B.Hrobat ir M.Poljašek davė žurnalui „Shape“ išskirtinį interviu apie šią dietą.

Kodėl būtent 90 dienų?

Mes atsižvelgėme į fiziologinius ir psichologinius faktorius. Antsvoris – netaisyklingų mitybos įpročių rezultatas. Norint prisitaikyti prie naujo gyvenimo būdo, reikia laiko. Be to, mažai kas žino, jog pirmosiomis savaitėmis lieknėjame dėl to, kad netenkame „perteklinio“ vandens, išnyksta vidiniai pabrinkimai, o riebalų susikaupimas pradeda tirpti tik vėliau. Žinoma, tai supaprastinta schema, tačiau 90 dienų yra optimalus periodas psichologinei adaptacijai ir medžiagų apykaitos pasikeitimui.

Kodėl negalima derinti baltymų su angliavandeniais bei įvairių baltymų tarpusavyje, pavyzdžiui kiaušinių su kumpiu?

Pagrindinis šios dietos tikslas – suaktyvinti, o vėliau stabilizuoti medžiagų apykaitą. Baltymai ir angliavandeniai virškinami skirtingose virškinimo sistemos vietose, o skirtingus baltymus skaldo skirtingi fermentai. Organizmas persitempia, jeigu valgome viską iš eilės, jis užsiteršia šlakais.

Kuo jūsų dieta skiriasi nuo standartinės suderintos mitybos dietos? Kodėl ji tokia populiari?

Pirma, visos mūsų rekomendacijos pagrįstos realia kelių šimtų žmonių, kovojusių su antsvoriu, patirtimi. Be to, mes galime pasigirti ilgamete interaktyvaus bendravimo su mokslininkais ir lieknėjančiais žmonėmis patirtimi.

Antra, ji paprasta ir patogi. Gali būti, kad kažkas galvoja, jog iš pradžių reikia ilgai aiškintis papildomų kilogramų atsiradimo priežastis, o vėliau dėti didvyriškas pastangas, norint jų atsikratyti. Suprantama, atsiranda daugybė „bet“. Juk dieta – ne vien teisingas pasirinkimas ir produktų derinimas. Svarbų vaidmenį atlieka ir kiti veiksniai: porcijos dydis, mitybos režimas, maisto ruošimo būdas, fiziologinės ypatybės – visame tame galima susipainioti ir vėliau prarasti susidomėjimą.

Štai kodėl mes išleidome knygą, kurioje pateikiami panašūs patiekalų receptai kiekvienai dienai. Nereikia sukti galvos, ką galima valgyti baltymų, o ką angliavandenių dieną. Čia nėra nieko sudėtingo ar egzotiško, šiuos patiekalus ruošti lengva, todėl jie įkandami net ir labai užimtiems žmonėms. Be to, mes siūlome keletą meniu variantų, kad maistas, kaip ir anksčiau, suteiktų jums malonumą. Paprastumas ir praktiškumas – štai pagrindinis skirtumas ir sėkmės garantas.

Dieta – visada stresas organizmui. Ar yra kažkokių kontraindikacijų dėl sveikatos būklės?

Taip, tai stresas, todėl negalima imtis dietos, kai jus kankina rimtos problemos. Vis dėlto 90 dienų dieta turi didelį privalumą: nei vienas iš įprastų produktų– mėsa, kruopos, saldumynai, vaisiai, daržovės – nėra griežtai ribojamas, todėl stresas yra minimalus.

Vis dėlto tai yra dieta. Pakartoti ją, jeigu norite numesti dar daugiau svorio, galima tik po 3 mėnesių. Taip lieknėti galima ir diabetikams, ir maitinančioms motinoms, ir vaikams. Žinoma, iš pradžių pasikonsultuokite su gydytoju!

Kodėl svarbu griežtai laikytis dienų eiliškumo: baltymų, krakmolo, angliavandenių, vitaminų?

Pirmą dieną gaunama daug gyvulinių baltymų. Antrą – jau vyrauja augalinės kilmės baltymai. Tai švelnus perėjimas prie kitos, angliavandenių dienos, per kurią baltymų visiškai negalima. Per vaisių dieną virškinimo sistema išsikrauna. Kai organizmui būtina atstatyti baltymų atsargas, atskiros mitybos ciklas prasideda iš naujo.

O kuo naudingas sultinys tomis dienomis, kai valgome baltymus? Rašote, kad sultinio kubeliai taip pat tinka. Jie visiškai nekenksmingi?

