Be Jupiterio, kurio masė 318 kartų didesnė už Žemės, gyvybė mūsų planetoje nebūtų atsiradusi iš viso arba nebūtų išlikusi tokį ilgą laiką, per kurį išsivystė žmogus.

Pasak mokslininkų, didžiulė Jupiterio gravitacijos jėga veikia kaip skydas, apsaugantis Žemę nuo daugumos praskriejančių kometų ir asteroidų, kurie susidurtų su mūsų planeta ir sunaikintų joje gyvybę.

Tokia Jupiterio savybė paaiškėjo mažiau nei prieš 6 metus, mokslininkams pastebėjus, kaip didžiulė kometa subyrėjo į fragmentus ir nukrito į Jupiterį. Jos griaunamoji jėga buvo didesnė nei nei visų Žemės atominių bombų.

Vašingtono Carnegie (Karnegio) instituto astrofizikas Alanas Bossas (Alanas Bosas) sakė, kad Jupiterį galima palyginti su pirmąja gynybos linija.

"Jo efektyvumas yra 99,9 procentai. Pavojingus kosminius objektus jis nusviedžia atgal į tarpžvaigždinę erdvę", sakė A. Bossas.

Kitas instituto astronomas Paulas Butleris (Polas Batleris) palygino Jupiterį su gravitaciniu dulkių siurbliu, nušluojančiu daugumą kosminių "šiukšlių", likusių po Saulės sistemos susidarymo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją