovės visuomet sutinkamos pasipriešinimu.

Pati dalyvavau reiduose ir ne kartą nakties metu esu radusi tose vietose nepilnamečių, kurie prie kompiuterio sėdėdavo ilgiausias valandas. Įsigaliojus naujai tvarkai to nebebus. Kita vertus, patys tėvai turėtų domėtis, kur ir kaip jų atžalos leidžia laiką, nauji įstatymai visų problemų išspręsti negali", - kalbėjo G. Aurylienė.