Sultinyje yra beveik tie patys baltymai, kaip ir mėsos ar žuvies patiekaluose, todėl jie gerai dera tarpusavyje. Be to, jis suteikia sotumo jausmą – dingsta „vilko apetitas“. O jei kalbėtume apie sultinio kubelius... Žinoma, mes neigiamai vertiname didelį druskos kiekį, konservantus bei dažiklius, kurių kartais yra šiuose kubeliuose. Tačiau Slovėnijoje mes išbandėme įvairių gamintojų sultinius, todėl galime teikti rekomendacijas. Žinoma, idealus atvejis – naminis sultinys, tačiau kartais laikas – pinigai. Todėl būkite praktiški!

Argi „privalomas“ šokoladas ir pyragėliai vakarienei angliavandenių dieną – sveikos mitybos principai?

Juodame šokolade yra antioksidantų, todėl jis puikiai atstato jų trūkumą. Desertas – tai veikiau psichologinis faktorius. Visi dietologai žino, kad griežti mitybos rėmai verčia juos laužyti. Tačiau jei aistrą saldumynams galima „teisėtai“ patenkinti kartą per 4 dienas, darosi lengviau nusiteikti ir laikytis režimo. Kita diena – vitaminų – kompensuoja vakarienei suvalgytą desertą.

Kodėl tokios svarbios 3-4 valandų pertraukos tarp valgymų?

Įsivaizduokite: jūs nusprendėte išvirti bulves, vanduo užvirė ir jūs nusprendėte įmesti dar vieną bulvę, kiek vėliau – dar vieną... Taip kažkas perverda, kažkas neišverda. Skrandyje vyksta beveik tas pats, jeigu mes nuolat kažką į jį įmetame. 3-4 valandų intervalas yra optimalus valgant patiekalus, pasiūlytus mūsų knygoje. Siekiant taisyklingos medžiagų apykaitos, būtina užtikrinti tikslų režimą.

Koks kartą per mėnesį būtinos iškrovos dienos vaidmuo?

Viena vertus, virškinimo sistemai reikalingas poilsis, kita vertus, dauguma lieknėjančiųjų prisipažino, kad jiems labai svarbi pergalė prieš apetitą. Ji skatino siekti naujų aukštumų. Tiems, kuriuos tokia perspektyva baugina, mes rekomenduojame daržovių sultinį be pačių daržovių, vandeniu skiestų šviežių vaisių sulčių be cukraus, žolelių arbatos.

O kas po to, kai praeina tos 90 dienų?

Ar galima mesti svorį toliau? Ne! Kepenims ir inkstams reikalingas mažiausiai 3 mėnesių poilsis. Pasibaigus dietai mitybos principai sušvelnėja. Kiekvienas turi surasti savo vidinį balansą. Valgykite kokybiškus produktus ir nepamirškite sportuoti.

Ar dietos sėkmė priklauso nuo teisingo nusiteikimo?

Taip! Tie, kurie laikėsi mūsų dietos, prisipažino moraliai jai ruošęsi – savaitę, mėnesį, o kai kurie ir metus. Mūsų patarimas būtų toks: ieškokite savo aplinkoje vienminčių. Patiekalai, kuriuos siūlome, tinka visai šeimai. Iš restorano meniu galima rinktis tai, kas neprieštarauja maitinimosi grafikui.

Ir dar – susiraskite naujų pomėgių: medituokite, užsiimkite joga, skaitykite, mokykitės, plėskite akiratį... Siekite trokštamo tikslo, džiaukitės kiekviena diena! Pamilkite save vien už tai, kad radote savyje jėgų pakeisti savo gyvenimą.

90 dienų atskiros mitybos dietos taisyklės

PUSRYČIAI: visas 90 dienų jie maždaug tokie patys – pavyzdžiui, du obuoliai ir dvi kriaušės, stiklinė uogų arba bet kokie sezoniniai vaisiai. Galima derinti vaisius taip, kaip norisi, tačiau norint pagerinti virškinimą, geriau valgyti vienos rūšies vaisius. Be to, šviežius vaisius galima keisti džiovintais arba vaisių sultimis. Svarbiausia, kad sultyse nebūtų cukraus. Ypatingai rekomenduojamos citrinų sultys.

Baltymų diena

PIETŪS. Virta arba troškinta neriebi mėsa, žuvis, jūros produktai arba du kiaušiniai. Pieno produktus galima valgyti tik šią dieną. Garnyrui – daugiau šviežių salotų arba troškintų, pusiau iškeptų žalių daržovių (tik vienas arbatinis šaukštelis aliejaus!). Pavalgius kieto maisto būtina išgerti 300 ml sultinio (galima pakeisti sultinio kubeliu) užkandant 1 plona riekele nesmulkintų grūdų duonos. Derinti skirtingas baltyminio maisto rūšis (pavyzdžiui, mėsą ir kiaušinius) negalima.

VAKARIENĖ. Pusė pietų porcijos, be sultinio ir duonos. Vakarienei ir pietums – toks pats baltyminis maistas: mėsa arba žuvis, arba varškė.

Krakmolo diena

PIETŪS. Ryžiai, pupos, bulvės – tačiau viskas tik virta ar troškinta (pagardinti galima tik 1 arbatiniu šaukšteliu aliejaus), 1 riekelė duonos, daržovių salotos, daržovių sultinys (galima pakeisti daržovių sultinio kubeliu).

VAKARIENĖ. Meniu tas pats kaip ir per pietus, tik pusė porcijos, be duonos ir sultinio.

Angliavandenių diena

Makaronai su prieskoniais, pica su pomidorų padažu, troškintos daržovės su džiūvėsėliais arba blyneliai (be pieno ir kiaušinių). Meniu galima paįvairinti košėmis iš grikių, miežių, sorų.

VAKARIENĖ. Kapiniai, geriausia naminiai: 1 pyragaitis arba 3 sausainiai, arba 3 rutuliukai ledų ir būtinai juostelė šokolado. Galima pakeisti picos porcija.

Vitaminų diena

Tik vaisiai, idealiu atveju – švieži. Taip pat džiovinti vaisiai, vaisių tyrelės, sriubos, kompotai, sausainiai. Sėklos ir riešutai: 100 g pakelį padalinkite į 4 dalis ir tokiomis porcijomis suvalgykite per visą dieną. Sūdytų, kepintų ir saldytų riešutų ir sėklų valgyti negalima. Jeigu vaisių nemėgstate, derinkite juos su daržovėmis.

Penktą dieną ciklas vėl kartojasi iš naujo. Kas 29 dieną daroma iškrova – galima gerti vien vandenį, žolelių arbatą be cukraus.

Maitinimosi ciklai

Laikantis šios dietos valgyti reikia tris kartus per dieną, atsižvelgiant į organizme vykstančius procesus.

Valymasis vyksta nuo 4.00 iki 12.00 valandos – tada reikia valgyti kaip įmanoma mažiau (daugiausia vaisius), gerti kiek galima daugiau vandens ir žolelių arbatos.

Maitinimasis – nuo 12.00 iki 20.00. Kiekis čia ne svarbiausia, valgyti galima tiek, kiek norisi. Svarbiausia – pertraukos tarp valgymų: baltymų dieną – ne mažiau nei 4 val., krakmolo ir angliavandenių – ne mažiau 3 valandos. Vis dėlto jeigu išalkote pirmoje dienos pusėje, suvalgykite vaisių ar išgerkite stiklinę sulčių. Vitaminų dieną valgyti galima kas 2 valandas.

Virškinimas - nuo 20.00 iki 4.00. Po aštuntos vakaro valgyti nebegalima!

Sėkmės principai

1. Pirkite pačios aukščiausios kokybės produktus, tarp jų ir šaldytus bei konservuotus.

2. Per dieną išgerkite mažiausia 2 litrus vandens, gerkite žolelių arbatą, vaisių ir daržovių sultis (tačiau sultys prilyginamos maistui), galima pasilepinti puodeliu nesaldytos kavos arba kava iš miežių, taip pat cikorijų gėrimu.

3. Alkoholiniai gėrimai draudžiami, nes jie stabdo lieknėjimo procesus.

4. Nepamirškite fizinio aktyvumo – tai sudėtine optimalaus lieknėjimo dalis. Ir nemanykit, kad buities darbai gali pakeisti reguliarią mankštą.

5. Nepasiduokite pesimizmui ir nemeskite dietos, net jeigu neatsispyrėte pagundai – juk mus kviečia į svečius, o ir parduotuvėse šitiek skanėstų. Tiesiog pradėkite vėl nuo tos dienos, kurią praleidote. Tikėkite savimi, siekite užsibrėžto tikslo!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją