Vaikas dažniau persišaldo, jo dantys lengviau pažeidžiami karieso, sutrinka medžiagų apykaita, o kartais net susergama avitaminoze. Tad kokius gėrimus turėtumėme siūlyti savo vaikams, kad to išvengtume? Žinoma, tai pirmiausia turėtų būti natūralūs produktai – sultys.

Kokias sultis geriausia vartoti, priklauso nuo daugelio faktorių – vaiko amžiaus, jo sveikatos būklės, metų laiko ir t.t. Pavyzdžiui, duodant sulčių kūdikiams reikia būti labai atsargiems ir pradėti tik mažomis dozėmis. Kitaip yra su vyresniais vaikais – jų organizmas jau pasiruošęs įsisavinti daugumą gaunamų maisto medžiagų. Be to, vyresniam vaikui maistingi produktai, ypatingai turintys daug vitaminų, yra būtini viso organizmo augimui.

Skirtingos sultys turtingos skirtingų vitaminų. Pavyzdžiui, morkų sultyse gausu vitamino A, B, E, provitamino beta-karotino. Beta-karotinas yra labai naudingas odai, jis laikomas stipriu antioksidantu, padeda apsaugoti kraujagysles, stiprina imunitetą, padeda kovoti su įvairiomis infekcijomis. Teigiama, jog kartais dėl per didelio beta-karotino vartojimo oda įgauna gelsvą atspalvį, tačiau tai gali nutikti dėl didelio bet kokių geltonų ar oranžinių daržovių ar vaisių (moliūgų, abrikosų, apelsinų, slyvų ir t.t.) vartojimo, be to, šią situaciją lengva pataisyti – tiesiog vartokite mažiau minėtų vaisių ar daržovių.

Vitaminas A itin naudingas odai, jis užtikrina tinkamą dantų ir kaulų augimą, kūno audinių sveikatos palaikymą, sklandų liaukų funkcionavimą, taip padėdamas atsispirti infekcijoms. Vitaminas A itin reikalingas besilaukiančioms motinoms, kad būtų išlaikyta gera tiek jų pačių, tiek kūdikio sveikata. Šis vitaminas randamas daugiausia morkų bei obuolių, persikų, kivių sultyse ir kt.

Vitaminas C taip pat svarbus augančiam vaiko organizmui. Daug vitamino C randama citrusinių vaisių, braškių, juodųjų serbentų, pomidorų bei kitose sultyse. Vitaminas C padeda išvengti peršalimo, dalyvauja kolageno gamyboje, taip pat yra stiprus antioksidantas, šalinantis kenksmingas medžiagas iš organizmo.

Rekomenduojama nepamiršti ir rečiau vartojamų sulčių – šaltalankių sultyse gausu vitamino C, B1, B2; bruknių sultys padeda gydant avitaminozę, be to, yra naudingos, jei vaikas karščiuoja, nes gerai malšina troškulį; špinatų, melionų, arbūzų ir morkų sultys aprūpins organizmą B grupės vitaminais, kurie yra naudingi nervų sistemai ir padės vaikui susikaupti mokykloje. Taip pat nebijokite vartoti daržovių, tokių kaip burokėlių (turi daug natrio ir kalcio) ar pomidorų (naudingos medžiagų apykaitos bei virškinimo sistemai), sulčių.

Mūsų vaikai pernelyg dažnai vartoja nesveikus gėrimus ir tai sukelia daugybę sveikatos problemų – jos iš pradžių gali būti nepastebimos, tačiau žala organizmui gali išryškėti vėliau. Yra daugybė maistingų ir skanių sulčių ar jų mišinių, kurie gali aprūpinti organizmą būtinais vitaminais ir mineralais ir jie turėtų tapti kasdienio vaiko raciono dalimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją