Šį leidinį nemokamai gaus kiekvienas Lietuvos dešimtokas.

„Noriu palinkėti išsirinkti studijoms tikrai tinkamą ir patinkančią profesiją. Dabar kur kas geresnės galimybės tai padaryti nei mūsų laikais. Nuo 2007 metų mokyklose pradedamas profesinis orientavimas. Kad jis nebūtų formalus, ir patys jaunuoliai turi domėtis ne tik tuo, ką galės dirbti, baigę vieną ar kitą specialybę, bet ir kokių dalykų mokysis“, - leidinio pratarmėje būsimiesiems vienuoliktokams ir dvyliktokams linki švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.

Su profilinio mokymo modelio pasikeitimais, kurie įsigalios nuo 2007 metų rugsėjo 1 dienos, leidinyje supažindina Švietimo ir mokslo ministerijos Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Leokadija Kasperavičienė.

Apie brandos egzaminų aktualijas pasakoja to paties skyriaus vyriausioji specialistė Kostancija Mikolajevičienė. Leidinyje pateikiama informacija, kurių mokyklinės programos dalykų pažymiai bus įskaitomi į konkursinį balą stojantiesiems į aukštąją mokyklą. Leidinyje taip pat paaiškinama stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka: kaip, ką, kada ir kur reikės pildyti, registruoti, kokius dokumentus pateikti. Pristatoma ir profesinio mokymo sistema. P

sichologė Sigita Dirgėlienė pataria, kokį tolimesnį kelią pasirinkti abiturientui, baigusiam adaptuotą mokymo programą.

Leidinyje „Vienuoliktokas“ daug dėmesio skiriama profesijos pasirinkimui. Kokios profesijos yra paklausios dabar ir kokios bus populiarios po 5 metų, pasakoja Darbo ir socialinių tyrimų instituto vyr. mokslinis darbuotojas Arūnas Pocius.

Kas labiausiai mokiniui trukdo apsispręsti renkantis vieną ar kitą profesiją, kaip išsirinkti sau tinkamą specialybę, pataria Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti prezidentas profesorius dr. Raimundas Šiaučiūnas.

Kas gali padėti išsirinkti profesiją, pasakoja Respublikinių moksleivių techninės kūrybos rūmų Karjeros planavimo centro vedėja Aldona Mačiūnienė bei šio centro metodininkė Gėlūnė Adomaitytė.

Į klausimus apie profesijos pasirinkimą trumpai atsako žinomi šalies žmonės: plastikos chirurgas prof. Kęstutis Vitkus, architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas, LNK žinių vedėja Vilma Čereškienė, istorikas prof. Alfredas Bumblauskas ir kiti.